2020-02-28 15:05

Guvernul, obligat să returneze banii primiţi la buget ca urmare a reducerii salariilor din BNR. Banca Centrală Europeană avertizează România cu încălcarea Tratatului Uniunii Europene

 |  19:12
Guvernul, obligat să returneze banii primiţi la buget ca urmare a reducerii salariilor din BNR. Banca Centrală Europeană avertizează România cu încălcarea Tratatului Uniunii Europene

Guvernul trebuie să returneze BNR baniiprimiţi la bugetul de stat ca urmare a reducerii salariilor angajaţilor bănciicentrale cu 25%, începând cu 1 iulie, pentru a evita încălcarea unor prevederiale Tratatului Uniunii Europene, potrivit unui aviz emis de Banca CentralăEuropeană (BCE).

Ministerul Finanţelor Publice a solicitat BCEpunctul de vedere cu privire la un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernuluide modificare a legii privind unele măsuri necesare în vederea restabiliriiechilibrului bugetar, care prevede menţinerea reducerii salariilor angajaţilorBNR cu 25%, dar şi păstrarea sumelor astfel economisite la banca centrală.

Legea privind unele măsuri necesare învederea restabilirii echilibrului bugetar prevede scăderea salariilor însectorul public cu 25%, procentaj aplicat şi în cazul angajaţilor BNR. Sumeleobţinute din reducerea salariilor sunt virate integral la bugetul de stat. “Articolul II din proiectulde ordonanţă de urgenţă prevede că sumele rezultate prin diminuarea«drepturilor salariale... care, până la momentul intrării în vigoare aprezentei ordonanţe de urgenţă, nu au fost virate către bugetul statului,urmează a se reflecta în rezultatele financiare ale Băncii Naţionale aRomâniei». BCE înţelege din această formulare că anumite drepturi salarialeurmează a fi totuşi transferate la bugetul statului şi că altele au fost dejatransferate. În ceea ce priveşte aceste din urmă drepturi, orice astfel dedrepturi transferate trebuie returnate BNR în mod corespunzător, pentru a seevita orice încălcare a interdicţiei de finanţare monetară prevăzute laarticolul 123 din Tratat”, se arată în avizul BCE, semnat de preşedinteleinstituţiei, Jean-Claude Trichet.

Decizia Guvernului de a reduce salariileangajaţilor BNR a mai fost criticată, la începutul lunii iulie, de BancaCentrală Europeană, care a arătat că este o finanţare directă a deficituluibugetar de către banca centrală şi că încalcă independenţa băncii centrale, şia recomandat modificarea legii.

Ulterior, Comisia Europeană a avertizat Româniacă ar putea declanşa procedura de infringement dacă legea care prevedereducerea salariilor angajaţilor BNR nu va fi modificată, întrucât încalcăunele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine