2020-02-19 11:58

Guvernatorul BNR anunţă când România va putea să adere la zona euro

 |  11:54
Guvernatorul BNR anunţă când România va putea să adere la zona euro

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putință, cu condiția să fie bine pregătită.

"România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putință, cu condiția să fie bine pregătită. (...) Tratatele europene vorbesc despre atingerea unui nivel înalt de convergență și despre caracterul sustenabil în timp al acestuia, ca precondiție pentru adoptarea cu succes la euro. Remarcați că nu se face referire doar la convergența nominală, capitol la care România stă bine, dacă este să ne referim la îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci se are în vedere convergența pe toate dimensiunile, inclusiv convergența reală și convergența juridică. De asemenea, este necesar ca procesul de convergență să fie sustenabil în timp, adică să continue și după adoptarea monedei comune, pentru a evita experiența nefericită a statelor mediteraneene, care, după intrarea în euro-zonă au relaxat politicile de reforme structurale, ceea ce a dus la un proces de divergență în interiorul zonei euro", se arată într-un mesaj transmis miercuri de Mugur Isărescu în cadrul conferinței "Adoptarea monedei Euro în România: provocări și perspective', transmite Agerpres.

Guvernatorul BNR a mai spus că întregul proces de preschimbare a monedei este un proces politic și presupune un angajament ferm, din partea tuturor partidelor reprezentative.

În ceea ce priveşte momentul aderării, Mugur Isărescu a precizat că stabilirea unei date-țintă și-a demonstrat ineficiența.

"Cât privește calendarul concret al aderării, s-a dovedit că abordarea de până acum, cu stabilirea unei date țintă, dar neînsoțită de angajamente ferme din partea tuturor actorilor interesați nu a dat rezultate. Poate că, în loc să stabilim o dată a aderării, ar fi mai bine să agreem o foaie de parcurs cu reformele necesare și numai după implementarea unei mase critice a acestora să stabilim o dată țintă", a precizat Mugur Isărescu. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-09Parerea ta...

CETATEAN
09 Dec 2015

Esti cel mai mare hot din tara . Sa dat bani cu camionul si nu sti la cine sint si conturi .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine