2020-04-07 18:01

Guvernul aruncă la coş programul de reabilitare termică a blocurilor

 |  18:17
Guvernul aruncă la coş programul de reabilitare termică a blocurilor

Dacă în timpului anului electoral2009 s-a făcut mare tam-tampe tema reabilitării termice a circa 25.000 de apartamente, acum, Guvernul Boca anunţat că taie banii pentru acest proiect. După ce au fost “fraieriţi” de guvernanţii pe care i-au votat, zecimii de români vor rămâne cu apartamenteleneizolate, din cauza lipsei fondurilor. Consiliilelocale aprobaseră solicitările de includere a programuluinaţional de reabilitare pentru aproximativ 95.000 de apartamente.

Potrivit Ordonanţeide Urgenţă 69/2010, costurile pentru reabilitarea termică a blocurilor vor fisuportate în totalitate de locatari sau, în cel mai fericit caz, cu contribuţiaadministraţiei locale. Totuşi, Cabinetul Boc le face şi un “cadou” românilor, Guvernulurmând să gireze persoanele care vor contracta credite pentru reabilitareablocurilor. “Executarea lucrărilor de intervenţie sefinanţează astfel: a) dinsursele proprii ale beneficiarilor, reprezentând minimum 10% din valoarea deexecuţie a lucrărilor de intervenţie; b) din credite bancare, în lei, cugaranţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată, contractate de beneficiarişi garantate în procent de 100% de Fondul Naţional de Garantare a Creditelorpentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - I.F.N. în numele şi în contulstatului, reprezentând maximum 90% din valoarea de execuţie a lucrărilor deintervenţie”, se menţionează în Articolul 9 al OUG 69. Administraţiile locale pot suporta 30%din costul proiectului de reabilitare, în cazul în care au suficiente fondurirezervate. Mai mulţi reprezentanţi ai administraţiilor de sector din Capitalăne-au explicat că proiectele aprobate pentru reabilitare termică până la fineleanului vor fi blocate, deoarece primăriile nu au suficienţi bani.

Primăriilenu ştiu ce să facă cu banii de la Guvern

Mai multe primăriiau primit deja bani de la Guvern pentru reabilitarea blocurilor. Reprezentanţiiadministraţiilor locale nu ştiu, acum, ce se va întâmpla cu aceste fonduri. Deexemplu, consilierii locali PSD dinsectorul 3 al Capitalei ne-au declarat că nu s-a stabilit încă ce se va întâmpla cu fondurile pentru reabilitareatermică a blocurilor. Primăria Sectorului 3 a aprobat proiecte de investiţii,în vederea creşterii performanţelor energetice pentru 59 de blocuri delocuinţe. Potrivit surselor din cadrul Consiliului Local Sector 3, cele 59 deproiecte de reabilitare termică vor fi blocate până la sfârşitul anului. Deasemenea, consilierii locali PSD susţin că multe proiecte de reabilitaretermică a imobilelor din sectorul 3 au fost supraevaluate. De exemplu, pentruun bloc de locuinţe cu şase scări şi zece etaje, valoarea investiţiei a fost de8.266.952 lei cu TVA (Ministerul Dezvoltării contribuind cu 3.604.195 lei,Primăria Sectorului 3 cu 2.162.517 lei şi asociaţia de locatari cu 1.441.678lei).

Reabilitareaa 95.000 de apartamente costă aproape 500 mil. de euro

În pachetul de măsuri pentrurelansare economică al Guvernului Boc pentru 2009-2010, printre obiectivelefinalizate se stipulează reabilitarea termică a 24.834 de apartamente. Anultrecut, Guvernul a alocat aproximativ 130 de milioane de lei în acest scop. “Alocaţiilebugetare ale anului 2009 pentru programul naţional multianual privind creştereaperformanţei energetice la blocurile de locuinţe au avut o valoare de 360milioane de lei, din care 200 milioane de lei credite de angajament. Până lafinele anului 2009 s-au finalizat lucrările de creştere a performanţeienegetice la 692 de blocuri şis-au efectuat plăţi în valoare de 160 milioane de lei”, se arată în pachetul de măsuri pentru relansare economică alGuvernului Boc pentru 2009-2010. Potrivit documentului citat, solicitărilede includere a programului naţional sunt de 2.256 de blocuri de locuinţe (94.986 de apartamente) “la care valoareaindicatorilor tehnico-economici aprobaţi prin hotărâri aleconsiilor locale sunt de 2 miliarde de lei, la care contribuţia MinisteruluiDezvoltării şi Turismului este de circa un miliard de lei”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine