2020-07-11 17:32

Interviu. Cum poate rezista un antreprenor în domeniul TURISMULUI, în această perioadă?

 |  14:04
Interviu. Cum poate rezista un antreprenor în domeniul TURISMULUI, în această perioadă?

Întreaga industrie a turismului trăieşte o tragedie, după cum bine se știe, cauzată de pandemie. Fiind cel mai lovit sector, cu pierderi grave pe toate segmentele. Specialiştii sunt de părere însă că turismul îşi va reveni la un moment dat, aşa cum a reuşit să se refacă şi după crizele din trecut, conform CNN. Dar, până își va reveni nu e un drum ușor.

Coronavirusul a schimbat tot ceea ce înseamnă viitorul călătorilor, al călătoriilor, al agențiilor de turism. De ce să nu recunoaștem, în plină pandemie, aproape nimeni nu se mai gândeşte la vacanţe sau la achiziţionarea  acestora. Am stat de vorbă cu Sorin Stoica – CEO Eturia (foto în josul paginii), un om aflat chiar în “miezul problemei“, pentru a afla cam cum se vede o asemenea situație de către un antreprenor aflat într-o asemenea industrie de anvergură. Și ce sfaturi ar putea fi date turiștilor.

Știm cu toții cât de afectat este domeniul turismului. Cum rezistă un antreprenor în acest domeniu, în această perioadă?

Încercând să vadă oportunitățile și nu pericolele. Dincolo de supărare, panică și frustrare, sentimente care au venit odată cu această situație, există cu siguranță ceva de învățat și oportunități de creștere atât personală, cât și profesională. Personal încerc din ce în ce mai mult să mă uit la zona luminoasă și nu la cea întunecată. Rămân același optimist incurabil și nu îmi pierd speranța că omenirea atunci când va fi liberă din nou va alege să se îndrepte mai mult către dezvoltarea sa personală.

Cum țineți echipa unită și motivată în această perioadă în care se muncește de acasă?

Ne întâlnim, via online, de mai multe ori pe săptămâna cu  toată echipa și discutăm atât subiecte profesionale cum ar fi update situația Covid-19, cât și pentru întâlniri online de socializare - facem zumba, gătim împreună, dezbatem cărți citite etc. De asemenea sunt extrem de transparent în comunicare. Nu cosmetizăm nimic din tot ce se întâmplă și nu facem promisiuni inutile. Ne focusăm mult pe learning, training pe tehnologie și ne pregătim să fim mai buni

Care este comportamentul turistului român acum, de când cu pandemia?

Așteaptă să vadă ce va fi. Deocamdată toată piață este în expectativă. Turistul Eturia, din fericire alege să găsească o soluție să plece în vacanță decât să o anuleze. Am fost  însă nevoiți să amânăm, împreună cu turiștii noștri, toate vacanțele cu plecare între 10 martie și 30 aprilie și cel mai probabil vom extinde această măsură comercială până la 15 Mai. Atât companiile aeriene, cât și partenerii noștri locali oferă posibilitatea de a schimba datele de călătorie sau de a primi vouchere de călătorie cu valabilitate de 1 sau 2 ani. La rândul nostru am oferit clienților noștri opțiunea de a alege între a modifică datele de călătorie sau a primi un voucher valoric valabil timp de 2 ani de zile.

Aveți promoții, oferte sau anumite beneficii?

Da. În primul rând am lansat conceptul de vacanțe cu anulare flexibilă astfel încât cei care cumpără noi vacanțe își pot schmba datele de călătorie cu până la 7 zile înainte de vacanță. Avem oferte atractive și lucrăm la mai multe promoțîi pe care vom începe să le lansăm imediat după Paște. De asemenea pregătim o gama largă de produse cu plecare în toamna-iarnă în destinații remote, în natură, pe plajă, dar și multe idei de vacanță individuale.

Ce sfaturi le-ați da turiștilor acum?

Dacă au o vacanță rezervată în această perioadă să nu anuleze, ci să amâne vacanța pentru o dată ulterioară. Este important să susțină industria de turism și cred că orice turist experimentat își dorește ca industria să rămână fiabilă și competitivă. În al doilea rând să profite de această perioadă de stat în casă și să își facă planuri de vacanță. Poate obține nu doar tarife bune, dar și flexibilitate în anulare sau modificarea datelor de călătorie astfel încât are siguranța că nu pierde nimic în caz că nu poate călători.

Când pandemia se va termina mă aștept să vedem creșteri de prețuri având în vedere pierderile suferite de industrie.

Aveți parteneri în toată lumea. Care este poziționarea lor în fața acestei pandemii?

E dificil pentru toți. Cele mai multe dintre resorturile de plajă cu care avem contract sunt închise până la sfarstiul lunii mai. Partenerii noștri de asemenea lucrează de acasă, cu personal redus. Suntem cu toții în expectativă și folosim această perioadă ca să revizuim destinații, produse și să învățăm lucruri noi. Ne susținem împreună, încurajăm în toată industria mesajul deja cunoscut „Don’t cancel. Postopone”, încurajând astfel turiștii la nivel global să nu anuleze vacanțele deja rezervate, ci doar să le amâne.

Cât credeți că îi va lua acestui domeniu să își revină?

Este extrem de dificil să facem previziuni în acest moment. Perioada pe care o traversăm are un grad de incertitudine cu care nimeni nu s-a mai confruntat în ultimele decenii. Totuși, credem că în anul 2020 industria turismului va înregistra o scădere cuprinsă între 25 și 40% față de cifrele anului 2019. În 2021 acest trend va continua însă, pe un scenariu mai optimist cu o diminuare de 20 - 30% comparativ cu 2019.

În ceea ce privește Eturia credem că vom reuși să închidem anul 2020 cu o scădere de numai 25% față de 2019, iar în 2021 vom atinge rezultatele din 2019.

Cu ce efecte credeți că vine criza provocată de pandemia de coronavirus?

Totul depinde de durata epidemiei și de perioada în care economia va fi oprită. Dacă am relua activitatea începând cu 15 mai, atunci cel mai probabil efectele nu vor fi devastatoare. Dacă însă măsurile actuale se vor prelungi la nivel global până la 1 iunie, atunci vom avea nevoie de minim 2 ani pentru a ne recupera. Dacă va dura mai mult, va fi mult mai rău.

Cam cum este viața dumneavoastră acum? Și când se va termina această perioadă, care ar fi primele destinații pe care vreți să le vizitați?

Viața mea acum e…interesantă aș putea spune. Lucrez destul de mult, citesc, învăț multe lucruri noi și implicit petrec mai mult timp cu familia. Facem multe lucruri împreună și asta e minunat pentru noi ca famile. Destinațiile sunt deja în plan: USA, Kenya, Papua Nouă Guinee, Argentina și Brazilia (această a fost anulată din cauza Covid-19).

Ce ați învățat în urma acestui șoc economic neașteptat?

Că trebuie mereu să ai un plan de criză pregătit (atât personal, cât și profesional) chiar și atunci când nimic nu anunță asta. Și că e important să  apreciezi în viață lucrurile mici. Acum suferim din lipsa acestor lucruri mărunte la prima vedere, dar extrem de importante cum ar fi o întâlnire cu prietenii, o plimbare în parc, o cină în oraș sau o vacanță…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-20

Mai multe imagini:
Interviu. Cum poate rezista un antreprenor în domeniul TURISMULUI, în această perioadă?
zoom
Parerea ta...

CALATORUL
23 Apr 2020

Antreprenorii din turism sa traiasca din profiturile facute in anii anteriori si sa nu se mai vaite! Anul trecut, 2019 antreprenorii din turism au terminat sezonul cu buzunarele pline, care trenuiau sa le ajunga sa treaca si de "vremurile de pandemie" si sa-si plateasca salariatii! Acum se vaita si iar se vaita!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz