2020-06-02 18:19

Isărescu: “2016 se anunţă un an tumultos!” BNR a modificat la 1,4% rata inflației pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară

 |  21:01
Isărescu: “2016 se anunţă un an tumultos!” BNR a  modificat la 1,4% rata inflației pentru finalul acestui an, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de prognoza anterioară

Oficialii băncii centrale nu vin cu veşti prea bune pentru români. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, vine cu viziuni destul de sumbre pentru anul în curs. Acesta apreciază că vom avea parte de un 2016 tumultuos din punct de vedere economic, asta cu toate că prognozele de până acum arătau o creştere economică de peste 4% în acest an, înaintea multor ţări dezvoltate din UE. Isărescu estimează totodată că există incertitudini cu impact asupra inflaţiei, provenite mai mult de pe piaţa internă, pe fondul bugetului planificat cu un deficit la limită şi al schimbărilor legislative. Banca centrală a revizuit, marţi, în creştere prognoza privind rata anuală a inflaţie cu 0,3 puncte procentuale faţă de estimarea din noiembrie 2015, la 1,4% pentru acest an.

Declaraţiile lui Isărescu nu au rămas fără ecou. Analiştii economici consultaţi de PUTEREA spun că se întâmplă uneori ca acesta “să iasă în presă” cu astfel de declaraţii, dar acum ele au un substrat diferit.

“Un raport recent al Comisiei Europene estimează o creştere economică în cazul României de 4,2% în 2016, graţie creşterilor salariale puternice şi relaxării fiscale, ceea ce nu e lucru minor sau de neluat în seamă. Asta ne-ar pune în fruntea multor alte state din UE mult mai dezvoltate decât România. Pentru 2017, Comisia Europeană prognozează o creştere de 3,7%, unde principalul motor al creşterii PIB-ului va fi cererea internă. Aceste cifre ne pot face mai optimişti, ne arată că nu stăm deloc rău. Astfel că declaraţiile dumnealui (ale lui Mugur Isărescu - n.r.) sunt cel puţin de neînţeles. Nu ştim care este substratul, este diferit acum faţă de alte situaţii – s-a mai întâmplat să ne dea de gândit şi alte declaraţii ale sale – acum este şi an electoral. Cred că era nevoie de mai multe explicaţii atunci când a vorbit de acele incertitudini”, au declarat, pentru PUTEREA, analişti economici care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

“Politica veniturilor trebuie temperată!

Vorbind de piaţa valutară, Isărescu a spus că “nu mai este aşa de emoţională”.

"Balanţa riscurilor este echilibrată în ceea ce priveşte coordonatele mediului extern. Cu această apreciere nu negăm incertitudinile, credem că anul 2016 se anunţă un an tumultuos şi nu negăm acest lucru. Observăm că multe dintre valuri sunt departe de România şi mai observăm că economia românească, pieţele - de exemplu piaţa valutară-, pot să lucreze cu aceste valuri. Sentimentul meu este că piaţa valutară s-a adâncit, nu mai este aşa de emoţională", a declarat marţi guvernatorul BNR, după ce a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Potrivit acestuia, piaţa monetară a trecut peste momente de exces de lichiditate, datorită acumulării cheltuielilor bugetare în ultimele două luni ale anului trecut, cu un excedent de lichiditate masivă în ianuarie, iar piaţa a funcţionat şi s-a echilibrat singură. Coordonatele mediului extern vizează perspectivele de evoluţie a zonei euro şi a principalelor economii emergente, cu precădere China, precum şi volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente, în contextul tensiunilor geopolitice globale, al ajustării conduitei politicii monetare a principalelor bănci centrale din lume, dar şi al problemelor privind sustenabilitatea datoriei suverane a statului grec.

Incertitudinile privind mixul de politici macroeconomice interne se referă la conduita politicii fiscale, în contextul incertitudinilor referitoare la impactul pe care măsurile de relaxare fiscală anunţate l-ar putea avea asupra echilibrelor macroeconomice, la politica veniturilor, prin prisma impactului pe care majorările salariale recent implementate, cele deja anunţate pentru 2016, precum şi posibilele creşteri suplimentare l-ar putea avea asupra configuraţiei viitoare a parametrilor fiscali şi asupra dinamicii costurilor unitare cu forţă de muncă. Totodată, acestea se referă şi la perspectivele atragerii de fonduri europene.

"Politica veniturilor s-a înscris pe o curbă puternic ascendentă, greu de stăvilit. Nici nu cred că trebuie să ne punem problema de stăvilit, ci să o temperăm, să vedem cât poate economia să ducă", spune guvernatorul.

Ţinta de inflaţie, în creştere

Preţurile materiilor prime pe pieţele internaţionale (produse energetice) pot împinge inflaţia în jos pe termen scurt, iar balanţa riscurilor din perspectiva dinamicii preţurilor administrate (evaluări condiţionate de posibile reconfigurări ale informaţiilor provenite de la autorităţile interne de profil) este echilibrată. "Însă sunt factori care pot să dea peste cap, dar nu în sensul accelerării inflaţiei, în sensul invers, de exemplu intrări de capitaluri. Chiar nu vreau să visez că România ajunge o zonă de protecţie pentru capitaluri, dar uitaţi ce s-a întâmplat ieri (luni, 8 februarie - n.r.), s-au făcut tranzacţii importante. O asemenea eventualitate trebuie s-o luăm în calcul", a explicat Isărescu.

Guvernatorul a arătat că banca centrală ar putea, de exemplu, să amâne o decizie, în situaţia în care consideră că nu a venit momentul să îngusteze ecartul între dobânzile din piaţă comparativ cu rata de politică monetară, pentru că ar putea să stimuleze prin majorarea ratei de depozit, în prezent de 0,25%, intrările de capital şi să împingă leul spre o traiectorie nesustenabilă.

"Stabilitatea preţurilor încercăm s-o asigurăm pe termen mediu. În funcţie de situaţie, vom lua măsurile adecvate", a apreciat Mugur Isărescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine