2019-12-06 02:53

Încheierea de polițe RCA pe o lună pentru persoane fizice ar putea duce la creșterea prețurilor

 |  17:17
Încheierea de polițe RCA pe o lună pentru persoane fizice ar putea duce la creșterea prețurilor

Consiliul Concurenței este acum, mai mult ca niciodată, ”cu ochii în patru” pe piața de asigurări, mai ales de la declanșarea scandalului în sectorul RCA de către transportatori, în relația cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spune că posibilitatea încheierii unor polițe RCA pentru o lună de zile pentru persoane fizice ar putea duce la creșterea prețurilor în piață. Autoritatea a acceptat pentru prima dată ca, printr-o intervenție a statului, să se plafoneze prețurile, însă nu își dorește ca acest lucru să devină o practică pentru anumite grupuri de interese.

”Am acceptat pentru prima dată că ar fi posibilă ca, printr-o intervenție a statului, să se plafoneze prețurile. Vom evolua oricum impactul acestei măsuri după un an de zile. Dar Consiliul Concurenței nu dorește să devină o practică. Odată deschisă această posibilitate, poate să crească apetitul și altor grupuri de interese din alte sectoare economice, să vină cu acest gen de propuneri. Ceea ce ar fi periculos. Ca minus, ca aspect negativ este faptul că se merge pe contracte de foarte scurtă durată la persoane fizice, de numai o lună de zile, astfel riscă să scadă gradul de cuprindere, să fie mai puține polițe RCA și să crească prețurile”, au declarat pentru ziarul PUTEREA reprezentanţii Consiliului Concurenței.

Şeful autorităţii de concurenţă spune că cea mai mare problemă a sectorului este că interesele cumpărătorului și ale beneficiarului nu sunt aliniate. Mai mult, Chirițoiu spune că cea mai bună soluție este concurența între jucătorii din piață, pentru că dacă statul ar stabili el un preț, există riscul ca însuși statul să cartelizeze piața.

”Plătitorul poliței RCA vrea un produs ieftin, nu neapărat unul care să despăgubească în mod corect victimele accidentului”, adaugă președintele Consiliului Concurenței.

ASF a anunţat joi, după întâlnirea cu reprezentanţii celor patru patronate ale transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel naţional, că urmează să stabilească un tarif de referinţă pentru asigurările auto obligatorii RCA, estimând un nivel de 7.500 de lei pe an în cazul camioanelor de peste 16 tone.

Reprezentanţii ASF au discutat săptămâna trecută cu reprezentanţi ai patru asociaţii ale transportatorilor care protestează în Piaţa Victoriei. Însă reprezentanţii COTAR au transmis alte calcule legate de preţurile reale ale poliţelor RCA.

"Tariful ţintă comunicat de către ASF, în cuantum de 7.500 de lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa Bonus/Malus 0, are în final un cu totul alt cost. La acel cost de 7.500 lei se adaugă încărcări pentru profit (aproximativ 5%), precum şi marja comercială (aproximativ 10%)", ceea ce "conduce, în realitate, la un cost de 8.625 de lei a poliţei RCA", a precizat COTAR.

Mai mult, reprezentanţii COTAR susţin că, la discuţiile de miercuri cu reprezentanţi Guvernului şi cu cei ai ASF, s-a stabilit un alt preţ de referinţă, de circa 6.000 lei pentru un camion cu peste 16 tone. Patronatele din transportul rutier au solicitat de mai multe ori demisia preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, pe care îl consideră responsabil de scumpirea accelerată a poliţelor RCA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray