2020-01-25 12:29

Guvernul scoate pe bursă acțiunile marilor companii de stat

 |  21:01
Guvernul scoate pe bursă acțiunile marilor companii de stat

Alina Oprea

Guvernul intenţionează să listeze în acest an, sau cel mai târziu anul viitor, la bursele din Bucureşti şi Londra, acţiuni ale Aeroportului Internaţional Bucureşti-Otopeni, Portului Constanţa, Hidroelectrica şi Romtelecom, a declarat premierul Victor Ponta. El a adăugat că se poate discuta şi despre vânzarea CFR Marfă, dar că TAROM nu poate fi listată, deoarece va rămâne pe pierdere. Mai mult, prim-ministrul a anunțat duminică, la Doha, că în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu CEO-ul de la Qatar Airways a prezentat o ofertă de investiții referitoare la pachetul Aeroportului Otopeni - transportatorul aerian TAROM.

Guvernul a anunţat, în urmă cu câteva zile, că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an.

Analiza portofoliului actual al statului a relevat existenţa a trei categorii de societăţi naţionale care pot contribui la creşterea lichidităţii şi a volumelor de tranzacţionare de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB): societăţi deţinute majoritar de stat şi neprivatizate (cum ar fi Hidroelectrica, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti, Salrom), companii privatizate, în care statul are deţineri minoritare, dar nelistate (de exemplu Telekom, Enel, E.ON), societăţi cu participarea statului, minoritară sau majoritară, şi deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (precum Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

"Guvernul a reanalizat portofoliul de participaţii ale statului la societăţi naţionale strategice (blue chips), a identificat companiile cu cel mai mare potenţial de a trezi un interes ridicat din partea investitorilor români şi străini şi a aprobat continuarea programului de listări în orizontul de timp 2015 – 2016, atât prin oferte publice iniţiale (IPO), cât şi prin majorări ale cotelor de free-float pentru societăţi deja listate", se arată într-un comunicat.

Qatar Airways, interesată de Tarom

Executivul arată că, potrivit celor mai recente estimări, listarea societăţilor prioritare la care statul deţine participaţii minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro, în timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are şi îşi păstrează participaţia majoritară ar putea aduce acelor companii finanţări de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizării, eficientizării activităţii şi atingerii obiectivelor strategice.

De asemenea, premierul Ponta a anunțat că i-a prezentat CEO-ul de la Qatar Airways o ofertă de investiții referitoare la pachetul Aeroportul Otopeni - TAROM.

"M-am văzut și am discutat și la nivel politic cu CEO-ul de la Qatar Airways, informându-l despre dorința noastră de a lista Aeroportul București — Otopeni, de a restructura și a salva TAROM-ul. (...) Bucureștiul e unul dintre aeroporturile din regiune care s-a dezvoltat cel mai mult, dar are nevoie în continuare de investiții, pentru că deja începe și își atinge limitele de infrastructură. (...) Vreau să procedăm cât mai repede la o listare, care înseamnă capital privat care va rămâne în companie (...) pentru a se extinde aeroportul. Și, la pachet cu aeroportul, care înseamnă sigur servicii pentru toate companiile care operează zboruri la București, căutăm un partener pentru TAROM", a anunțat Ponta într-o conferință la Doha, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în acest moment, principalul investitor poate fi una dintre companiile din regiunea Golfului, întrucât "companiile europene au propriile lor probleme și nu sunt dornice să investească în TAROM".

Întrebat dacă se gândește la un acționariat străin minoritar sau majoritar în cazul acestei oferte, Ponta a răspuns că rămâne să negocieze.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine