2020-02-27 06:37

Guvernul începe discuţiile cu FMI pe 17 iulie, pentru un nou acord

 |  17:47
Guvernul începe discuţiile cu FMI pe 17 iulie, pentru un nou acord

Marilena Dan

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) va sosi la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române, care vor începe la 17 iulie şi vor continua până la sfârşitul lunii, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Potrivit premierului Victor Ponta, România ar putea avea, din toamnă, un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale, vizita la Bucureşti a directorului general al FMI, Christine Lagarde, reprezentând un mesaj pozitiv în acest sens.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a participat pe 9 iulie la reuniunea Consiliului ECOFIN, la Bruxelles, iar la reuniunea extraordinară a Comitetului Economic şi Financiar, care a avut loc înaintea reuniunii Consiliului Ecofin, statele membre au primit favorabil, în unanimitate, solicitarea României pentru încheierea unui nou program preventiv, împreună cu FMI.  „S-a stabilit că o misiune comună FMI-CE se va deplasa la Bucureşti pentru discuţii cu autorităţile române, care vor începe la 17 iulie şi vor continua până la sfârşitul lunii. Decizia oficială privind programul preventiv urmează a fi luată la ECOFIN în 15 octombrie”, precizează MFP.

Ponta:  Vizita lui Christine Lagarde, semnal pozitiv

Premierul Victor Ponta apreciază că vizita la Bucureşti a şefului FMI, Christine Lagarde, programată pentru 15 şi 16 iulie, este un semnal pozitiv în vederea încheierii unui nou acord. „Prezenţa domniei sale nu este direct şi oficial legată de noul acord, dar evident că va reprezenta un mesaj foarte clar în acest sens. Şi eu sunt optimist că în toamnă vom avea un nou acord cu CE, FMI şi Banca Mondială în condiţii foarte bune”, a spus Ponta. Potrivit premierului, decizia unui nou acord preventiv cu CE şi FMI, pentru o perioadă de doi ani, este una asumată de Guvern, guvernatorul BNR şi preşedinte.

Pe de altă parte, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat că vizita şefului FMI la Bucureşti nu are legătură cu semnarea unui nou acord. „Este o vizită foarte specială, în sensul că doamna Lagarde vine să se întâlnească cu oficialităţile. Este un program întreg al acestei vizite, iar dânsa vine să vorbească României. Va fi o conferinţă publică la BNR. România este o ţară cu raporturi bune cu FMI, care a avut două acorduri ce s-au încheiat şi se pregăteşte să încheie cu UE, FMI şi Banca Mondială un nou acord. Vizita nu presupune şi semnarea unui nou acord. (...)  De data asta, doamna Lagarde vrea să vorbească ţării”, a spus Vasilescu, subliniind că nu ştie dacă acest lucru s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat perspectiva unui nou acord pe doi ani.

Consilierul guvernatorului BNR a reiterat că România nu va încheia un acord cu instituţiile internaţionale pentru a lua bani, ci pentru credibilitate pe pieţele externe. “Pieţele nu ne cunosc foarte bine. Pieţele internaţionale la ora asta nu ştiu că România este e o ţară 100% bun platnic. În toată istoria de 200 de ani încoace, s-a întâmplat de două ori să intrăm în încetare de plăţi. O dată a fost în timpul crizei din 1929-1933, în 1932, şi a doua oară în vara lui 1982, în timpul regimului comunist. Dar asta nu înseamnă că România nu şi-a plătit datoriile. La momentul scadenţei nu a putut să plătească”, a precizat oficialul BNR, la Digi24.

Acesta a menţionat că, în prezent, România are o rezervă foarte mare la banca centrală, şi de valută şi de aur şi îşi poate plăti datoriile la scadenţă oricând.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine