2020-05-25 08:55

Grevă japoneză la producătorul naţional de gaze. 6.000 de angajaţi Romgaz acuză încălcarea drepturilor salariale

 |  21:01
Grevă japoneză la producătorul naţional de gaze. 6.000 de angajaţi Romgaz acuză încălcarea drepturilor salariale

Una din cele mai profitabile companii de stat, Romgaz, a fost miercuri zguduită de protestul angajaţilor. Societatea asigură, alături de Petrom, producţia de gaze a României. Peste 6.000 de angajaţi ai producătorului de gaze Romgaz (dintr-un total de circa 6.300) au intrat miercuri în greva japoneză şi poartă banderole albe la mâini, nemulţumiţi că angajatorul a încălcat înţelegerile privind drepturile salariale. Cu toate acestea, angajaţii companiei au între cele mai invidiate salarii în rândul societăţilor de stat, mai ales că vorbim de a doua cea mai profitabilă companie de stat, după Hidroelectrica. Angajaţii Romgaz afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Gaz România au protestat miercuri timp de opt ore, fără întreruperea activităţii, ei fiind în grevă japoneză până la ora 15.00, scrie Mediafax.

Reprezentanţii Romgaz au dat însă asigurări, pentru ziarul PUTEREA, că alimentarea cu gaze a ţării nu este afectată de această grevă. De precizat, Romgaz este şi instituţia care administrează depozitele de gaze naturale din România, în care toţi jucătorii din sector stochează diferite cantităţi, pentru a asigura consumul populaţiei şi al industriei în timpul iernii. Statul deţine controlul producătorului de gaze naturale, cu o participaţie de 70%, al doilea acţionar după participaţia deţinută fiind Fondul Proprietatea (FP), cu 6,18%.

“Nu este nicio problemă în desfăşurarea activităţii companiei. Din câte ştim noi, astăzi (miercuri, 2 decembrie, n.r.) se termină greva. Este vorba de o grevă japoneză, la care cine doreşte să participe poartă banderolă albă. Dar subliniem că nu are nicio legătură cu obiectul de activitate al companiei, deci e fără legătură cu producţia şi livrările de gaze. Asigurăm populaţia că gazele naturale vor ajunge în casele oamenilor”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanţii Romgaz.

Angajaţii cer respectarea promisiunilor

Vicepreşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor Gaz România şi preşedintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici, a declarat că acţiunea de protest a fost organizată din cauză că angajatorul nu a respectat drepturile salariale ale angajaţilor.

„Motivul care stă la baza declanşării acestei acţiuni sindicale este nerespectarea de către angajator a înţelegerilor privind drepturile salariale ale angajaţilor, printre care: încălcarea înţelegerii avute de către angajator privind acordarea de clase de salarizare, lipsa primirii unui răspuns din partea angajatorului la adresele referitoare la acordarea de clase de salarizare în sumă egală cu procentul indexat, aşa cum s-a agreat, măsura ce ar fi trebuit implementată începând încă din data de 1 august 2015, precum şi sesizările membrilor de sindicat din cadrul SPEE Iernut, referitoare la condiţiile de muncă şi salarizare”, susţin sindicaliştii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine