2019-11-21 03:51

Hotelierii promit să reducă tarifele cu 10%, după scăderea TVA

 |  21:01
Hotelierii promit să reducă tarifele cu 10%, după scăderea TVA

Alina Oprea

Hotelierii promit să reducă tarifele, de anul viitor, cu 10% în medie, şi se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti, după ce Guvernul a anunţat că a convenit cu FMI şi Comisia Europeană scăderea TVA de la 24% la 9%. Toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de anul viitor de TVA redus de la 24% la 9%, măsura incluzând nu doar mesele, ci şi toate tipurile de servicii din hotel. În România sunt în prezent peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumătate sunt pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat în ultimii trei ani.

"Hotelierii vor scădea de anul viitor tarifele cu 10%. Evaziunea fiscală va scădea şi ea, cu siguranţă", spune Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România. El crede că decizia va ajuta România să concureze în turism cu alte ţări din zonă, unde TVA este sub 24%.

Vicepreşedintele ANAT Alin Burcea afirmă, la rândul său, că de anul viitor hotelurile au create premisele să scadă tarifele la pachete cu 10%. Hotelierii cred că măsura va influenţa înfiinţarea de structuri all inclusive.

De asemenea, preşedintele ANAT, Lucia Morariu, apreciază că măsura este una "istorică" pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe ţări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piaţa turistică internaţională la acest tip de pachete.

Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, spune că este sceptic până când nu citeşte normele de aplicare pentru reducerea TVA.

În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetele care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croisant mâncat de dimineaţă să fie taxat cu 9%, iar pentru acelaşi produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.

Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulţi dintre aceştia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) şi Franţa (118.649).

Promovarea pe Internet, reglementată

Portalurile online de turism care vor promova oferte ale structurilor de cazare neclasificate vor fi amendate cu 20.000 de lei de anul viitor, potrivit unui proiect legislativ al Departamentului pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, care urmează să fie aprobat la începutul anului viitor.

"În momentul de faţă, site-urile de rezervări turistice nu verifică unităţile de cazare care se înregistrează, dacă sunt sau nu clasificate. Nu cere nimeni unei structuri de cazare care se înregistrează pe site să vadă dacă are certificat de clasificare şi dacă e autorizat. Ca să împiedicăm concurenţa neloială, o să obligăm site-urile să nu îi mai promoveze pe cei fără autorizaţie de funcţionare, pentru că altfel primesc amendă. Atunci le tăiem canalul de comunicare online, care e cel mai important pentru ei, şi le mai rămâne doar să se ducă la stradă cu cheile", a declarat George Brezoi, secretar de stat în Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, citat de Mediafax.

El a spus că în România funcţionează câteva mii de structuri de cazare neclasificate, cele mai multe dintre ele la munte şi în zonele rurale, în special pensiuni.

Totodată, există în jur de 100 de site-uri care promovează oferte turistice, incluzând atât structuri clasificate, cât şi pe cele care funcţionează la negru. Din acest motiv, Departamentul pentru IMM şi Turism a iniţiat un proiect legislativ prin care portalurile de turism care promovează structuri neclasificate să fie amendate cu câte 20.000 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-11Parerea ta...

Doresc sa comentezCITESTE SI...

Ceața turismului românesc Toată lumea își aduce aminte de turism doar atunci când pleacă în concediu. În rest, doar pe durata campaniilor electorale, politicienii indiferent de culoarea politică își mai amintesc că avem o țară frumoasă, cu un potențial turistic uriaș, care nu este însă suficient de bine valorificat
18 Noi 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray