Potrivit Ordonanței de Urgență, împrumuturile se acordă, în vederea îndeplinirii integrale a obiectivelor și indicatorilor, pentru acele proiecte a căror valoare individuală nu depășește pragul de 5 milioane euro. Împrumuturile vor fi acordate pentru o perioadă de maximum 20 de ani cu o rată a dobânzii egală cu ROBOR calculate la trei luni plus 3 puncte procentuale. Rambursarea creditelor se va face în tranșe trimestriale egale, iar dobânda se va calcula lunar și se va plăti trimestrial. Pentru neplata la termen a ratelor scadente și a dobânzilor, OUG prevede calcularea unei dobânzi de penalizare, la nivelul celor stabilite prin Codul de Procedură Fiscală, de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.
Actul normativ mai prevede că la data depunerii cererii de împrumut, solicitanții nu fie înregistrați cu obligații de plată restante, decurgând din alte credite contractate de la Trezoreria Statului. O altă prevedere stabilește că sumele împrumutate nu pot primi o altă destinație decât asigurarea finanțării pentru investițiile derulate din fonduri europene aflate în întârziere.
Responsabilitatea cu privire la utilizarea creditelor în scopul pentru care au fost contractate revine în totalitate autorităților administrației publice locale. În acest sens, ordonatorii principali de credite, respectiv primarii, președinții de consilii etc. vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere prin care își asumă finalizarea proiectelor pentru care au primit împrumuturi.
Primarii și președinții județeni au venit cu jalba la Guvern
La începutul anului, reprezentanții consiliilor județene și ai primăriilor care nu au reușit să încheie investițiile derulate prin POR 2007-2013 au semnat o solicitare comună pe care au transmis-o Prim-ministrului, Dacian Cioloș, prin care au cerut prelungirea perioadei de implementare până la finalul anului 2016. De asemenea, ei au mai cerut ca toate cheltuielile făcute în această perioadă să fie recunoscute ca eligibile și să fie decontate, fie din fonduri europene, fie din alocarea sumelor respective de la bugetul de stat.
Într-un răspuns la o solicitare de informații a cotidianului PUTEREA, Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea a pus nerespectarea angajamentelor prevăzute prin contractele de finanțare pe seama „derulării cu dificultate a Programului Operațional Regional 2007-2013“.
În acest context, tot la solicitarea PUTEREA, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a confirmat că ia în calcul posibilitatea de a asigura de la bugetul de stat, în locul Comisiei Europene, banii necesari pentru a acoperi costurile implementării proiectelor întârziate: „În funcție de situația fiecărui proiect în parte, MDRAP are în vedere și posibilitatea ca proiectele să fie susţinute cu sume de la bugetul de stat“.
Comisia Europeană ne-ar putea cere înapoi aproximativ 500 milioane de lei
Guvernul a adoptat această Ordonanță de Urgență deoarece exista pericolul ca, în condițiile în care nu va fi respectat nici termenul de 30 iunie 2016, Comisia Europeană să solicite beneficiarilor care au înregistrat întârzieri să restituie sumele decontate până la finalul lui 2015, în perioada de eligibilitate a celor două programe.
„Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a realizat o situație potrivit căreia sunt 380 de proiecte cu beneficiari publici și privați, finanțate prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Dintre acestea, sunt 216 proiecte cu beneficiari publici, pentru care nu există o alternativă de finalizare ulteriorară, și a căror finanțare este avută în vedere prin actul normativ adoptat astăzi. De asemenea, într-o situație similară sunt șase proiecte finanțate prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, care trebuie finalizate până cel târziu 30 iunie 2016, și pentru care unitățile administrativ-teritoriale nu pot asigura finanțarea necesară finalizării lor“, se arată într-un comunicat de presă emis de Biroul de presă al Guvernului.
Potrivit legii și acordurilor semnate cu Comisia Europeană, proiectele care nu s-au încadrat în termenele de implementare trebuie finalizate din sursele proprii ale beneficiarilor, respectiv din bugetele autorităților publice locale. În cazul în care, nici de această dată nu vor reuși să îndeplinească toate condițiile stabilite prin cererile de finanțare, vor trebui să returneze autorităților europene sumele decontate pentru investiția respectivă. Pentru toate proiectele aflate în discuție, MDRAP a stabilit că ar fi vorba de o sumă totală de aproximativ 500 milioane de lei.
„În cazul în care beneficiarii nu vor avea fondurile necesare să asigure funcţionalitatea acestor proiecte până la termenul stabilit de 30 iunie 2016, se va restitui la UE cel puţin suma de 412,7 milioane lei, aferentă rambursărilor efectuate de CE pentru cele 216 proiecte. Precizăm că pentru toate cele 345 de proiecte, suma totală decontată de CE este de 2,2 miliarde lei. În cazul nefinalizării proiectelor finanțate prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, se va restitui Comisiei Europene peste 74 de milioane lei“, precizează comunicatul Guvernului.
Lista proiectelor pentru care pot contracta împrumuturi în baza Ordonanței de Urgență va fi aprobată prin ordin comun al viceprim-ministrului, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al ministrului Fondurilor Europene. Mecanismul de acordare și derulare a creditelor, documentele în baza cărora se acordă împrumutul și cele care stau la baza obținerii avizului Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, modul de reflectare a sumelor respective în bugetele instituțiilor publice locale se vor aproba prin ordin al ministrului Finanțelor Publice.
Prelungire
Prin Regulamentul CE nr. 1083/2006, de stabilire a prevederilor generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, termenul limită pentru efectuarea și decontarea cheltuielilor prin POR 2007-2013 s-a încheiat la 31 decembrie 2015. Prelungirea perioadei de implementare, până la finalul lunii iunie a.c. a fost acceptată pentru ca beneficiarii care nu s-au încadrat în termenele inițiale să nu fie obligați să restituie sumele decontate deja de Comisia Europeană.