2019-07-23 03:45

Încă o condiţionare a FMI pentru eliberarea următoarei traşe: plata arieratelor

 |  17:12
Încă o condiţionare a FMI pentru eliberarea următoarei traşe: plata arieratelor

FMI va ceredinnouGuvernului să plătească o parte semnificativă din arierate caprecondiţie pentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriilestatului s-au adăugat din luna septembrie obligaţii de 1 miliard de lei numaila sănătate, deşi s-au achitat 2 miliarde de lei către acest sector. În acelaşi timp, şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declaratcă modificarea OUG 50/2010 privind contractele decreditalepopulaţiei într-o formă "satisfăcătoare" va reprezenta ocondiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by.

Arierateledin sănătate totalizează un miliard delei, majoritatea facturilorneachitate fiind înregistrate în ultima perioadă, după ce statul a plătit înseptembrie două miliarde de lei pentru stingerea datoriilor către furnizori,iar FMI este îngrijorat că sumele ar putea fi şi mai mari.

"DeşiGuvernul a plătit 2 miliarde deleiîn contul datoriilor către companiilefurnizoare din sănătate, imediat au apărut noi arierate, facturi neachitate demult timp, dar care nu erau înregistrate şi nu au fost luate în calcul. Aceastăsituaţie nu e doar în sănătate, se regăseşte şi la transporturi, la alteproiecte de infrastructură, mai ales la autorităţile locale", au declaratsurse guvernamentale.

Potrivitacestora,FMI va solicita dinnouGuvernului plata unor sume încontul arieratelor ca precondiţie pentru acordarea următoarei tranşedinacordul stand-by, programată pentru luna decembrie.

Misiuneade evaluare insistă pentru acţiuni de stingere a arieratelor cel puţin în ceeace priveşte datoriile guvernamentale de la nivel central, fiind îngrijorată căboard-ul FMI nu va mai acorda noi derogări pentru acest criteriu cantitativ.

Arieratelestatului (restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iuniela două miliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cuFMI pentru jumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de lunamartie fiind de 240 milioane lei.

Arieratelela buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011,când este stabilită şi închiderea programului actual cu FMI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-04-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray