2019-12-06 02:19

Hipermarketurile, obligate să acorde spaţiu produselor tradiţionale

 |  15:01
Hipermarketurile, obligate să acorde spaţiu produselor tradiţionale

Câţiva deputaţi ai PSD propun, printr-un proiect de lege, ca hipermarketurile să fie obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional, în caz contrar, să fie sancţionate cu amenzi între 2.500 lei şi 5.000 lei. Deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Teodorescu, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu şi Florică Calotă (PC-PLR) au iniţat o propunere legislativă de modificare a legii privind comercializarea produselor alimentare.

Potrivit iniţiativei legislative, hipermagazinele sunt structuri de vânzare cu amănuntul, cu suprafaţa de peste 2.500 metri pătraţi, utilizate pentru comerţ mărfuri alimentare sau nealimentare, scrie Mediafax. Magazinele sunt obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional, nerespectarea acestor dispoziţii fiind sancţionată cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Iniţiatorii consideră că produsele tradiţionale româneşti sunt realizate exclusiv din materii prime locale, având la bază o reţetă şi un proces de prelucrare tradiţionale, iar România preferă aceste produse, dar singura problemă este faptul că nu au fost suficient de bine promovate. Târgurile de produse româneşti, organizate din când în când, oferă producătorilor puţine şanse de "a ieşi în lume", iar micii producători nu îşi pot permite introducerea produselor în magazinele mari, au arătat iniţiatorii în expunerea de motive.

Ei şi-au motivat proiectul prin faptul că se va reglementa acordarea de spaţii în hipermarketuri pentru promovarea şi comercializarea acestor produse româneşti atestate.

Proiectul a fost depus în 27 aprilie şi a intrat în procesul legislativ, fiind discutat mai întâi la Senat.

 Altfel, cu o lună înaintea reducerii TVA la alimente, oficialii statului au mers ei înşişi la cumpărături, să vadă dacă marile magazine au crescut preţurile. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a mers la sfârşitul săptămânii la cumpărături însoţit de jurnalişti şi de reprezentanţi ai hipermarketului şi ai Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor ca să vadă personal cum stau lucrurile la raft. El a cumpărat carne, ouă şi lapte. Însă chiar dacă preţurile produselor alimentare vor creşte, autorităţile nu pot face nimic. „Legislaţia în momentul de faţă nu prevede foarte multe sancţiuni”, a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin promite că va verifica personal preţurile produselor cumpărate, la următoarea vizită în acelaşi magazin, cu ajutorul bonului fiscal. Iar eventualele scumpiri le va anunţa în şedinţa de Guvern.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray