2020-01-29 04:34

Instanța a suspendat dizolvarea Carpatica Asig

 |  22:20
Instanța a suspendat dizolvarea Carpatica Asig

Instanţa supremă a admis, marţi, cererea DNA care solicitase interzicerea dizolvării şi lichidării SC Carpatica Asig. S.A., decizia fiind una definitivă. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus, marţi, interzicerea iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a companiei de asigurări Carpatica.

"Cu majoritate, respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiei formulate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii de şedinţa din dată de 16 august 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 2827/2/2014. Admite contestaţia formulată de DNA.

(...) Dispune luarea măsurii preventive a interdicţiei iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare faţă de inculpata S.C. Carpatica Asig. S.A. pe o durata de 30 de zile, începând cu dată de 13.09.2016 până la dată de 12.10.2016, inclusiv", se arată în mînuţă deciziei penale.

Instanţa supremă a respins, iniţial, pe 16 august, că nefondată, cererea DNA. Decizia a fost, însă, contestată la un alt complet al ICCJ.

DNA a depus la dosarul cauzei o cerere prin care societatea de asigurări să nu se dizolve pentru următoarele 60 de zile având în vedere că societatea este condamnată, pe fond, la o amendă penală de 600.000 de lei în dosarul în care au fost trimişi în judecată mai mulţi membri ai Autorităţii de Supraveghere Finanaciara (ASF) acuzaţi că au favorizat firma de asigurări a milionarului Ilie Carabulea.

În cererea procurorilor DNA s-a solicitat "luarea, pentru o durata de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare privind SC Carpatica Asig SA, sau, după caz, suspendarea procedurilor de dizolvare şi lichidare iniţiate, în situaţia în care, la dată judecării prezenţei cereri, acestea proceduri au fost deja iniţiate".

Societatea Carpatica Asig SA a fost trimisă în judecată în 25 aprilie 2014, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită, iar în 8 martie 2016 a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la plata unei amenzi penale de 600.000 de lei, precum şi la publicarea hotărârii de condamnare în mass-media.

În aceste condiţii, în 27 iulie, ASF a decis, printre altele, declanşarea procedurii de faliment şi lichidarea societăţii Carpatica Asig prin procedura obişnuită de insolvenţă, precum şi emiterea solicitării pentru deschiderea procedurii falimentului firmei, cu sesizarea judecătorului sindic din tribunal. Decizia ASF a fost publicată în Monitorul Oficial din 2 august.

În cererea adresată ICCJ, procurorii DNA arată că situaţia apărută în urmă deciziei luate de ASF "creează riscul lichidării şi radierii în termen scurt a inculpatei persoană juridică, astfel încât să această nu mai poată fi trasă la răspundere penală".

"Prin urmare, consideră că măsură solicitată este necesară pentru bună desfăşurare a procesului penal", a precizat DNA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-14Parerea ta...

ANONIM
14 Sep 2016

UNDE SINT BANI HOTILOR ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine