2020-07-09 04:30

Inundaţiile ar putea afecta 54 de milioane de oameni până în 2030

 |  21:01
Inundaţiile ar putea afecta 54 de milioane de oameni până în 2030

Alina Oprea

Inundațiile ar putea afecta 54 de milioane de oameni din întreaga lume în 2030, ca urmare a faptului că precipitațiile extreme și expansiunea rapidă a orașelor dublează expunerea la inundații, potrivit unei noi analize preluate de revista americană „Scientific American”. În prezent, 21 de milioane de persoane sunt afectate anual de inundații, scrie scientificamerican.com.

Raportul, realizat de mai multe organizații de cercetare din Olanda și Institutul Mondial de Resurse, este primul instrument public care prezintă riscul estimat la inundații în cele mai multe țări și modul în care este de așteptat să crească în următorii 25 de ani. Proiectul, denumit Aqueduct Global Flood Analyzer, prezintă totodată o hartă globală care arată cum râurile se măresc pe măsură ce temperaturile cresc și se dezvoltă terenurile.

Impactul economic este şi el în creștere chiar mai repede decât majorarea numărului sinistraților, spun cercetătorii. Crește, de asemenea, şi nivelul mării, ceea ce are un impact suplimentar asupra multor râuri aflate în apropiere de coastă, lucru care va fi inclus într-un studiu ulterior.

"Am constatat că astăzi inundațiile au un impact de aproximativ 96 miliarde dolari în PIB în fiecare an, în medie. În 2030, acest număr «global» poate creşte la aproximativ 520 miliarde dolari", a declarat Tianyi Luo, un analist cercetător la WRI (World Resources Institute).

Cele mai mari probleme sunt de așteptat să se întâmple în Asia, unde ritmul de urbanizare depăşeşte efectele schimbărilor climatice. Mai multe persoane locuiesc în orașe străbătute de râuri, cum ar fi Ho Chi Minh (Vietnam), Jakarta (Indonezia), Dhaka (Bangladesh) și Shanghai (China).

"Asia de Sud-Est va înregistra o creștere mare a riscului, iar schimbările climatice constituie o parte semnificativă a acestei creșteri a riscului. Dar, de fapt, aceste schimbări climatice sunt depășite de impactul de creștere socio-economic, în special în metropolele din Asia de Sud-Est din zonele inundabile", a declarat Hessel Winsemius, un cercetător la Deltares, un institut care studiază deltele.

Pe larg, se estimează că impactul schimbărilor climatice va creşte riscul ca oamenii să fie inundaţi mai mult decât de schimbările socio-economice. Cercetătorii estimează ca schimbările climatice ar putea genera creşterea cu două treimi a populației expuse la pericolul inundaţiilor la nivel mondial.

Cele mai mari riscuri le-ar putea întâmpina India, Bangladesh și China, unde aproximativ 11,5 milioane de persoane ar putea resimţi efectele inundaţiilor în fiecare an. Primele 15 națiuni care se confruntă cu riscul de inundații reprezintă 80% din victimele estimate în lume în 2030. Toate acestea sunt țări în curs de dezvoltare. Acest instrument este menit să fie o resursă pentru organizațiile care finanțează și planifică eforturile de adaptare. Studiul i-ar putea ajuta să determine națiunile care să beneficieze cel mai mult de lucruri cum ar fi spaţii verzi, pereți împotriva inundațiilor și de construcții elastice.

Un mod de a privi 50 de ani înainte

Analiza ar putea ajuta, de asemenea, companiile să decidă unde să își localizeze operațiunile. Nikon și alte companii au traversat perturbări majore în 2011, când inundațiile masive din Thailanda le-au inundat instalațiile.

Documentul mai arată că impactul în Produsul Intern Brut al Thailandei ar putea ajunge la 22,5 miliarde dolari în 15 ani, în creștere de 14 miliarde dolari, potrivit unui scenariu moderat privind schimbările climatice elaborat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC). Dar sub un scenariu mai sever, inundațiile ar putea aduce pagube de 28 miliarde dolari.

Tianyi spune că organizațiile ar putea folosi aceste analize pentru a stabili unde cele mai mici investiții în protecția împotriva inundațiilor ar duce la o mai mare prevenire a daunelor. Raportul arată câți bani și câte vieți ar putea fi salvate în funcție de nivelul la care o națiune poate lupta împotriva inundațiilor.

De asemenea, cu ajutorul documentului, grupurile internaționale ar aduce argumente convingătoare oficialilor locali, care sunt de multe ori dezinteresați în a se pregăti împotriva dezastrelor.

Referirile la "pierderile medii anuale" nu sunt întotdeauna înțelese de către oficialii locali din anumite părți ale lumii, a declarat Alanna Simpson, un oficial de la Fondul Global pentru Reducerea Dezastrelor și Recuperare, un grup condus de Banca Mondială.

Publicarea rezultatelor - cu vieți salvate, bani și a bunuri - protecțiilor împotriva inundațiilor poate ajuta autoritățile să ia decizii dificile pentru a evita dezastrele, a adaugat ea. Hărțile pot ajuta, de asemenea, la localizarea traseelor mai sigure de evacuare.

Impactul economic, dublu în SUA

Raportul are însă limitele sale. El nu arată nivelul actual al protecției împotriva inundațiilor. Și este mai bine folosit pentru a desena imagini generale referitoare la riscul de inundații pe zone geografice mari, cum ar fi un bazin hidrografic care se întinde pe sute de kilometri în mai multe țări.

În plus, impactul asupra orașelor (pe fiecare în parte) nu este prezentat, deoarece în parte modelele utilizate nu pot evidenția caracteristicile locale, cum ar fi dacă o întindere de râu este mărginită de un dig, sau suprafața impermeabilă într-un oraș. Acest lucru afectează infiltrarea și schimbă riscul unui cartier.

În schimb, instrumentul oferă o vizualizare mai bună din spațiu. Poate arăta caracteristicile inundațiilor la scară continentală. Acest aspect ar putea fi folositor, deoarece riscul unei țări ar putea crește în funcție de acțiunile vecinilor săi. De exemplu, dacă Germania construiește ziduri înalte de inundații de-a lungul râului Rin, asta ar putea genera inundații mari în aval în Țările de Jos. Olandezii vor avea apoi posibilitatea de a alege: să îndure mai mult inundații sau să găsească bani pentru a le preveni.

În acest sens, analiza ar putea fi folosită pentru a preveni animozitatea internațională sau să-i identifice originile. Proiectul face, de asemenea, unele ipoteze privind nivelul curent de protecție împotriva inundațiilor al unei țări. Aceasta presupune că Statele Unite au o protecție de 100 de ani sau, în alte cuvinte, că sunt rezistente împotriva unei deversări a unui râu care are o șansă de unu la o sută să se întâmple în orice an.

În acest scenariu, și dacă emisiile au generat un nivel sever de schimbări climatice, Statele Unite ale Americii ar înregistra o creștere a populației cu risc de inundații de la 167.000 de oameni în prezent la 262.800 de persoane în 2030. Efectul anual în PIB ar crește de la 7 miliarde dolari în prezent la 15,1 miliarde dolari în 15 ani sub același scenariu.

Aproximativ jumătate din această creștere ar fi cauzată de schimbările climatice, iar creșterea socio-economică ar fi responsabilă pentru cealaltă jumătate, arată analiza.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz