2020-07-07 03:45

ISĂRESCU califică atacurile la adresa BNR drept „JALNICE”. Replică dură pentru Darius VÂLCOV

 |  14:52
 ISĂRESCU califică atacurile la adresa BNR drept „JALNICE”. Replică dură pentru Darius VÂLCOV

Banca Naţională a României (BNR) a fost ţinta unor atacuri „jalnice” în ultima perioadă, iar acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condiţiile în care „s-a sărit la gâtul BNR”, a spus, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei, informează News.ro.

Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţii inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie, a anunţat guvernatorul BNR.

BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat duminică, la Antena 3, întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, că în opinia sa nici actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, nici el nu pot ţinti acest post. De asemenea, Vâlcov a apreciat că este necesară intervenţia BNR în cazul diferenţei mari între dobânda la credite şi cea la depozite.

Luni, Isărescu a avertizat că aceste acuzaţii sunt periculoase. „Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobanzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presa cu acuzatii. (...) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a spus Isărescu.

El consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare şi afectează stabilitatea macroeconomică a României.

„Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (...) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a spus Isărescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-11Parerea ta...

ANONIM
11 Feb 2019

Isarescu nu ar trebui sa se coboare la nivelul unui borfas condamnat penal la opt ani de inchisoare pentru devalizarea statului roman. Gunoaiele mafiei psd stiu doar sa FURE SI SA DISTRUGA ROMANIA.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz