2020-04-03 07:43

Ioan Rus promite 250 de kilometri de autostradă în următorii doi ani

 |  21:01
Ioan Rus promite 250 de kilometri de autostradă în următorii doi ani

Alina Oprea

Guvernanţii vin cu noi promisiuni de autostrăzi, la început de an. După ce, în 2014, România a inaugurat numai 50 km de autostrăzi, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, promite că în acest an vom avea alţi 50 de kilometri, iar anul viitor de patru ori mai mult, adică 200 de kilometri. Reţeaua autostrăzilor din România totalizează 700 de kilometri în prezent. Oficialul subliniază că pentru construcţia de astfel de drumuri e nevoie de aproape 30 miliarde euro până în anul 2030. În ceea ce priveşte deschiderile programate în acest, ministrul Ioan Rus a enumerat lotul 2 de la Nădlac - Arad (16,6 km), lotul 2 Timişoara - Lugoj (25,7 kilometri), Gilău - Nădăşelu (8,7 kilometri) şi 4,9 kilometri pe autostrada Bucureşti - Ploieşti.

„În acest moment avem spre 700 kilometri de autostradă în operare. În 2016, cu siguranţă finalizăm şi vom putea circula pe Sibiu - Nădlac, pe Cluj - Borş, cu o excepţie între Mihăieşti şi Suplacu de Barcău, care ar putea fi finalizată în 2017, pe Cluj – Târgu-Mureş, Târgu-Mureş - Făgăraş, Sibiu - Făgăraş, Făgăraş - Braşov în situaţia în care vom fi extraordinari de activi, dacă nu, în 2017. Cu certitudine vor fi încă 250 de kilometri de autostradă în 2016”, a anunţat Rus.

Până în anul 2030, România ar urma să construiască 725 kilometri de autostradă, 184 de kilometri de autostradă fazată şi 1.809 kilometri de drum expres, costul total fiind estimat la 28,6 miliarde euro, inclusiv TVA.

Ponta vrea consens politic

La rândul său, premierul Victor Ponta a anunţat că Master Planul de Transport trebuie aplicat doar pe baza unui consens pe minimum zece ani între toate forţele politice. El a precizat că documentul va trebui prezentat şi preşedintelui ţării, înainte de acordul politic. Premierul a explicat necesitatea unui acord politic prin faptul că este nevoie de garanţii de finanţare pe termen lung pentru constructori. Documentul de implementare al Master Planului va fi prezentat comisiilor de specialitate din Parlament în următoarele două săptămâni.

La începutul lunii octombrie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat Master Planul general de transport al României în faţa comisiilor parlamentare de transporturi, documentul cuprinzând toate intervenţiile în infrastructură pentru 2014-2030. Proiectele de autostrăzi incluse în Master Plan sunt Sibiu - Braşov (103 km), Ploieşti - Comarnic (49 km), Craiova - Piteşti (115 km), Comarnic - Braşov (54 km), Braşov - Bacău (158 km) şi Gilău - Borş (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,58 miliarde euro fără TVA, potrivit unui document al Ministerului Transporturilor.

În plus, Master Planul cuprinde construcţia de drumuri expres însumând aproximativ 2.200 km, fondurile necesare pentru aceste proiecte totalizând circa 17,5 miliarde euro fără TVA.

Sibiu-Piteşti, direct autostradă

Ministrul Transporturilor a anunţat totodată că pe tronsonul Sibiu - Piteşti va fi construită direct o autostradă, renunţându-se astfel la fazarea proiectului, care ar fi presupus realizarea unui drum expres, urmată de extinderea şoselei la profil de autostradă într-o altă etapă. Ministrul Ioan Rus a adăugat că în următoarele două săptămâni va fi selectat consultantul care va furniza studiul de fezabilitate al acestei autostrăzi. La mijlocul lunii decembrie, Rus afirma că lucrările de construcţie pentru acest proiect ar putea începe în următorii doi ani. De asemenea, şeful Executivului a cerut Ministerului Transporturilor ca până pe 15 februarie să fie decisă semnarea contractului de construcţie în concesiune a autostrăzii Comarnic - Braşov sau rezilierea procedurii. Ponta afirmă că nu se mai poate aştepta după o amânare de opt luni din cauza unei „declaraţii prosteşti” a preşedintelui Traian Băsescu. În cazul semnării contractului, construcţia va începe în maximum 60 de zile de la data semnării, respectiv până la 15 aprilie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-13Parerea ta...

HAHAHA....
13 Ian 2015

Pe fata lui de ROBOCOP ca face ce promite ca toti ceilalti :))))) Astia-s doar GURISTI, GORNISTI...ce vreti voi! In rest - sunt morti (politiceste, sufleteste), dar le umbla vorba c-ar fi vii (in politica:).
APROPOS!
13 Ian 2015

unde-i ala micu' Sova - pe post de hasurator-sef? Cu ce umbla ala prin studiourile lui Ghita (si pe la altele) - cu creioane colorate, carioci, ce naiba avea?! Ca era master-chef la imbinat culori pe harta agatata-n cui, ca si asta... P.S. A venit de unde-a fost plecat? Sau ca tirat-o definitiv, de frica 'mainii lungi' a justitiei :))))
PUSCHE PE LIMBA!
13 Ian 2015

Las'sa aiba doar aere de premier, nu certitudini! Maine e o zi grea pt.Johannis - are de-a face cu 2 gagici: ICCJ si Nulland! Daca maine in debarca pe Johannis?! De unde atat graba pe oficioasa amercana sa vie in vizite prin Europa?! E o liniste suspecta, specifica (parca dinaintea furtunii, cutremurului - politic sau de alt gen:)
IOAN RUS
14 Ian 2015

are fata uriasului verde, Hulk (alter egoul omului de ştiinţă Bruce Banner); personajul din imagine este autonom, stie ce vrea, este orgolios, arogant, facand parte din Clubul ‘select’ de la Cluj, nefiind alter egoul nimanui, nu este iubit si uneori este hulit (pe la colturi) in Cluj.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine