2020-04-10 03:06

Impozitatea pensiilor va deveni certitudine din 2011

 |  17:46
Impozitatea pensiilor va deveni certitudine din 2011

Pensiile nu vor scăpa de impozitare anulviitor, întrucât aceasta ar fi singura măsură care ar redresa cât de cât bugetulasigurărilor sociale de stat. Preşedintele Traian Băsescu a precizat la TVR căRomânia nu ar mai trebui să se împrumute decât pentru investiţii, nu pentrusalarii şi pensii, pentru că riscă să devină “o ţară de mâna a doua din capullocului”. Analiştii spun că impozitarea pensiilor ar reduce la jumătatedeficitul bugetului de pensii, care se va ridica la circa 3,5 miliarde de euro,anul viitor.

După ce a “tranşat”salariile, sporurile sau alte indeminzaţii, iar bugetarii concediaţi nu mai primesc plăţi compensatorii, Guvernul “măcelăreşte”şi pensiile. Preşedintele Traian Băsescu a precizat că, anulviitor, România trebuie să aibă un deficit de 4,4% din PIB. “Numai deficitul bugetului depensii va fi 3,5 miliarde de euro, pe care trebuie să îi împrumutăm. (...)Împrumutul FMI se termină în martie la anul, noi discutăm de anul 2011,cu saufără FMI. Avem dreptul să împrumutăm 4,4% din PIB, ceea ce înseamnă circa 6miliarde, din care 3,5 miliarde sunt deficitul Fondului de pensii. Deci la anulvor fi 3,2 miliarde de euro deficit, plus încă jumătate de miliard din sistemulmilitar de pensii, deci asta înseamnă 3,7, dacă vreţi, eu am spus 3,5. În 2012,deficitul pe legislaţia existentă va fi, la pensiile civile, de 3,6 miliarde deeuro, la care se mai adaugă încă jumătate de miliard, deci 4,1 miliarde de euro”, a spus Băsescu.

Şerbănescu: “În afară de impozitarea pensiilor, nu mai au deunde să taie”

Analistul economicIlie Şerbănescu este de părere că România este într-un faliment nedeclarat,“care nu este vindecabil”. “Chiar dacă îşi va revizui echilibrele din buget şise va relua creşterea economică, ceea ce este foarte puţin probabil, problemapensiilor se va adânci. Curtea Constituţională a adâncit foarte tare problemapensiilor. Nu a aprobat tăierea pensiilor, dar a trecut tăierea sursei definanţare a acestora (n.n. - contribuţiile plătite de bugetari)”, ne-a declaratIlie Şerbănescu. Potrivit analistului, Guvernul pregăteşte o generalizare aimpozitului pentru toate pensiile, de anul viitor. “Un deficit al sistemului depensii de 3 milarde de euro, pentru un buget de 40 miliarde de euro, estefoarte mult. În afară de impozitarea pensiilor, nu mai au de unde să taie. Prinimpozitarea pensiilor s-ar reduce la jumătate deficitul bugetuluide pensii. Depinde la ce nivel va fi acest impozit. Dacă este un impozit de 16%,la care se adaugă contribuţiile pentru sănătate de 5,5%, nivelul deficitului depensii s-ar putea reduce cu mai mult de jumătate”, ne-a mai explicat analistul economic. El considerăcă toată povara va fi pe pensiile mici. “Odată cu noua lege a pensiilor, Guvernul îngheaţă creştereaacestora, şi în câţiva ani se va ajunge la acel nivel de diminuare cu 15%,reducere care a fost cerută odată cu măsurile de austeritate. Statul nu mai arealte soluţii, restul canalelor sunt închise. Impozitele nu măresc intrările lavistierie”, a mai spus Şerbănescu.

Pe de altă parte, oameniide afaceri acuză Guvernul că refuză, de mai bine de două luni, să prezinte proiecţiafiscală pentru următorii doi ani. “Trebuie să se decidă pe ce proiecţie fiscalăse merge în următorii doi ani. Gvernul anunţă numai impozite fanteziste. Dinimpozitarea ajutorului pentru naştere se obţine o sumă ridicolă. Trebuieaplicată o fiscalitate transparentă pentru următorii doi ani, în vederea reluăriicreşterii economice”, a afirmat secretarul general al AsociaţieiOamenilor de Afaceri din România (AOAR),Cristian Pârvan.

Statul este incapabil să verifice colectarea CAS

Reprezentanţiipensionarilor susţin că România nu ar trebui să se împrumute la FMI pentrupensii, deoarece există deja CAS. Conducerea Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor din Româniaconsideră că statul apelează la împrumuturi pentru pensii pentru că datoriilestatului către angajatori sunt compensate cu restanţele companiilor naţionale,regiilor autonome sau societăţilor comerciale faţă de bugetul asigurărilorsociale de stat, în valoare de 4,3 miliarde de lei. “În primul rând, România nu ar trebui să se împrumutepentru pensii, aşa cum susţine domnul preşedinte, întrucât se colectează anualcontribuţiile pentru bugetul asigurărilor sociale de stat, prin lege. Nu suntsuficienţi bani pentru că sumele încasate din CAS-uri sunt folosite pentrucompensarea arieratelor, datoriile statului faţă de angajatori. Acest lucrueste ilegal. Pentru 2009, valoarea restanţelor a fost 4,3 miliarde de lei.Statul nu este capabil să-şi colecteze contribuţiile”,ne-a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor, DumitruCojanu. Potrivit acestuia, cele mai multe companii nu plătesc CAS, dar reţincontribuţiile angajaţilor. “Maimult de jumătate dintre angajatori, companii de stat, regii autonome sauSRL-uri, nu plătesc CAS, dar reţin contribuţiile angajaţilor. Cei care doresc,pot consulta listele cu bugetul de venituri, care sunt date oficiale, precum şilista ANAF ce prezintă colectarea contribuţiilor la bugetul asigurărilorsociale de stat. Cred că aceasta este problema care determină statul să seîmprumute pentru pensii. Soluţia ar fi să nu se mai compenseze restanţele şi sănu se mai treacă de la un buget la altul. Statul ar trebui să angajezespecialişti pentru colectarea CAS şi specialişti pentru bugetul de stat.Bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul de stat au legi diferite. Seîncearcă trecerea CAS la bugetul de stat”, ne-a explicatCojanu. El nu exclude ca pensiile să fie impozitate de la 1 ianuarie, chiardacă statul ar “impozitaun impozit”.“Esteposibil orice, întrucât se abordează greşit problema pensiilor, care are legeseparată. Pensiile au fost deja impozitate. Se plăteşte CAS, care este tot unimpozit. Se pune o presiune şi asupra mediului privat, deoarece şi firmeleplătesc CAS. Este total greşit şi o anomalie”, ne-a mai spus DumitruCojanu.

Pensionarii ar puteaplăti şi contribuţii pentru bugetul asigurărilor de sănătate de la 1 ianuarie2011. “Contribuţiapentru bugetul asigurărilor de sănătate, conform Legii 95/2006 actualizată,este plătită de pensionarii care au o pensie mai mare de 1.000 lei, pentru sumace depăşeşte 1.000 lei. Aceeaşi lege prevede ca şi pensionarii care au pensiimai mici de 1.000 de lei să plătească contribuţia pentru sănătate. Această legea fost însă prorogată an de an, până la 1 ianuarie 2011. Nu ştim dacă ea va maifi prorogată şi după această dată. Noi o să încercăm, cu toate mijloacelenoastre, să-i convingem să proroge această lege şi la 1 ianuarie 2011.Contribuţia de asigurări de sănătate a mai fost plătită de pensionari până în1997. Din 2003, nu s-a mai plătit contribuţia. În 2006, apare Legea 95, carereintroduce plata contribuţiilor pentru sănătate de către pensionari. Vorbim,astfel, de o dublă impozitare”,a conchis Cojanu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-28

Mai multe imagini:
Impozitatea pensiilor va deveni certitudine din 2011
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine