2020-08-04 21:08

Instanţa obligă OMV Petrom să achite o amendă de 110 milioane de lei. Consiliul Concurenţei a câştigat un proces cu compania petrolieră, privind o sancţiune aplicată în 2011

 |  21:01
Instanţa obligă OMV Petrom să achite o amendă de 110 milioane de lei. Consiliul Concurenţei a câştigat un proces cu compania petrolieră, privind o sancţiune aplicată în 2011

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat irevocabil încălcarea legii Concurenței de către compania OMV Petrom Marketing (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) prin participarea la o înțelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piața carburanților, a anunţat Consiliul Concurenței. De asemenea, instanța a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenței de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei, respectiv cu 20%. Autoritatea de concurenţă a câştigat irevocabil şi procesele cu Mol România, Rompetrol Downstream SRL şi Eni România.

“Aşa cum s-a menţionat în repetate rânduri, Consiliul Concurenţei va continua să monitorizeze întregul sector al distribuţiei de carburanţi, şi nu numai. Ne dorim să transparentizăm piaţa comerţului cu carburanţi. Avem în plan dezvoltarea unei aplicaţii web de la care consumatorul să poată afla care este preţul carburanţilor în zona în care acesta se află. O altă opţiune ar fi afişarea preţurilor la benzină şi motorină la capătul fiecărei autostrăzi. Vrem să aflăm totodată de ce lanţurile de tip hypermarket nu deschid benzinării pe autostradă, cum se întâmplă în alte ţări. Trebuie să vedem dacă sunt probleme cu autorizaţiile sau care este problema lor. Pentru o mai mare concurenţă între benzinării, noi am fi vrut să vedem că există pe autostrăzi mai multe companii petroliere”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Cartelul benzinarilor

La sfârșitul anului 2011, Consiliul Concurenței a sancționat şase companii petroliere cu amendă totală de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atât Legea Concurenţei, cât şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium. Amenzile au fost executate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Aceasta a fost de altfel cea mai mare amendă dată în istoria Consiliului Concurenței. Amenzile au fost aplicate din cauză că firmele s-au înţeles între ele să scoată de pe piaţă un sortiment de bezină, Eco Premium.

OMV Petrom a primit atunci cea mai mare amendă (366,5 milioane de lei - OMV Petrom şi 137 milioane de lei - OMV Petrom Marketing) pentru că a avut "circumstanţe agravante". Companiile petroliere au contestat în instanţă deciziile Consiliului Concurenţei, toate procesele care s-au derulat până acum fiind însă pierdute. Pe rolul instanţelor au mai rămas cazurile companiilor OMV Petrom şi Lukoil Romania.

AMENDA-RECORD DIN 2011

• OMV Petrom SA (la data încălcării legii opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) -366,5 milioane lei;

• OMV Petrom Marketing SRL (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) -137,2 milioane lei;

• Rompetrol Downstream SRL – 159,5 milioane lei

• Lukoil Romania SRL – 136,8 milioane lei

• MOL Romania Petroleum Products SRL – 80,2 milioane lei

• ENIRomania SRL – 11,1 milioane lei

Sursa: Consiliul Concurenţei


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-24Parerea ta...

PARADISUL DISTRUGERI
24 Mar 2016

Frectie la misto , la piciorul de lemn . Iar resursele petroliere sau terminat .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz