2020-08-10 11:59

Hidroelectrica trece de la preturi fixe pe contractele directe la formule de calcul secrete

 |  18:12
Hidroelectrica trece de la preturi fixe pe contractele directe la formule de calcul secrete

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, nu îşi va mai vinde de acum înainte producţia la un preţ fix către firmele care au priza cuplată direct la cel mai ieftin curent din ţară, ci la unul calculat printr-o formulă, deocamdată secretă, care va avea ca punct de referinţă preţul de pe bursa de electricitate OPCOM, dar care va fi ajustat în funcţie de anumite criterii, nici ele comunicate.

ZF.ro informează că acesta a fost rezultatul negocierilor dintre stat şi companiile private care iau de zece ani energia hidro, el fiind anunţat la finele săptămânii trecute de către Daniel Chiţoiu, ministrul economiei, după zece zile de la preluarea mandatului. Chiţoiu a înaintat cu această ocazie, pentru prima dată de când Hidroelectrica a încheiat aceste contracte la începutul anilor 2000, şi o cifră privind profiturile care au ocolit compania şi care au intrat în buzunarele celor care au cumpărat pentru a da mai departe, la preţuri mai mari, energia hidro: peste un miliard de euro. Cu aceşti bani, de unul singur, statul român ar fi putut construi hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, o investiţie strategică mai ales în contextul dezvoltării accelerate de proiectelor de energie eoliană.

“Sistemul energetic a fost în toţi aceşti ani supus unui asalt sistematic de capturare a profitului. Au fost pierderi de peste un miliard de euro. Compania putea să nu mai ia credite, să nu mai plătească dobânzi, să plătească impozite mai mari. Am reuşit să eliminăm preţul fix din aceste contracte şi să-l aducem la un nivel concurenţial. Alte detalii tehnice nu vă dau. Urmează alte etape de negociere şi sperăm ca la finele lunii mai să încheiem procesul”, a declarat Chiţoiu.

Practic, dacă până acum companiile care luau direct energia de la Hidroelectrica aveau un preţ fix, acum el va varia în funcţie de preţul zilnic al energiei de pe bursa OPCOM, prin intermediul unei formule de calcul care va cuprinde însă şi un mecanism de ajustare.

De exemplu, în 2010, preţul mediu cu care Hidroelectrica şi-a vândut 70% din energie pe contractele directe, 122 lei pe MWh, era cu 25% mai mic faţă de cel de pe OPCOM, aşă că numai în acel an compania a renunţat la câştiguri de peste 110 mil. euro.

“Poate fi o soluţie mai bună, dar dacă se aplică nediscriminatoriu pentru toţi. Problema este că această energie ar trebui să se ducă către companiile care creează plus valoare, nu către traderi care nu fac altceva decât să o revândă. Acest segment de piaţă ar trebui cumva reglementat prin lege. Avem un nivel de profit reglementat pentru toţi operatorii din zona distribuţiei şi furnizării de energie, dar traderii pot să aibă practic profituri nelimitate. Dacă tot este legea energiei în dezbatere, poate ar trebui analizat şi acest aspect”, spune Silvia Vlăsceanu, directorul general al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639564-02-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz