2020-02-24 08:29

Guvernul a aprobat normele de aplicare a ultimelor modificări la Codul Fiscal

 |  19:36
Guvernul a aprobat normele de aplicare a ultimelor modificări la Codul Fiscal

Guvernul a aprobat, luni, normele metodologice deaplicare a ultimelor modificări efectuate la Codul Fiscal, prin care a fostextinsă baza de impozitare, norme care reglementează inclusiv sistemul deimpunere în cazul persoanelor plătite prin drepturi de autor.

În şedinţa de săptămâna trecută, organizată miercuri,Guvernul a decis să amâne aprobarea normelor până la începutul acesteisăptămâni, pentru a fi prezentate în dezbatere publică.

Executivul a mai anunţat atunci că a hotărât capersoanele care sunt angajate cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cudrepturi de autor, precum la realizarea unei cărţi, să nu plătească CAS pentrubanii primiţi prin drepturi de autor.

Conform proiectului normelor de aplicare a CoduluiFiscal, veniturile din drepturi de autor vor fi incluse în categoria celorobţinute din activităţi independente, astfel încât impozitul pe venit şicontribuţiile sociale obligatorii nu vor fi recalculate şi datorate solidar decătre plătitor şi beneficiar.

În situaţia persoanelor care realizează lunar venituri denatură profesională, baza de calcul a contribuţiilor individuale reprezintăcuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, dintoate sursele de venit, în situaţia in care acest cuantum nu depăşeşteechivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, sau echivalentul a 5 salariimedii brute pe economie, în situaţia în care cuantumul total net al veniturilorde natură profesională realizate lunar, din toate sursele de venit, este maimare decât echivalentul acestui plafon.

În situaţia persoanelor care nu realizează lunar venituride natură profesională, baza de calcul a contribuţiilor individuale estecuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate anual, dintoate sursele de venit, dacă acest cuantum nu depăşeşte echivalentul a 5salarii medii brute pe economie, sau echivalentul a 5 salarii medii brute peeconomie, în situaţia în care cuantumul total brut al veniturilor de naturăprofesională realizate anual, din toate sursele de venit, este mai mare decâtechivalentul acestui plafon.

Nu constituie venituri de natură profesională celeobţinute din cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, pensii, activităţiagricole, premii şi jocuri de noroc, transferul proprietăţilor imobiliare şivânzarea bunurilor în regim de consignaţie.

Contribuţiile individuale vor fi impuse inclusiv însituaţia în care veniturile de natură profesională sunt realizate de persoanepentru care asigurarea în sistemulasigurărilor pentru şomaj este în prezent facultativă.

Persoanele asigurate în alte sisteme, neintegratesistemului public de pensii, nu vor plăti contribuţii individuale de asigurărisociale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-01-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine