2020-08-13 00:51

Investitorii străini: „Ne temem că statul va creşte fiscalitatea în 2015!”

 |  21:01
Investitorii străini: „Ne temem că statul va creşte fiscalitatea în 2015!”

Alina Oprea

Reprezentanţii Consiliului Investitorilor Straini (CIS) se tem că există riscul ca şi în trimestrul al treilea România să se confrunte cu recesiunea tehnică. Potrivit acestora, doar trei luni de reducere a CAS nu este o măsură convingătoare, ea ar fi trebuit menţinută mai mult timp, iar celelalte taxe să rămână neschimbate. Mediul privat se teme că în 2015 „statul va lua cu două mâini ceea ce a dat cu o mână“ şi va creşte fiscalitatea.

„Până în 2013, în clasamentul internaţional privind ficalitatea în Uniunea Europeană, România era peste medie, deci fiscalitatea era mai mare decât media în Uniunea Europeană şi nu cred că serviciile pe care statul le punea la dispoziţia celor care plăteau taxele erau mai bune. În 2014, înainte de scăderea CAS, a avut loc creşterea taxelor, mai multe majorări, precum taxa pe stâlp, majorarea accizei. Reducerea CAS vine ca un efect marginal, doar 3 luni din acest an“, a spus şeful CIS, Mihai Bogza, în cadrul unei conferinţe cu tematică economică.

Acesta afirmă că trebuie să vedem un an în care această reducere se manifestă integral, în 2015, şi dacă nu va fi însoţită de alte măsuri fiscale, care să crească presiunea pe mediul privat. „Ne temeam că la anul ni se va lua cu două mâini ce ne-a fost dat în aceste trei luni. Ne este în continuare teamă, pentru că nu am înţeles de ce după un an în care totul părea că este bine, respectiv creştere economică, grad ridicat de aborbţie a fondurilor europene, statul a crescut fiscalitatea. Ne temem că nici în 2015, în condiţiile în care există presiuni pe buget, ca urmare a scăderii CAS, nu se va face altceva decât să se crească fiscalitatea“, a explicat Bogza.

Oficialul CIS a precizat că pe fondul majorării fiscalităţii în prima parte a anului, companiile private şi-au ajustat planurile de investiţii, astfel că există riscul ca şi în trimestrul al treilea să continue recesiunea tehnică.

Asigurările ieftine, afaceri proaste

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a spus că greşeala asigurătorilor, ca şi intermediari, este că vând produse din ce în ce mai ieftine, fără să informeze clienţii că un produs ieftin înseamnă şi un produs prost.

„Piaţa RCA este o piaţă care a crescut, dar problema este că nu cumperi pentru tine, ci pentru un terţ necunoscut pentru că nu ştii peste cine dai cu maşina. Noi când am ieşit pe stradă, pe drumul public, trebuie să fim conştienţi că devenim responsabili pentru orice accident. Trebuie să acordăm aceeaşi atenţie şi aceeaşi grijă când cumpărăm un produs pentru un terţ ca şi când l-am cumpăra pentru noi. Când te duci să-ţi cumperi o haină, te uiţi să fie o haină de calitate, să nu fie murdară. Când cumperi un RCA, nu te interesează ce este în spatele acestuia dacă l-ai cumpărat de la un furnizor de RCA-uri care acoperă despăgubirea. Tendinţa în RCA este să se cumpere produsul cu cel mai mic preţ. Greşeala pe care o fac asigurătorii, ca şi intermediari, este că vând produse din ce în ce mai ieftine fără să informeze clienţii că un produs ieftin înseamnă şi un produs prost”, a atras atenţia Negriţoiu.

Acesta afirmă că ASF le-a sugerat asigurătorilor să scadă costurile şi comisioanele în cazul RCA, dar fără să li se spună însă cu cât.

Altfel, Mişu Negriţoiu a mai spus că pensia privată obligatorie (Pilonul II) este un instrument câştigat şi, „deşi nu ştiu dacă o să trăim din pensiile private sau nu”, este bine să ai bani puşi deoparte în acest sistem.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz