2020-08-10 18:06

Guvernul le mai dă o șansă întârziaților POR și POSM. Împrumuturi de 400 de milioane pentru autoritățile locale

 |  21:01
Guvernul le mai dă o șansă întârziaților POR și POSM. Împrumuturi de 400 de milioane pentru autoritățile locale

Guvernul a aprobat, în ședința din 23 martie, o Ordonanță de Urgență prin care permite Consiliilor județene, primăriilor și asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI) să contracteze împrumuturi de la Trezorerie pentru acoperirea sumelor necesare finalizării proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013 și Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013. Suma totală care poate fi împrumutată de autoritățile publice și ADI se ridică la 400 de milioane de lei. Actul normativ vine în întâmpinarea unei solicitări adresate premierului Dacian Cioloș, de mai mulți primari și președinți de consilii județene, prin care i-au cerut o soluție pentru acoperirea sumelor necesare finalizării proiectelor europene. Măsura adoptată are în vedere un număr de 222 de proiecte care ar fi trebuit încheiate până la 31 decembrie 2015 și a căror termen de implementare a fost prelungit, prin acte adiționale, până la 30 iunie 2016.

Potrivit Ordonanței de Urgență, împrumuturile se acordă, în vederea îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor, pentru acele proiecte a căror valoare individuală nu depășește pragul de 5 milioane euro. Împrumuturile vor fi acordate pentru o perioadă de maximum 20 de ani  cu o rată a dobânzii egală cu ROBOR calculate la trei luni plus 3 puncte procentuale. Rambursarea creditelor se va face în tranșe trimestriale egale, iar dobânda se va calcula lunar și se va plăti trimestrial. Pentru neplata la termen a ratelor scadente și a dobânzilor, OUG prevede calcularea unei dobânzi de penalizare, la nivelul celor stabilite prin Codul de Procedură Fiscală, de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere. 

Actul normativ mai prevede că la data depunerii cererii de împrumut, solicitanții nu fie înregistrați cu obligații de plată restante, decurgând din alte credite contractate de la Trezoreria Statului. O altă prevedere stabilește că sumele împrumutate nu pot primi o altă destinație decât asigurarea finanțării pentru investițiile derulate din fonduri europene aflate în întârziere.

Responsabilitatea cu privire la utilizarea creditelor în scopul pentru care au fost contractate revine în totalitate autorităților administrației publice locale. În acest sens, ordonatorii principali de credite, respectiv primarii, președinții de consilii etc. vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere prin care își asumă finalizarea proiectelor pentru care au primit împrumuturi.

Primarii și președinții județeni au venit cu jalba la Guvern

La începutul anului, reprezentanții consiliilor județene și ai primăriilor care nu au reușit să încheie investițiile derulate prin POR 2007-2013 au semnat o solicitare comună pe care au transmis-o Prim-ministrului, Dacian Cioloș, prin care au cerut prelungirea perioadei de implementare până la finalul anului 2016. De asemenea, ei au mai cerut ca toate cheltuielile făcute în această perioadă să fie recunoscute ca eligibile și să fie decontate, fie din fonduri europene, fie din alocarea sumelor respective de la bugetul de stat.

Într-un răspuns la o solicitare de informații a cotidianului PUTEREA, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea a pus nerespectarea angajamentelor prevăzute prin contractele de finanțare pe seama „derulării cu dificultate a Programului Operațional Regional 2007-2013“.

În acest context, tot la solicitarea PUTEREA, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a confirmat că ia în calcul posibilitatea de a asigura de la bugetul de stat, în locul Comisiei Europene, banii necesari pentru a acoperi costurile implementării proiectelor întârziate: „În funcție de situația fiecărui proiect în parte, MDRAP are în vedere și posibilitatea ca proiectele să fie susţinute cu sume de la bugetul de stat“.

Comisia Europeană ne-ar putea cere înapoi aproximativ 500 milioane de lei

Guvernul a adoptat această Ordonanță de Urgență deoarece exista pericolul ca, în condițiile în care nu va fi respectat nici termenul de 30 iunie 2016, Comisia Europeană să solicite beneficiarilor care au înregistrat întârzieri să restituie sumele decontate până la finalul lui 2015, în perioada de eligibilitate a celor două programe.

„Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a realizat o situație potrivit căreia sunt 380 de proiecte cu beneficiari publici și privați, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Dintre acestea, sunt 216 proiecte cu beneficiari publici, pentru care nu există o alternativă de finalizare ulteriorară, și a căror finanțare este avută în vedere prin actul normativ adoptat astăzi. De asemenea, într-o situație similară sunt șase proiecte finanțate prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, care trebuie finalizate până cel târziu 30 iunie 2016, și pentru care unitățile administrativ-teritoriale nu pot asigura finanțarea necesară finalizării lor“, se arată într-un comunicat de presă emis de Biroul de presă al Guvernului.

Potrivit legii și acordurilor semnate cu Comisia Europeană, proiectele care nu s-au încadrat în termenele de implementare trebuie finalizate din sursele proprii ale beneficiarilor, respectiv din bugetele autorităților publice locale. În cazul în care, nici de această dată nu vor reuși să îndeplinească toate condițiile stabilite prin cererile de finanțare, vor trebui să returneze autorităților europene sumele decontate pentru investiția respectivă. Pentru toate proiectele aflate în discuție, MDRAP a stabilit că ar fi vorba de o sumă totală de aproximativ 500 milioane de lei.

„În cazul în care beneficiarii nu vor avea fondurile necesare să asigure funcţionalitatea acestor proiecte până la termenul stabilit de 30 iunie 2016, se va restitui la UE cel puţin suma de 412,7 milioane lei, aferentă rambursărilor efectuate de CE pentru cele 216 proiecte. Precizăm că pentru toate cele 345 de proiecte, suma totală decontată de CE este de 2,2 miliarde lei. În cazul nefinalizării proiectelor finanțate prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, se va restitui Comisiei Europene peste 74 de milioane lei“, precizează comunicatul Guvernului.

Lista proiectelor pentru care pot contracta împrumuturi în baza Ordonanței de Urgență va fi aprobată prin ordin comun al viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al ministrului Fondurilor Europene. Mecanismul de acordare și derulare a creditelor, documentele în baza cărora se acordă împrumutul și cele care stau la baza obținerii avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, modul de reflectare a sumelor respective în bugetele instituțiilor publice locale se vor aproba prin ordin al ministrului Finanțelor Publice.

Prelungire

Prin Regulamentul CE nr. 1083/2006, de stabilire a prevederilor generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, termenul limită pentru efectuarea și decontarea cheltuielilor prin POR 2007-2013 s-a încheiat la 31 decembrie 2015. Prelungirea perioadei de implementare, până la finalul lunii iunie a.c. a fost acceptată pentru ca beneficiarii care nu s-au încadrat în termenele inițiale să nu fie obligați să restituie sumele decontate deja de Comisia Europeană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-24Parerea ta...

MARY ELLEN
11 Ian 2017

împrumut! împrumut!! î mprumut!!!Sunteți în c
JIM BUFFER
11 Ian 2017

Aplica pentru un împrumu t rapid și mod convenabi l de a plăti facturile
KATE LISA CREDIT
16 Ian 2017

Ai nevoie de un împrumu t de urgență? contacta
KATE LISA CREDIT
16 Ian 2017

Noi oferim împrumut la o rată scăzută a dobân zii de 3%. Aplica pentru un împrumut rapid și co nvenabil de a plăti fact urile și să înceapă o nouă afacere sau re-fin anțarea proiectelor lor la o rată mai ieftin de interes de 3%, Ai un scor redus de credit și tu l e este greu pentru a obț ine împrumut de capital de la nivel local bănci și alte instituții fina nciare? Aici este sansa t a de a obține un împrum ut de la organizația noa stră. Noi oferim credite persoanelor fizice pentr u următoarele scopuri ș i multe altele. Creditul pentru nevoi personale, d e expansiune de afaceri, Business Start-up, Educa
HARRY SMITH
17 Ian 2017

Stimați investitori / Ca ndidații financiari. Sun tem un privat creditor in vestitori / împrumut în registrat, aveți nevoie de asistență financiar
WHITE HORSE CREDIT
18 Ian 2017

Buna, Sunteți în căutarea pentru liberta te financiară? sunteți în datorii, aveți nevoi e de un împrumut pentru a începe o nouă afacere ? sau colaps financiar, a veți nevoie de un împru mut de cumpărare o mași nă sau o casă? Au banca în vreodată Finanțe r efuză? Care doriți să îmbunătățească finan ciară? au nevoie de un
ANNABELLE JOHNSON
27 Mai 2018

NICIUNEA NU VREA SĂ MĂSESC SĂ URMEAZĂ CÂȘTIGEREA UNEI ÎMPRUMUTURI DE INTERNET O zi bună, prietenii mei să fie foarte atenți, sunt doamna Ananabell Johonson, un american care se bazează în Regatul Unit, sunt atât de încrezător să spun că în viața mea mă pot experimenta legitimitatea în compania de împrumut pe lumea internetului, dacă am a fost regizat de altcineva la această companie, nu aș fi scris-o pentru că am fost păcăliți de mai multe ori de către firma de împrumuturi online pe Internet și am hotărât să rămân în afara cererii de împrumut online până când a venit vremea când aveam probleme financiare datorita situatiei pe care am avut-o in locul meu de munca care duce la sacul meu in locul meu de munca si nu am nimeni sa alerg, credinta mea era foarte scazuta, chiria mea se apropia de data expirarii si copiii mei trebuie sa fie in dar datorită cheltuielilor mele ex-sens înainte de a-mi scoate sacul de la locul de muncă nu am nimic care să rezolve toată această problemă. Nu am altă opțiune decât să vin online căutând o firmă de împrumuturi online care să mă ajute din cauza problemei mele financiare și am dat peste o firmă de împrumut și am fost scammed de € 14,500 în încercarea mea de a obține un împrumut de la ei și am aproape sinucidere sincera si imi intreb pe sine este sfarsitul vietii mele pentru ca sunt o mama morti de 3 copii care sa aiba grija de unde voi obtine bani pentru a-mi finanta educatia si sa-mi plateasca facturile? toate acestea sunt întrebările care au continuat să alerge în mintea mea și au devenit frustrat în procesul de a face asta și cuvintele de încurajare au venit în mine imediat spunând că nu sa terminat încă,      incercati sa incercati si cu siguranta veti intra in contact cu ajutorul dumneavoastra foarte curand si m-am ridicat si am spus ca voi face aceasta o ultima incercare si daca nu se intampla nimic, asta inseamna ca ei stiu sa-mi ma
GWENDOLYN TAMMIE SHARI
14 Iun 2018

Bună ziua tuturor Numele meu este Gwendolyn Tammie Shari Sunt din Constanța România. Vreau să folosesc acest timp pentru a scrie pe internet că oricine dacă aveți nevoie de un împrumut adevărat Patricia Kingsman este compania potrivită pentru a aplica de la câteva zile am avut nevoie de bani și am căutat un împrumut online am văzut o companie și am aplicat acea companie ma inselat de 2 ori din banii mei am fost atat de trist pentru ca aveam nevoie de bani asa ca am decis sa caut o alta companie si am aplicat de la o alta companie ca aceeasi companie mi-a spus de asemenea sa depun bani si am facut si niciodata nu am primit imprumutul cum mi se întâmplă pentru că am nevoie de bani urgent pentru a cumpăra o cauză a casei dacă nu primesc o casă în curând proprietarul meu va conduce eu și familia mea departe de casa lui, așa că am nevoie pentru a-mi obține propria casă. Cand am fost in cautarea din nou am vazut aceasta companie Patricia Kingsman Am vazut o multime de oameni a depus marturie despre aceasta companie ca societatea este cu adevarat mare, asa ca la inceput mi-a fost frica sa aplice cauza am fost inselat de 2 ori asa ca am spus sa-mi lasa sa ma incerc și să vedem dacă această companie a fost reală, așa că am aplicat. Cand am aplicat mi-au spus tot ce trebuia sa fac, inca mi-a fost frica, dar am avut incredere in ei si ma asigurat ca in 8 ore am fost cu imprumutul pe care mi l-am dorit pentru imprumutul meu si pe ochii mei am primit o alerta de la banca mea că a fost o sumă de 200.000 de euro în contul meu bancar și am fost foarte fericit cu ceva timp în urmă compania mi-a sunat și a întrebat dacă am primit împrumutul meu și le-am spus da și o le mulțumesc și cum scriu acest mesaj pe internet acum această companie au ajutat, de asemenea, 2 frații mei, astfel încât oricine, dacă aveți nevoie de un împrumut adevărat Patricia Kingsman este compania dreptul de a aplica de la. În cazul în care ave
BRAYDEN WYATT BRYCE
14 Iun 2018

Eu sunt Brayden Wyatt Bryce, numele eu sunt ofițer de poliție și locuiesc în Timișoara România. Cu câteva zile în urmă am fost în căutarea unui împrumut online și am găsit doar oameni scamming mine de bani. Chiar am nevoie de acest împrumut pentru un proiect în SUA și am fost înșelat în mod serios într-o zi când am fost în afara datoriei am decis să mă uit din nou de data aceasta pentru o companie adevărată care acordă împrumuturi am găsit această companie numită Patricia Kingsman credit companie și o mulțime de oameni au depus mărturie despre această companie la început nu am crezut, dar am decis să aplice împrumutul pe care îl căutam a fost suma de 2.000.000 lei leu rom au aplicat de la această companie și mi-au spus tot ce trebuie făcut să le am încredere și am facut ceea ce mi-au spus sa fac si ma asigurat ca in 8 ore am fost sa fiu cu imprumutul meu in siguranta nu i-am crezut niciodata dar am asteptat imprumutul meu in exact opt ​​ore am primit un telefon de la companie ca daca am primit împrumutul meu încă și i-am spus Nu mi-au spus să merg la banca mea și să verifici contul meu că banca mea nu ar putea să-mi trimită o alertă i-am ascultat și m-am dus la banca mea și a verifica contul meu în ochii mi-am văzut împrumut de 2.000.000 lei leu în contul meu banii pe care i-am avut pe ac meu înainte de a fost de 30.000 lei leu și acum am găsit 2 030 000.00 Leu românesc împrumut banii și împrumutul meu a fost de 2.030.000 lei lei Sunt atât de fericit și mulțumesc acestei companii pentru că sunt minunați. Vreau sa-mi folosesc putinul timp pentru a scrie oamenilor din Romania ca daca ai nevoie de un imprumut adevarat Patricia Kingsman este compania potrivita pentru a aplica de la aceasta companie nu stie ca fac asta asa ca oricine daca ai nevoie de un imprumut poti contacta numai aceasta companie prin poștă sau ceea ceapap, dar nu folosesc ceapa, așa că adresa de e-mail este patriciaki
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz