2019-11-19 23:21

În sfârșit, avem un investitor oficial pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

 |  21:32
În sfârșit, avem un investitor oficial pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă

Proiectul noilor reactoare 3 și 4 ce urmează a fi construite la centrala nucleară din Cernavodă începe în sfârșit să prindă contur. După ce primii investitori selectaţi s-au retras rând pe rând, iar proiectul stagnează de ani de zile, autorităţile vin acum cu o veste bună. Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala, a anunţat că societatea China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost desemnată investitor selectat pentru dezvoltarea proiectului unităţilor 3 și 4 CNE Cernavodă. Vineri, 17 octombrie 2014, a fost semnată Scrisoarea Comună privind Intenţia de Realizare a Proiectului, conform acestei etape din procedura de selecţie.

”Selecţia investitorului a avut în vedere analiza Documentaţiei de Intenţie (experienţa investitorului în proiecte similare, capacitatea financiară, gradul de aderare al Investitorului Calificat la Memorandumul privind implementarea Proiectului propus de Nuclearelectrica și la Strategie) și a urmat etapei de calificare, finalizată în data de 9 septembrie 2014, China General Nuclear Power Corporation fiind singura companie care a depus Documentaţia de Calificare”, spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Conform calendarului actualizat, următoarele etape ale procesului de selecţie sunt negocierea și semnarea Memorandumului de Înţelegere privind implementarea în comun a proiectului și negocierea Actului Constitutiv și Acordului Investitorilor ale noii companii de proiect.

Memorandumul de Înţelegere privind implementarea în comun a proiectului va fi supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor Nuclearelectrica.

Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor 3 și 4 CNE Cernavodă prevede înfiinţarea unei noi companii de proiect (joint-venture) care reprezintă o societate premergătoare unui Producător Independent de Energie (IPP), în care Investitorul Selectat va deţine cel puţin 51% din acţiuni.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 este evaluat, momentan, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiţii va fi revizuit. Fiecare unitate va avea o capacitate instalată de 720 MW, investiţia urmând a genera peste un miliard şi jumătate de euro comenzi în industria românească, peste 10.000 locuri de muncă directe şi indirecte, plus venituri la bugetele locale şi bugetul de stat.

Proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările trebuiau să înceapă în 2010. Investiţia este de câţiva ani blocată, pentru că Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray