2020-08-07 21:50

Guvernul vrea Autoritate de Supraveghere Financiară

 |  21:00
Guvernul vrea Autoritate de Supraveghere Financiară

Proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară a fost prezentat ieri în Guvern şi va rămâne în dezbatere publică, iar această unificare a autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană (BCE). Ca să fie sigur că nu face un lucru greşit, premierul Ponta s-a dus la Banca Naţională ca să ceară acordul guvernatorului Mugur Isărescu.

Premierul Victor Ponta a precizat că actul normativ va fi aprobat de viitorul Executiv şi a explicat urgenţa documentului, promovat sub forma unei ordonanţe, prin faptul că se doreşte ca până la 15 martie să fie îndeplinite toate procedurile pentru înfiinţarea noii autorităţi, fiind nevoie de „o mişcare rapidă” de adaptare la noile realităţi în domeniu. „Vor fi cheltuieli mai puţine, eficienţă mai mare şi coordonare cu Banca Naţională, pentru a oferi de fiecare dată, indiferent ce se întâmplă în zona politică şi guvernamentală, aşa cum Banca Naţională a făcut de multe ori în ultima perioadă, o ancoră de stabilitate şi un sediu al materiei privind atât piaţa bancară, cât şi cea nebancară, pieţe financiare care evoluează într-un ritm pe care, uneori, structurile politice nu-l pot egala, care în mod sigur comite şi erori, constată şi mari greşeli, or, trebuie învăţat din aceste lecţii” , a spus Ponta.

„Luxul” instituţiilor de supraveghere

„Avem această recomandare de la BCE, ca în ţările unde pieţele financiare nebancare nu sunt mari, cum este şi situaţia României, să unificăm instituţiile de supraveghere. După cum ştiţi, 94% din intermedierea financiară reprezintă piaţa bancară. Pentru 3-4% din piaţă să stai cu trei instituţii este un mic lux“, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

El a arătat că România şi-a permis până în prezent acest lux, dar trendul european şi dezvoltarea BCE impune o astfel de măsură. Guvernatorul BNR a mai argumentat necesitatea noii structuri, unice, prin faptul că România trebuie să aibă o unică reprezentare în Consiliul European de Risc Sistemic şi trebuie să definească cine anume este reprezentantul la nivel european pe probleme de macroprudenţialitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-10-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz