2020-04-07 17:45

Guvernatorul BNR anunţă că stocurile de valută ale băncii centrale sunt optime. Isărescu: România nu s-ar fi putut împrumuta dacă nu avea rezerve suficiente

 |  19:33
Guvernatorul BNR anunţă că stocurile de valută ale băncii centrale sunt optime. Isărescu: România nu s-ar fi putut împrumuta dacă nu avea rezerve suficiente

GuverntorulBNR, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că rezerva valutarăa băncii centrale a ajuns într-un punct “confortabil”, lucru esenţial pentrucontractarea împrumuturilor externe.

Şefulbăncii centrale a menţionat că rezervele internaţionale ale României auînregistrat o creştere "aproape explozivă" după anul 2000. Isărescu aarătat că rezervele au trecut şi prin perioade de stagnare, nu numai de creştere,dar o asemenea evoluţie nu este rea. "Perioadele de stagnare nu înseamnăceva rău. Din păcate, cei 10 ani de creştere permanentă au creat, în opiniapublică, ideea că «dacă creşte este bine, dacă scade sau stagnează este rău».Unul dintre obiective este să arătăm că această percepţie este rea. Rezerva nupoate creşte la nesfârşit, pentru că există un optim al rezervei", a precizatIsărescu.

Ela arătat că România trebuie să împrumute în acest an 8-9 miliarde de euro de pepiaţa internă şi de pe cea externă. "Pot să vă garantez un lucru: toateaceste împrumuturi nu ar fi fost posibile dacă ţara nu ar fi avutrezerve", a spus Isărescu.

Totodată,el a menţionat că datoria internă şi externă, publică şi privată, este mult maimare decât rezervele valutare.

Deficitulbugetului asigurărilor sociale, uriaş

BNRşi-ar cheltui echivalentul rezervei de aur într-un singur an, dacă ar fiobligată să acopere deficitul bugetului de asigurări sociale, iar scăderearezervelor internaţionale ar limita posibilitatea statului de a se împrumuta, amai declarat guvernatorul BNR. "Corecţiile care se doresc evitate acumprin utilizarea rezervei valutare sunt imposibile şi dacă am avea voie. (...)Statul n-ar mai putea să se împrumute, tocmai pentru acoperirea acestordeficite. Numai deficitul bugetului de asigurări sociale este de 3 miliarde deeuro, adică toată rezerva de aur a României. Acest deficit este structural, nutemporar. Dacă nu-l corectezi, va trebui să plăteşti în fiecare an 3-4-5miliarde de euro, pentru că va creşte. Rezerva de aur ar ajunge un singuran", a spus Isărescu. "Mulţi ne-am bătut şi pe inimă şi pe piept căsuntem membri UE, dar nu ştim care ne sunt obligaţiile. Banca centrală nu poatefinanţa deficitul public", a subliniat guvernatorul BNR.

BNRa furnizat bugetului echivalentul a 150.000 de pensii medii

Contribuţiilela buget plătite lunar de BNR în 2009, de aproximativ 25 milioane de euro, auacoperit cheltuielile cu 150.000 de pensii medii, aceasta fiind maniera"înţeleaptă" de utilizare a rezervelor internaţionale pentru platapensiilor, a mai spus guvernatorul BNR. “Am virat aproximativ 25 milioane de europe lună, ca medie, au fost luni când am virat şi 50 milioane de euro. Am vorbitcu colegii mei şi 25 milioane de euro înseamnă plata lunară a 150.000 de pensiimedii. Este o manieră înţeleaptă prin care se utilizează reverva la platapensiilor", a afirmat Isărescu.

BNRavea la 30 iunie rezerve internaţionale (valute plus aur) de 34,99 miliarde de euro,faţă de 30,85 miliarde de euro la finele anului trecut.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-04-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine