2019-10-23 21:40

Începe recoltatul 2012!

 |  21:00
Începe recoltatul 2012!

Toţi factorii implicaţi în agricultură, de la parlamentari, la agricultori, anunţă o recoltă de cereale bună, cu puţin mai mică decât cea înregistrată anul trecut, declarată ca fiind una record. Optimismul lor este notabil, având în vedere seceta din ultima parte a anului trecut, care a afectat sensibil culturile de toamnă. De această recoltă depinde foarte mult creşterea economică din 2012, pentru că anul trecut „a stricat socotelile” conducând la un PIB mai mare, iar acum ne confruntăm cu recesiunea tehnică.

Pentru acest an, producţia de grâu „nu va fi foarte bună, ci mulţumitoare”, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR). „La ora actuală, înainte de recoltare, preţul grâului este de 0,9-1,1 lei/kg, dar nu prea mai există. Se estimează, şi la nivelul Uniunii Europene, ca preţul grâului la recoltare să ajungă la aproximativ 0,68-0,74 lei/kg, preţ care variază în funcţie de calitate, dar şi de noi, producătorii. Depinde cât de presaţi suntem cu rambursarea creditelor”, a precizat Matei.

Preşedintele FNPAR a declarat că, în zona de vest a ţării începe recoltarea orzului, unde se aşteaptă o producţie „extraordinară”. „Deja sunt cereri de vânzare venite din Ungaria, la un preţ de 0,65 lei/kg de orz”, a spus Viorel Matei.

Scăderi de producţie

Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, spune că „recolta de grâu 2012 va fi puţin mai slabă faţă de anul trecut”, reducerea estimată fiind de 500-1000 kg/ha. Astfel, în cele mai fericite condiţii, producţia maximă nu poate depăşi şase milioane de tone. „Avem ce mânca”, a concluzionat parlamentarul.

Principala piaţă pentru grâu este industria autohtonă de morărit şi panificaţie. „Ne aşteptăm la o producţie de grâu de 75%-80% faţă de cea de anul trecut, pentru că am avut un an agricol anormal. S-a însămânţat târziu, din cauza secetei, acum au venit ploile, astfel că nu se poate spune care va fi calitatea grâului”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan, patronat din industria de morărit şi panificaţie.

PIB-ul „la mâna” recoltei

Statisticile Ministerului Agriculturii arată că, la sfârşitul anului trecut, erau însămânţate aproximativ 2,5 milioane ha, din care 1,81 milioane ha cu grâu; tradiţional, România cultivă 2-2,2 milioane ha de grâu anual. Seceta şi iarna grea au distrus circa 350.000 ha de culturi, cea mai afectată fiind rapiţa, care a fost calamitată pe aproximativ 77% din suprafaţă.

În 2011, an de excepţie în agricultura românească, s-au obţinut 7,192 milioane de tone, cu o medie de producţie de 3.637 kg/ha. Întreaga recoltă de cereale a fost una foarte bună, având o contribuţie semnificativă la creşterea economică de anul trecut. Nici aşa nu a fost bine, pentru că „a încurcat socotelile” privind PIB 2011; din cauza acestei recolte, în 2012 s-a ajuns să intrăm în recesiune tehnică, pentru că producţia la nivel naţional nu poate ţine pasul cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când a plouat la timp şi s-au făcut recoltele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639567-01-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray