2020-07-14 09:06

Între temeri și outplacement. Cum pot fi combătute unele efecte ale pandemiei pe piața muncii

 |  15:21
Între temeri și outplacement. Cum pot fi combătute unele efecte ale pandemiei pe piața muncii

Se simt atât pe piața muncii, cât și în domeniul recrutării. Vorbim despre efectele pandemiei. Norocul este că, în prezent, tehnologia și digitalizarea ajută la trecerea peste acest obstacol…

“Majoritatea clienților noștri folosesc acum video conferințele în loc de interviuri face to face cu candidații din listele scurte, iar candidații ne sună că ar prefera ca interviul să aibă loc online. Clienții noștri au devenit de asemenea precauți, unii au pus unele proiecte de recrutare on hold, alții însă sunt optimiști și încă semnează contracte cu noi și vor să se dezvolte. Oricum simțim îngrijorarea atât din partea candidaților cât și a clienților”, detaliază Sorina Faier -  Managing Partner, Elite Searchers, această situație de pe piața muncii. Tot de la ea mai aflăm că, de asemenea, candidații care deja au acceptat o alta ofertă, au temeri referitoare la noul angajator. Iar aici intervine comunicarea bună a firmelor cu angajații și viitorii colaboratori.

Companiile cu angajați prezenți fizic - cele mai lovite

“Industriile cele mai afectate sunt cele de producție, care exportă pe piața din China sau firmele care depind de anumite piese sau produse din China. Companiile unde angajații trebuie să fie prezenți fizic pentru a-și duce la bun sfârșit sarcinile vor fi din păcate cele mai lovite. Aici vorbim despre producție, construcții, servicii de transport, înfrumusețare, curierat, medicale, linii aeriene etc.”, mai adaugă Sorina Faier.

La polul opus, este bine totuși că mulți dintre angajații corporațiilor își pot face munca de acasă și asta le oferă o stabilitate și o încredere că totul este pasager și că vom trece de această perioadă cu bine.

Va trebui să ne pregătim

“Avem clienți care deja se gândesc la restructurări, dar și clienți care încearcă să ia orice alte măsuri de tăiere a costurilor, mai puțin concedierile. Noi, ca și firmă de executive search, va trebui să ne pregătim ca în următoarele luni să îi ajutăm pe angajații restructurați prin serviciul de outplacement. Adică vom încerca să le găsim joburi în alte companii, care nu vor fi afectate și care vor avea nevoie de noi oameni. Firmele de asemenea ne vor solicita acest serviciu, pentru a-și ajuta angajații. Sau vor avea nevoie de evaluarea noastră pentru a hotărî împreună, în funcție de mai multe criterii, cine să fie concediat. Ne așteptăm ca cererile pe recrutare să scadă și cred că vor fi mai multe înlocuiri, decât roluri noi. Totul depinde de cum va evolua în Romania pandemia și cât va dura”.  

Oricum efectele pandemiei se vor putea observa pe piața muncii pe termen lung. Iar sfatul este să gândim pozitiv, pentru că există o soluție pentru orice problemă. Și nu este nici prima, nici ultima criză care se abate asupra noastră.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz