2020-04-07 17:26

Guvernul a decis că valoarea contractelor publice poate fi majorată cu până la 50% prin acte adiţionale

 |  15:28
Guvernul a decis că valoarea contractelor publice poate fi majorată cu până la 50% prin acte adiţionale

Valoarea unui contract de achiziţie publicămajorată prin act adiţional va fi limitată, ca regulă, la 20% din sumacontractului iniţial, dar va putea fi ridicată în continuare de autorităţilecontractante cu până la 50% în cazuri considerate "temeinice" pentrua justifica depăşirea limitei. Procedura prin care valorarea unui contract deachiziţie publică poate fi majorată prin act adiţional a fost decisă miercuride Guvern, prin ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei achiziţiilorpublice, au declarat surse oficiale citate de Mediafax. Astfel, documentulstabileşte în continuare că autoritatea contractantă are dreptul de a aplicaprocedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participareatunci când este necesară achiziţionarea unor lucrări sau serviciisuplimentare/adiţionale care nu au fost incluse în contractul iniţial, dar careurmare a unor circumstanţe imprevizibile au devenit necesare pentruîndeplinirea contractului în cauză şi numai dacă respectivul contract esteatribuit contractantului iniţial, precum şi dacă lucrările sau serviciilesuplimentare/adiţionale nu pot fi, din punct de vedere tehnic şi economic,separate de contractul iniţial fără apariţia unor inconveniente majore pentruautoritatea contractantă. Este prevăzuttotodată că valoarea cumulată a contractelor care vor fi atribuite şi a acteloradiţionale nu poate depăşi 20% din valoarea contractului iniţial, dar a fostintrodusă şi o excepţie care permite miniştrilor să aprobe depăşirea acestuiplafon. "În cazuri temeinic motivate, ordonatorul principal de creditepoate aproba majorarea procentului până la limita maximă de 50% din valoareacontractului iniţial pe baza unei note justificative în care vor fi precizatemotivele care au condus la depăşirea procentului de 20%", se arată îndocument.

Normeleactuale în domeniul achiziţiilor publice stabilesc că autoritatea contractantăare dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă aunui anunţ de participare numai în anumite condiţii. O astfel de condiţie esteca valoarea cumulată a actelor adiţionale încheiate pentru lucrari şi/sauservicii suplimentare să nu depăşească 50% din valoarea contractului iniţial.

Guvernula anunţat în primăvara acestui an că intenţionează să introducă un plafon maximde 20% în ceea ce priveşte valoarea unui contract majorată prin act adiţional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine