2020-01-29 04:52

În cât timp se prescriu datoriile la Fisc

 |  20:49
În cât timp se prescriu datoriile la Fisc

Noul Cod de procedură fiscală, în vigoare de la începutul anului, stabileşte că datoriile fiscale ale unei persoane pot fi supuse executării silite într-o anumită perioadă de timp, astfel încât, la expirarea acesteia, dreptul de a acţiona împotriva persoanelor încetează, iar datoriile se prescriu şi nu mai pot fi recuperate, anunță Avocat.net.

Datoriile fiscale sunt reglementate de legislaţia fiscală, mai exact de Codul de procedură fiscală, în vigoare de la 1 ianuarie. Concret, potrivit art. 1 punctul 10 din actul normativ citat, creanţa fiscală este definită ca fiind dreptul la încasarea oricărei sume care se cuvine bugetului general consolidat, reprezentând creanţa fiscală principală şi creanţa fiscală accesorie.

În cazul în care nu este exercitat în termenul stabilit de lege, dreptul organului fiscal de a stabili creanţe fiscale se stinge prin prescripţie. Conform normelor în vigoare, termenul general de prescripţie al datoriilor fiscale este de cinci ani, însă există şi anumite situaţii, expres reglementate de lege, în care acesta poate fi mai mare de-atât: "În cazul în care creanţele fiscale rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală, dreptul de a stabili creanţe fiscale se prescrie în termen de zece ani", a declarat pentru Avocat.net Sorin Biban, Tax Manager în cadrul casei de avocatură Biris Goran.

Persoanele care îşi achită datoriile fiscale după ce acestea s-au prescris nu îşi vor recupera banii, reglementările în vigoare stabilind că sumele achitate de debitor în contul unor creanţe fiscale, după împlinirea termenului de prescripţie, nu se restituie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-12Parerea ta...

ANONIM
12 Iul 2016

Toata mafia imobiliara din Cartierele Damaroia si Bucuresti Noi au fugit in Germania , adio bani la fisc si impozite
STEFAN G.
13 Iul 2016

Autorul face confuzie intre dreptul de a stabili creanta fiscala (art.110 cpf) si prescriptia dreptului de a cere executarea silita si de a cere restituirea ( art 115 -219 cpf)!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine