2019-12-06 03:08

Investiţii străine de 1,2 miliarde de euro, la jumătatea anului

 |  21:01
Investiţii străine de 1,2 miliarde de euro, la jumătatea anului

Alina Oprea

Investiţiile străine directe au scăzut cu peste 10% în prima jumătate a acestui an, până la nivelul de 1,19 miliarde euro. România a atras în luna iunie investiţii de 101 milioane euro, al doilea cel mai mic nivel din acest an, după februarie, când străinii au adus doar 36 milioane euro.

Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1,192 miliarde euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1,11 miliarde euro, iar creditele intragrup 78 milioane euro.

În luna mai s-a înregistrat cel mai mare nivel al investiţiilor străine directe atrase de România de la începutul anului, de 306 milioane euro, în condiţiile în care în aprilie investiţiile au totalizat 215 milioane de euro, în martie 290 milioane de euro, în februarie 36 milioane de euro, iar în ianuarie 244 milioane de euro.

Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.

Avertismentul lui Isărescu

Diferenţa dintre banii care intrau în ţară înainte de criză (circa 16 miliarde în 2008) şi sumele care intră azi este uriaşă. Pentru a compensa această diferenţă, este nevoie ca pe lângă pârghiile monetare (reducerea dobânzilor), e nevoie şi de mecanisme fiscale care să stimuleze investiţiile şi să genereze creştere economică. O parte din banii intraţi ca investiţii străine directe cuprind însă şi investiţii neproductive: terenuri sau active imobiliare care nu fac altceva decât să alimenteze bule speculative, după cum spunea guvernatorul BNR Mugur Isărescu în iunie.

"Şi acum se vorbeşte de acelaşi lucru cu aceste dobânzi scăzute, bătând spre zero. Ecuaţia este simplă. Dacă omul care pune bani deoparte vrea să fie avantajat cel puţin cu o dobândă mică, dar real pozitivă, acum vede ca este penalizat (...) cu dobânda real negativă. Şi unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care îi dă sentimentul că îi creşte valoarea. Dar sentimentul acesta se schimbă. Creşte până la un punct şi apoi începe să scadă. Care este punctul în orice speculaţie? Povestea aceea veche cu hainele împăratului... până când unul striga «împăratul este gol». După aceea se schimbă percepţia", explica Isărescu.

El a vorbit, în acest context, de importanţa analizării în detaliu a datelor statistice pentru a se evita situaţia din perioada de boom imobiliar când investiţiile în acest domeniu erau cuprinse în investiţiile străine directe, nu la categoria investiţii speculative.

"Să ne amintim, că nu au trecut nici zece ani de atunci, cum România spunea în 2006, 2007, 2008, «avem investiţii străine directe de 15-19 miliarde de euro, riscul este mic», pentru că în bună parte deficitul de cont curent era acoperit de aceste investiţii. Mai veneau şi băncile străine cu aflux de capital şi asta explică paradoxul de până în 2008: aveam creştere de rezerve internaţionale, deficitul de cont curent a ajuns la 14% din PIB, dar investiţiile străine erau la 16%, 17% din PIB, la care se mai adaugă finanţarea bancară. Rezervele creşteau, economia duduia până la bubuiala şi cursul se aprecia. Am trăit cu toţii această iluzie a intrărilor de capital", a spus Mugur Isărescu.

El a precizat că, la vremea respectivă, încrederea era dată de acest nivel al investiţiilor străine directe şi de faptul ca investiţiile la bursă, mai riscante, erau mici, nu erau prea multe investiţii de portofoliu, şi nici capitaluri speculative. "Şi toate erau adevărate. Şi, uitându-ne la datele statistice acum, care era problema? În investiţiile străine directe erau cuprinse inclusiv cumpărările de terenuri, (...) dar s-au dovedit a avea mare caracter speculativ. Unii au venit, într-adevăr, să cumpere pământ ca să facă mari plantaţii agricole, dar puţini", a explicat Isărescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray