2020-04-07 13:45

Guvernul negociază un nou împrumut de la FMI pentru plata celui actual. Românii nu scapă de Fondul Monetar până în 2017

 |  17:50
Guvernul negociază un nou împrumut de la FMI pentru plata celui actual. Românii nu scapă de Fondul Monetar până în 2017

Un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional(FMI) “esteexpresia falimentului acestei ţări”, considerăanaliştii economici. Mai mult, aceştia apreciază că un nou împrumutde la FMI, anunţat ieri de preşedintele Traian Băsescu, va fi contractat înscopul de a-l plăti pe cel actual. Mai mult, analiştii afirmă că, “de când s-a încheiat acordulcu FMI, lucrurile merg din rău în mai rău”.

Guvernul are „grijă” să împovăreze românii pânăîn 2017. Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut, ieri, la întâlnirea cu şefulmisiunii FMI în România, Jeffrey Franks, că în luna octombrie va trebuianalizată posibilitatea discutării unui nou acord cu FMI. “Mă uit spre vizita dinoctombrie, când nu va fi o sărbătoare, ci o evaluare a dificultăţilor pe carele întâmpinăm. Propunerea mea către dumneavoastră este ca, odată cu ocaziavizitei din octombrie, să ne uităm la viitorul acord între România şi FMI, săvedem dacă soluţia corectă este extinderea actualului acord sau de a avea unacord de tip «precautionary». Acesta este mesajul meu către dumneavoastră şi,în acelaşi timp, căutăm să continuăm împreună reformele structurale şiabsorbţia fondurilor europene. Este necesară crearea spaţiului fiscal necesarpentru absorbţia fondurilor”,

a spusTraian Băsescu la începutul întrevederii cu Jeffrey Franks. La rândul său,şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, şi-a exprimat acordul cu şefulstatului român. "Sunt de acord cu dumneavoastră, domnule preşedinte. Aşacum vă amintiţi, la ultima noastră vizită, am subliniat faptul că există nevoiedisperată de mulţi bani europeni pentru infrastructura de aici şi cheia esteeliminarea barierelor din sectorul public care îngreunează absorbţia fondurilorbugetare", a spus Franks. După ultima întâlnire cu noul ministru al finanţelor,Gheorghe Ialomiţianu, şeful misiunii FMI în România a declarat că principaleletaxe din ţara noastră ar trebui menţinute anul viitor la valorile actuale.

IlieŞerbănescu: “Un nou împrumut este expresia falimentului acestei ţări

Analistuleconomic Ilie Şerbănescu ne-a explicat că un nou împrumut nu va avea alt scop decât plata celui actual. „Un nou împrumut este expresia falimentului acestei ţări.Un nou împrumut nu are decât scopul de a-l plăti pe cel actual, care, la rândullui, nu a avut decât scopul de a amâna nişte restructurări care văd că tot se fac.La costul ajustărilor se adaugă şi costul împrumutului. Cred că România, înstarea în care este, nu are de unde să plătească actualul împrumut. Atunci, lacostul împrumutului actual se va adăuga cel pentru rambursare, respectiv costulviitorului împrumut”, ne-a explicat IlieŞerbănescu. În opinia sa, Banca Naţională „a luatîmprumutul actual de la FMI ca să dea bani băncilor străine”. „Dacă se continuă cuaceastă chestiune, noul împrumut se poate ridica din nou la valoarea actualuluiîmprumut. Noul împrumut ar trebui luat înainte de 2012, când vine la platăgrosul. În 2012 şi 2013 trebuie plătite aproximativ 12 miliarde de euro dinprimul împrumut. Banii din următorul împrumut se vor da în tranşe, pe doi sautrei ani. În 2014 se termină actualul credit luat în 2009, tot cinci anidurează şi următorul împrumut, adică din 2011 până în 2016 sau 2017. Nu maiscăpăm de FMI. De când s-a încheiat acordul cu Fondul, lucrurile merg din răuîn mai rău”, a mai spus Ilie Şerbănescu.

Trichetrecomandă Guvernului să implementeze decizii curajoase în plan economic

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE),Jean-Claude Trichet, a afirmat că Guvernul României ar trebui să implementezedecizii curajoase pe plan economic şi financiar. “Aş vrea să încurajez Guvernul României săimplementeze deciziile curajoase care au fost şi sunt necesare în domeniulpoliticilor financiare şi economice”,a spus Trichet, citat de Mediafax. Şeful BCE a menţionat că în ultimii anieconomia României a înregistrat un progres semnificativ, dar situaţia economicăa fost şi încă este foarte dificilă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-12Parerea ta...

MARY
06 Sep 2010

MAI ETVES STEFAN , TU AI FALIMENTAT TOATE ZIARELE PE UNDE AI SCRIS, ACUM VREI SA FALIMENTEZI SI PUTEREA ???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine