2020-04-08 08:30

Impozitul minim va fi eliminat la 1 octombrie sau la 1 noiembrie

 |  14:40
Impozitul minim va fi eliminat la 1 octombrie sau la 1 noiembrie

Premierul Emil Boc a anunţat, ieri, căimpozitul minim va fi eliminat în această toamnă, iar menţinerea cotei unice deimpozitare de 16% rămâne un obiectiv fundamental al Guvernului. Şi ministrulEconomiei, Adriean Videanu a precizat vineri că impozitul minim va fi eliminatla 1 octombrie sau la 1 noiembrie. Oamenii de afaceri sunt însă sceptici cuprivire la acest fapt. “Nu am nici unargument să cred ce vorbeşte Emil Boc”, ne-a declarat preşedinteleAsociaţiei Femeilor de Afaceri din România, Maria Grapini.

Impozitul minim trebuia eliminat,potrivit guvernanţilor, încă de la 1 ianuarie 2010, însă Guvernul Boc s-arăzgândit, iat acum se laudă că o va face în acestă toamnă.„Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spusdemult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi înaceastă toamnă va fi eliminat”,a spus premierul Emil Boc, citat de Mediafax. El a precizat totodată căautorităţile vor menţine cota unică de 16%, considerând că impozitareaprogresivă nu poate aduce venituri suplimentare la buget faţă de nivelulactual. „Cota unică de 16% va fi menţinută. Vă spun sincer, impozitareaprogresivă nu aduce ceea ce cred unii, că poate aduce mai mult la bugetul destat. Am avut cotă progresivă în România şi ponderea veniturilor în PIB tot30-31% a fost, fără un surplus. În 2005, cu introducerea cotei unice, a crescutponderea veniturilor pe această componentă, deci nu avem motive să spunem că artrebui eliminată cota, fiind şi un semn de stabilitate şi coerenţă aactivităţii economice”, a spus premierul.

La rândul său, ministrulEconomiei, Adriean Videanu, a anunţat că “MinisterulFinanţelor are calculele făcute şi sper ca până la sfârşitul anului impozitulminim să fie eliminat”. Întrebat la ce dată va fi efectuată această modificare,Videanu răspuns „1 octombrie sau 1 noiembrie”.

AOAR: “Vorbearuncate învânt

Secretarul general al AsociaţieiOamenilor de Afaceri din România (AOAR), Constantin Pârvan,nu crede că Ministerul Finanţelor va elimina impozitul minim. “Au spus că îl vor elimina la 1ianuarie 2010, suntem in iulie 2010. Dacă este 1 octombrie sau 1 noiembrie 2010,ce mi-e 1 ianuarie 2011? La 31 mai ar fi trebuit să avem o proiecţie bugetarămultianuală. Ce sistem bugetar va avea România în următorii trei ani? Fiecare vorbeşte trăznăi fărăconţinut şi evaluare. Vorbe aruncate în vânt”, credesecretarul general al AOAR.

Nici preşedintele Asociaţiei Femeilor deAfaceri din România, Maria Grapini, nu crede în declaraţiile premierului EmilBoc. “În funcţie de locurile unde seduce, pe centură sau pe la le conferinţe, Emil Boc spune ce îi vine în minte pemoment. Nu spune ceva acceptat de miniştrii de resort. Dacă tot au maltratatCodul Fiscal, de ce nu au introdus în ultima ordonaţă de urgenţă această măsură? Domnul Boc a făcut toate şcolile,dar mai puţin pe cea de management”, aspus Maria Grapini.

Impozitul minim, introdus în primăvara anuluitrecut, este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele auvenituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentruvenituri de peste 129 milioane lei. Firmele care înregistrează profit plătescimpozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului devenituri în care se încadrează. La începutul acestui an, Guvernul a intenţionatsă înlocuiască impozitul minim cu un impozit forfetar, însă măsura a fostamânată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine