2020-08-05 02:42

Isărescu: Aproape 4.000 de români au apelat la legea dării în plată!

 |  18:19
Isărescu: Aproape 4.000 de români au apelat la legea dării în plată!

Debitorii au depus la bănci, până în data de 20 iulie 2016, 3.907 notificări de dare în plată, în sumă totală de aproape 1,13 miliarde de lei, din care 2.634 (67,4%) au fost contestate de bănci, a anunțat luni guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"Vă prezentăm câteva date statistice privind procesul de notificare la Lega privind darea în plată. Vă facem de la început precizarea că legea nu ne-a dat posibilitatea și nici nu ne-a obligat să culegem date statistice. Informațiile se bazează numai pe raportări ale băncilor transmise la solicitarea Băncii Naționale a României în vederea monitorizării poziției prudențiale a instituțiilor de credit și a evaluării stabilității sistemului bancar. (...) La capitolul notificări de dare în plată, avem total notificări la 20 iulie, 3.907 notificări, din care contestate de către bănci 2.634, adică 67,4%", a explicat Isărescu.

În plus, potrivit acestuia, 404 debitori au notificat mai mult de două credite, de aceea numărul total de debitori este mai mic decât totalul notificărilor, respectiv 3.398 de debitori, dar majoritatea au depus notificare pentru un singur credit.

Guvernatorul BNR a mai precizat că suma totală a creditelor notificate, respectiv 1,13 miliarde de lei, reprezintă 1% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice și 2% din creditele ipotecare.

44% din notificări nu vizează credite cu probleme

Pe de altă parte, șeful BNR a menționat că 56% dintre notificări vizează credite cu întârzieri de peste 90 de zile, iar 44% nu au fost și nu sunt credite cu probleme. Totodată, în majoritatea cazurilor, valoarea creditului rămasă de rambursat este mai mare decât valoare garanției imobiliare. "Cu alte cuvinte exista o motivație clară de dare în plată pentru că valoarea casei era mai mică decât valoarea creditului și debitorul era stimulat să efectueze această operațiune. Avem în această situație 64% din numărul notificărilor și 75% din valoarea expunerilor notificate. În cazul a 504 notificări, valoarea garanției este mai mare decât a creditului rămas de plată", a mai spus guvernatorul BNR.

În ceea ce privește gradul de îndatorare al debitorilor care au depus notificări de dare în plată, în majoritatea cazurilor acesta depășește 65%. În plus, cele mai multe credite pentru care s-au depus notificări au valoare ridicată, de circa 300.000 de lei, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare în data de 13 mai 2016.

Inflaţie pe minus, la sfârşitul anului

Banca Națională României (BNR) prognozează o inflație de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anunțată în luna mai a acestui an, de 0,6%, potrivit Raportului trimestrial asupra inflației prezentat, luni, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Pentru finalul anului viitor, banca centrală estimează o inflație de 2%, de asemenea în scădere față de prognoza cuprinsă în Raportul din luna mai, de 2,7%.

"În 2018, probabil inflația va fi undeva deasupra țintei (de 2,5%). În 2017 se va apropia destul de mult de țintă. Nu trebuie să schimbăm acum ținta, așa cum ni s-a sugerat, pentru că vom avea destul timp pe măsură ce ne apropiem de zona euro, sa vedem ce se întâmplă și acolo. Dar în mod clar ne ducem cu inflația către țintă", a explicat guvernatorul BNR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-08Parerea ta...

FLORIN
08 Aug 2016

Stimatul domn guvernator ce nu doreste sa se stie ce salar si bonusuri primeste a afirmat ca din totalul celor ce au apelat la DIP 44% sunt fara probleme ,ar fi bine ca domnul guvernator sa stie ca acei romani nu isi dau casa de bine si daca pana acum nu au restante majore este pentru ca au vandut tot ce au avut sa fie onesti si sa nu aibe datorii, dar birul bancilor a ajuns sa fie insuportabil ca povara financiara, ca armare a dublarii ratelor, iar soldul ramas este mai mare decit cel initial
”JOS COMUNISMUL!”
09 Aug 2016

AȘA ZIȘII ”COMUNIȘTI” LE-AU DAT CASELE GRATUIT, IARĂ ”DEMOCRAȚII” ÎI ARUNCĂ-N STRADĂ , CU TOT CU COPII, ȘI LE FURĂ CASELE PT. A LE VINDE PE BANI BUNI, ASTA DUPĂ CE-I OMOARĂ PRIN SPITALE, LE ARDE COPIII DE VII, TOT PRIN SPITALE, L-EU DISTRUS FABRICILE, UZINELE, ȘCOLILE, CĂILE FERATE, SISTEMUL HIDROENERGETIC, PĂDURILE, APELE, INDUSTRIILE, FLOTA CIVILĂ ȘI MILITARĂ ETC...
MOARTE TRăDăTORILOR!
09 Aug 2016

În adevăr, acest gunoi abject, criminal în esență al națiunii romăne, numitul Isărescu, judan mason, este unul dintre distrugătorii țării și ucigaș prin genocid, al poporului romăn! Scîrnăvia asta trebuie găbjită, alături de mulți alții de teapa lui, și aninată de copac!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz