2020-04-05 16:25

Guvernul Boc încalcă Tratatul de aderare. România riscă amenzi de la UE dacă Guvernul taie salariile din BNR

 |  19:37
Guvernul Boc încalcă Tratatul de aderare. România riscă amenzi de la UE dacă Guvernul taie salariile din BNR

ComisiaEuropeană (CE) a avertizat România că ar putea declanşa procedura deinfringement dacă legea care prevede reducerea salariilor angajaţilor BănciiNaţionale a României nu va fi modificată, întrucât încalcă unele prevederi aleTratatului Uniunii Europene.

"CEa transmis ambasadorului Mihnea Motoc, şeful Reprezentanţei României pe lângăUniunea Europeană, o notă în care se arată că, dacă legea privind scădereasalariilor angajaţilor BNR nu va fi modificată, atunci ar putea declanşaprocedura de infringement, întrucât încalcă prevederea Tratatului UE privindindependenţa financiară a băncilor centrale şi articolul care interziceutilizarea resurselor BNR pentru finanţarea statului", au declarat surseoficiale citate de Mediafax.

Deasemenea, executivul UE a arătat că scăderea salariilor angajaţilor bănciicentrale cu 25% nu este în conformitate cu memorandumul de înţelegere pe careautorităţile române şi l-au asumat recent în cadrul programului de asistenţăfinanciară semnat cu mai multe instituţii internaţionale.

"Comisiaa subliniat că este pentru a doua oară când este posibil ca prevederileTratatului să fie încălcate, după ordonanţa de urgenţă a Guvernului privindcombaterea evaziunii fiscale", au arătat sursele.

Legeaprivind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar,adoptată la finele lunii trecute, prevede scăderea salariilor în sectorulpublic cu 25%, procentaj aplicat şi în cazul angajaţilor BNR. Sumele obţinutedin reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.

"Comisiaa transmis ambasadorului că deciziile privind personalul băncii centrale,inclusiv salariile, ţin exclusiv de competenţa Consiliului BNR şi că o legecare transferă această competenţă către stat ar încălca independenţa financiarăa băncii centrale", au arătat sursele.

Potrivitstatutului Băncii Naţionale, salariile angajaţilor sunt plătite din resurseleproprii ale instituţiei.

Scădereasalariilor angajaţilor din sectorul public cu 25% face parte din pachetul demăsuri asumate de Guvern pentru respectarea ţintei de deficit bugetar stabilitecu FMI, de 6,8% din PIB pentru 2010.

Măsuri de austeritate eşuate la scurt timpdupă ce au fost anunţate de Emil Boc

-scăderea pensiilor cu 15%

-accizarea produseloralimentare şi de lux de provenienţă intracomunitară

-taxarea inversă la alimente

-scăderea cu 25% a salariilor la companiile destat

-scăderea cu 25% a salariilordin BNR


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine