2020-07-05 05:01

Interviu cu Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. „Centrala de la Cernavodă este între primele cinci din lume!”

 |  21:01
Interviu cu Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. „Centrala de la Cernavodă este între primele cinci din lume!”

Sectorul nuclear românesc este cu siguranţă unul dintre cele mai moderne şi performante din economie. Centrala de la Cernavodă a ieşit, în mod constant, în ultimii ani pe primele locuri, concurând cu unităţi din întreaga lume. Directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Daniela Lulache, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului PUTEREA despre faptul că, la sfârşitul anului 2015, centrala nucleară din Cernavodă se afla între primele cinci din lume, din punct de vedere al eficienţei. Şefa Nuclearelectrica a atins şi un subiect sensibil, în contextul anchetei DNA în care fostul director al CNE Cernavodă, Ionel Bucur, a fost suspendat din funcţie, atribuţiile funcţiei de director CNE Cernavodă fiind preluate de Marian Şerban, acesta ocupând până la acel moment funcţia de director de centrală. “Preluarea atribuţiilor de director CNE Cernavodă trebuie făcută de către un expert în domeniu, iar SNN are astfel de oameni, Marian Şerban având o experienţă de peste 30 de ani în industria nucleară, participând şi coordonând punerea în funcţiune a ambelor Unităţi nucleare ale CNE Cernavodă. Directorul CNE Cernavodă trebuie în mod obligatoriu să deţină autorizaţie de la CNCAN pentru ocuparea acestei funcţii, iar SNN va conta pe oamenii care au făcut performanţă la CNE Cernavodă. Cu aceşti oameni am reuşit la finalul lui 2015 să ne plasăm printre cele mai bune cinci centrale nucleare ale lumii”, a declarat într-un interviu pentru PUTEREA directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache.

“Unităţile 3 şi 4, o investiţie strategică pentru statul român!”

Producătorul de energie Nuclearelectrica, listat la Bursa de Valori Bucureşti cu simbolul SNN, se află în ultima etapă a procedurii de selecţie a investitorilor în vederea construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala nuclearelectrică din Cernavodă, proiect în valoare de 6,5 miliarde de euro, etapă care prevede negocierea între SNN şi investitorul selectat, China General Nuclear Power Group (CGN), a Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv ale noii companii de proiect. Strategia de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 a fost lansată în vara anului 2014. 

“Procesul de negociere a Acordului Investitorilor şi a Actului Constitutiv ale noii companii de proiect este unul complex care este tratat cu responsabilitate maximă întrucât aceste documente vor determina robusteţea noului proiect şi avantajele părţii române. Negocierile în vederea realizării Proiectului Unităţilor 3 şi 4 ţin cont de doi factori majori: importanţa şi complexitatea proiectului şi specificul industriei nucleare. Negocierile sunt purtate în scopul stabilirii unui proiect solid, riguros, capabil să răspundă unor cerinţe multiple pe termen lung. Ne interesează performanţa, nu imaginea măsurată în ardere de timpi. Industria nucleară, aşa cum susţin rezultatele actuale, ştie foarte clar ce înseamnă profesionalismul şi ce poţi să realizezi cu el. Nu vom lucra altfel nici acum”, afirmă Lulache.

Noua companie de proiect va fi un joint-venture în care investitorul selectat, CGN, va deţine cel puţin 51% din capitalul social. SNN va contribui cu suma de 2 milioane euro, contribuţia în bani la capitalul social al noii companii de proiect, restul contribuţiei SNN fiind în natură cu activele existente pe amplasamentul CNE Cernavodă, centrala fiind iniţial gândită pentru dezvoltarea a 5 unităţi nucleare.

 “Dincolo de avantajele nete ale SNN în dezvoltarea acestui proiect, Unităţile 3 şi 4 reprezintă o investiţie majoră, strategică pentru statul român, pe termen lung, având în vedere schimbarea de politică şi strategie energetică europeană, reducerea emisiilor de carbon cu 40% până în 2030. De asemenea, având în vedere prerogativul statelor membre UE de a-şi stabili propriul mix energetic, România este interesată şi are nevoie de un mix energetic echilibrat care să asigure securitatea în aprovizionare, independenţa energetică, stabilitatea sistemului şi un preţ cât mai accesibil pentru consumatorul final. România are nevoie pe termen lung de producţie stabilă, în bandă, capabilă să răspundă cerinţelor de decarbonizare şi să asigure simultan celelalte necesităţi de sistem. Energia nucleară este singura sursă care îndeplineşte toate aceste criterii”, a menţionat directorul general al Nuclearelectrica.

“Participarea industriei româneşti, 25-30% din valoarea lucrărilor!”

Din punct de vedere al avantajelor companiei în dezvoltarea acestui proiect, Nuclearelectrica este un beneficiar prin valorificarea activelor existente care în prezent nu produc niciun fel de valoare, din operarea reactoarelor 3 şi 4 şi din livrarea de combustibil necesar operării, combustibil produs de SNN la sucursala sa FCN Piteşti.

„La 1 martie 2016, erau 65 de unităţi nucleare în construcţie la nivel global şi 173 planificate. Mai mult, există la nivel internaţional o reorientare a statelor cu tradiţie în industria petrolieră către dezvoltarea de proiecte nucleare. Criteriile sunt în egală măsură legate de aspectele economico-financiare, de disponibilitate pe termen lung a resurselor clasice, de dezvoltare a unei surse stabile şi sigure. Investiţiile în noi proiecte nucleare încep să devină un răspuns cert la necesităţile pe termen lung. Dacă astfel de state încep de la zero, ceea ce nu este uşor, noi de ce să nu continuăm?”, se întreabă Lulache.

Potrivit acesteia, participarea industriei româneşti la finalizarea Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă, estimată la 25-30% din valoarea lucrărilor de inginerie, realizare componente şi construcţie, ar avea un impact favorabil asupra economiei naţionale.

„Această participare poate produce o revigorare a investiţiilor directe în firmele româneşti interesate să participe la finalizarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă, pentru modernizarea şi/sau înoirea echipamentelor de producţie, inclusiv angajarea şi formarea de noi specialişti în domeniul energeticii nucleare şi fabricaţiei de echipamente, reconectând o parte importantă din industria românescă la domeniul de vârf al producţiei de echipamente şi livrării de servicii destinate centralelor nuclearoelectrice, cu efecte în creşterea competitivităţii pe pieţele externe”, menţionează Lulache.

Investiţii de 250 milioane de leiîn 2016

Producătorul de energie şi-a planificat pentru acest an investiţii de circa 250 milioane lei, iar 80% din ele vor fi direcţionate în centrala nucleară.

“Nuclearelectrica are un plan de investiţii pentru perioada 2013-2017, investiţii care au în vedere menţinerea şi îmbunătăţirea constantă ale nivelului de securitate nucleară, aceasta fiind prioritatea companiei, apoi investiţii in extinderea sistemului de protecţie fizică, Depozitul Intermediar de Combustibil Ars. În medie, pe an, valoarea acestor proiecte de investiţii este de 250 milioane lei. Anual, peste 80% din investiţii sunt realizate la CNE Cernavodă”, a declarat directorul general al Nuclearelectrica.

Depozitul Intermediar de Combustibil Ars (DICA) se află pe amplasamentul centralei nuclearo-electrice (CNE) Cernavodă, la aproximativ 700 metri distanţă de Unitatea 1, transportul realizându-se pe un drum intern care permite menţinerea unui sistem de protecţie fizică integrat. Şapte din cele 27 de module de depozitare ale DICA au fost deja construite.

“Depozitul se realizează etapizat, în conformitate cu Strategia pe termen lung de dezvoltare a DICA. Până în prezent sunt realizate 7 module de tip MACSTOR 200, cu capacitatea de 12.000 fascicule/modul. Depozitul va include 27 de module de depozitare, din care primele 9 module sunt module MACSTOR 200 (Modular Air-Cooled STORage) cu o capacitate de 12.000 de fascicule pe modul, restul modulelor fiind de tip MACSTOR 400 cu o capacitate de 24.000 de fascicule per modul, urmare a aprobării strategiei de dezvoltare a DICA ce prevede trecerea la modulul MACSTOR 400, module ce vor asigura stocarea timp de 50 de ani a combustibilului ars rezultat. Modulul Macstor 400 presupune aceeaşi tehnologie de pregătire şi stocare a combustibilului ars ca şi în cazul modulului MACSTOR 200, însă are o capacitate dublă de stocare”, a precizat Lulache.

Investiţia este una pe termen lung şi se va finaliza în jurul anilor 2040, ritmul de investiţie fiind de un modul pe an.

“Ne interesează performanţa, nu imaginea măsurată în ardere de timpi. Industria nucleară, aşa cum susţin rezultatele actuale, ştie foarte clar ce înseamnă profesionalismul şi ce poţi să realizezi cu el. Nu vom lucra altfel nici acum”

Daniela Lulache, CEO Nuclearelectrica


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-29Parerea ta...

REF.LA CERNAVODă:
29 Mar 2016

Băsescu: În 2017 se va închide 2 ani reactorul 1 de la Cernavodă pentru revizie şi ei vor să oprească extracția de cărbune la CE Oltenia. Nu o să mai prididim cu importul de cărbune. Nota Redacției: Nu demult și Victor Ponta a declarat că Uniunea Europeană a făcut presiuni ca să se închidă industria pe cărbuni a României Guvernul Soroș pare a fi cel care va da lovitura de grație industriei pe cărbune a României Băsescu: Nu o să mai prididim cu importul de cărbune, să ne pune termocentralele în funcţiune Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că trebuie făcut tot ce se poate pentru menţinerea capacităţii de a da sistemului energetic lignit, potrivit adevarul.ro. „Este un element esenţial care trebuie tratat politic şi soluţionat prin decizie politică, nu neapărat economică, pentru că decizia de a avea o Românie independentă energetic este în primul rând o decizie politică“, a spus fostul preşedinte. „După înscăunarea marelui Ciurel, cu sprijinul senatorului Şova, al deputatului Ponta, Complexul a ajuns în situaţia în care a ajuns şi este un complex industrial de a cărui funcţionare ţine în mod major viaţa cetăţenilor din Gorj. Am spus de mulţi ani că trebuie găsită soluţia mixului energetic, un mixt între hidro şi producţia de energie pe lignit, pe cărbune în general, în aşa fel încât toată energia să fie competitivă. Nu au vrut. Au fost destui deştepţi care au spus «nu ţinem competiţie. Este o competiţie incorectă!»“, a mai declarat Traian Băsescu. Traian Băsescu a mai menționat că vrea să atragă atenția asupra unui aspect cătuia Guvernul trebuie să îi acorde o mai mare atenție.
„ÎN CURâND
29 Mar 2016

se împlinesc 30 de ani de la darea în funcţiune a primului reactor nuclear de la Cernavodă, care produce 900 de MW. Va intra în revizie pentru doi ani, iar la CE Oltenia se pregăteşte reducerea masivă a producţiei şi accentuarea şomajului. Sigur, ca om care nu este în funcţie executivă, nu pot avea o decizie. Dar atenţionez de la Târgu-Jiu că trebuie făcut tot ce se poate ca CE Oltenia să-şi menţină capacitatea de a da sistemului energetic lignit. Este esenţial pentru că atunci când se va opri reactorul 1 şi mă tem că se opreşte în 2017, nu o să ştim şi nu o să mai prididim cu importul de cărbune, pentru a ne pune termocentralele în funcţiune“.
ALTA, SPUSă DE TONTA:
29 Mar 2016

DEZVăLUIRE ŞOC - Ponta: "am fost obligați de UE sa integrăm zona de Vest a Țării cu Ungaria Cehia și Slovacia". Când vă spuneam, că se lucrează din greu la regionalizarea, federalizarea și la dispariția statului național numit România nu ne credeați. Nota Redacției: După ce nu mai sunt în funcții mulți oameni politici încep brusc să spună adevăruri. E cazul lui Băsescu. Iată că acum e și cazul lui Ponta. Aflăm de la Ponta că Uniunea Europeană a OBLIGAT România să integreze economic partea de VEST a țării adică Transilvania și Banatul cu Ungaria, Cehia și Slovacia. Pentru a realiza acest lucru, aflăm tot de la Ponta, că slugile politice de la București se grăbesc să închidă repede, repede, toate capacitățile de producție de energie electrică din Vestul României doar ca să cumpărăm tot curentul electric necesar pentru Transilvania și Banat din Ungaria, Cehia și Slovacia. Dar iată partea din postarea lui Ponta care se referă la acest aspect:
DECI....
29 Mar 2016

foștii (unul președinte de țară, altul - premier) SE SPARG ABIA ACUM! Oare nu știau ei despre toate astea?! BA DA! Iată cu gura celor 2 păcătoși, ADEVĂR GRĂIRĂ! Ne ducem LA VALE intenționat și în deplină cunoștință de cauză a TUTUROR GUVERNELOR, MAI ALES A TEHNO-KK-ȚILOR! PT.JAVRELE DE DINAINTE - DACĂ VREȚI SĂ MAI AVEȚI CREDIBILITATE ȘI NU DUCEȚI UCIDEREA/SINUCIDEREA RO.PE MAI DEPARTE....DECLASIFICAȚI TOATE H.G.-RILE, LEGILE DATE PE ȘEST PRIN CARE NE-AȚI VÂNDUT LA UN PAHAR DE CHIVAS REGAL!
JAF PESTE TOT
29 Mar 2016

Parca varza asta a fost pe la Loterie si Propietatea ? Au tot amestecat investitile si colaboratori . Nemtalai nu au Centrale , dar nici nu vor . De ce nu au pe teritoriu lor ? Citi ani de utilizare are un Reactor ? Pe urma decontaminarea si conservarea cit costa ?
MOS ION
30 Mar 2016

Ce se intampla daca furnizorii externi de combustibil se supara si nu ne mai livreaza combustibil ? Ati uitat ce inseamna independenta energetica ? Dar apa grea de unde luati pentru rectoarele 3 si 4 ? Ati distrus tot suportul industriei nucleare pentru care generatia mea a muncit din greu. Exploatarile de minereu de uraniu se inchid. Fabrica de combustibil de la Feldioara se inchide. Uzina de apa grea se inchide. In curand veti inchide si cercetarea din domeniu ca nu va mai avea obiectul muncii. Si ne mai si laudam ca suntem in frunte
MEY CROCODILE....
30 Mar 2016

Adică vrei să spui că trebuie să aruncăm/dezafectăm găina bătrână din curtea proprie pentru reactoarele tale din curul ciorii de pe gardul/umerașul care ”cântă” dintr-un dulap simplu, mic de haine, din Las Vegas...de parcă Ro.se compară cu USA...poate pe ușa din dos...în ce Ro.paralelă trăiești?! Ro.nici măcar la nivelul anilor 89 NU MAI E!
PRO CHINEZ
30 Mar 2016

Acuma nu stiu de de nu incheiati mai repede contractul de constructie a unitatilor 3 si 4 cu societatea de stat chineza . Nu dau spaga ? Astiea sunt oameni seriosi ( si ajutati sa ramana seriosi ) , ei risca pedeapsa capitala pentru spaga , nu ca dm Niro 6 luni de maturat pe strazi , sau Cocosul Udrei cateva luni pentru milioane de euro ciodite . Sau poate va ganditi ca o sa vina MOL Hungarii sa finanteze ei economia energetica a Romaniei . Tovarasa Lulache ia mata taurul de coarne si participa cu primul pas la recastigarea independentei de stat a Romaniei , nu de alta dar peste 6 luni vine iar Marko Belo la putere si poate vine MOL Hungarii cu o finantare la Gheorghieni de Otomosentralo cu tehnologie mogiorcirba . Chinezii ne sunt prieteni si asa vor ramane in veci indiferent de cata apa o curge me dunare sunt pietre de hotar care raman .
GICU
13 Mai 2016

Domnului Crocodilu Reactoare de fuziune - oi fi avind tu acasa, ca la Las Vegas inca nu s-au inventat. Paranoia - asa se numeste boala de care esti suferind saracul de tine. Dar cu supranumele pe care l-ai gasit la Lulache sunt de acord.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz