2019-09-19 07:25

Isărescu FACE PRAF Taxa pe lăcomie: ”O TRĂSNAIE, bombă, inovație”

 |  21:13
Isărescu FACE PRAF Taxa pe lăcomie: ”O TRĂSNAIE, bombă, inovație”

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, se declară derutat și confuzat de ordonanța guvernului care introduce așa-numita taxă pe lăcomie și spune că ea trebuia discutată în Comitetul Național de Stabilitate Macroeconomică înainte de a fi adoptată.

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, se declară derutat și confuzat de ordonanța guvernului care introduce așa-numita taxă pe lăcomie și spune că ea trebuia discutată în Comitetul Național de Stabilitate Macroeconomică înainte de a fi adoptată. 

„Ne-am chinuit să înțelegem taxa pe lăcomie de sărbători, aveam concediu, la asta l-am folosit, să facem un studiu de impact. Trebuia făcut înainte, ni s-a cerut acum”, a spus Mugur Isărescu, marți, într-o conferință de presă.

Întrebat de jurnaliști, Mugur Isărescu spune ca nu a fost invitat la discutii de ministrul finanţelor, deși Eugen Teodorovici asta declara la România TV în urmă cu două zile: că trebuie să vină guvernatorul la discuții, pentru că BNR ar conspira cu băncile să fie crescute dobânzile și indicele ROBOR. Acuzaţia făcea parte din argumentaţia sa pentru taxa pe lăcomie: indicele ROBOR în funcţie de care se calculează ratele în lei ar fi în mod deliberat crescut de bănci, încurajate de BNR, iar taxa pe lăcomie exact asta ar fi menită să împiedice, interesând băncile într-un ROBOR scăzut, pentru că altfel plătesc taxe mai mari.

”ROBOR-ul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele ROBOR pe termen foarte scurt, ele sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. (…) Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia ROBOR pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Mugur Isărescu.

„Principalul element de nemulţumire este că iei o asemenea măsură - s-au mai luat în Europa, nu în toate ţările, în câteva - nu legat de ROBOR, acesta este o 'inovaţie', s-a discutat cu industria. Aşa spune şi Constituţia. Aşa spun şi legile României. Deci, discuţi cu industria bancară. La sfârşit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din asta, greu de înţeles mai întâi. Nu? Deci, cred că aceasta este principala nemulţumire şi eu cred că domnul ministru de Finanţe va discuta cu industria în sfârşit, să discute în clar cu ei. Au şi nelămuriri, cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem şi noi. Sunt părţi din lege pe care cu greu le înţelegem. Vă mai spun un lucru: în mod normal, o asemenea ordonanţă trebuia prezentată mai întâi în Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială. Are impact. Şi probabil că vom solicita să facem o discuţie într-o şedinţă extraordinară a Comitetului”, a mai spus Mugur Isărescu, întrebat cum comentează valul de nemulţumiri faţă de taxa pe lăcomie.

Guvernatorul a precizat că, până în prezent, nu a primit nicio invitaţie oficială din partea Ministerului de Finanţe pentru a discuta despre această taxă, ci s-a cerut instituţiei o analiză de impact după ce ordonanţa a fost dată, deşi în mod normal evaluarea se face înainte.

Pe de altă parte, întrebat ce va face în acest an, după expirarea mandatului, Isărescu a spus că „Parlamentul va hotărî”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-08Parerea ta...

ANONIM
08 Ian 2019

Dartu ai invitat pe cineva cand fixai roborul dupa dictare Japita
SALAR TRASNAIE
08 Ian 2019

Salariul tau nu este o bomba ,o trasnae avand in vedere ca nu faci nimic Fixezi cursul leu euro dupa cat este de scump cand cumperi tu iar roborul il faci in asa fel ca Romanul sa aiba rata cat mai umflata ca doar nu o sa piarda bancaOamenii nu mai duc banii la banca ci ii tin la ciorap din cauza inteligentei tale
ANONIM
08 Ian 2019

Din producția cărui an a podgoriei de la Drăgășani, probabil cu gândul la versurile lui Fărămiță Lambru, opinați că ar fi putut degusta domnul guvernator Isărescu, până a zice public despre propriilei reflecții referitoare la "taxa pe lăcomie" ?
ANONIM
08 Ian 2019

bla bla bla
ANONIM
09 Ian 2019

Fiind și academician probabil că nici nu mai aflase de așa ceva ?
ANONIM
10 Ian 2019

Cum să mușcăm azi din pâinea zilei de mâine (Ed. Minerva, 2006); Taxa pe lăcomie; Adrian Vasilescu (n. 23 martie 1936, Fălești); Ciudat totuși ?
ANONIM
10 Ian 2019

Completare. Cum să mușcăm azi din pâinea zilei de mâine (Ed. Minerva, 2006); Taxa pe lăcomie; Adrian Vasilescu (n. 23 martie 1936, Fălești); Ciudat totuși ? Remarcați și ce zice consilierul lui Isărescu despre economie ? Ce opiniei aveți ? Vă și rămâne pâine pentru ziua următoare celei în care o cumpărați ? Considerați că Vasilescu și cu Isărescu, pe care îl consiliază, urmăresc să își facă provizii de pesmeți ? Remarcați și că împrumuturile actuale făcute de decidenții politici și dobânzile “consumă” din veniturile și libertățile de alegere și de decizie ale generațiilor următoare , ?
ANONIM
12 Ian 2019

Ați zice că ar fi și o relație de "potențare" directă între deciziile economico-sociale și de finanțare luate de partidele ce asigură guvernarea și evoluția partidelor în sondaje, nefiind mulți aceeia ce ar dori să contribuie la rambursarea datoriilor făcute de cei ce guvernează, chestiune ce ar influența chiar și prezența la vot ?
ANONIM
12 Ian 2019

Ați zice totuși că inițiativa "taxării ROBOR", ce influențează prețurile creditelor nu ar fi totuși o inițiativă specifică piețelor libere, "derogând" și de la ,,principiul neutralității măsurilor fiscale", așa cum probabil și domnul guvernator Isărescu dorea să comunice prin intervențiile dumnealui publice referitoare la inițiativa guvernului de taxare a ROBOR ?
ANONIM
12 Ian 2019

Prin lucrarea domnului consilier Vasilescu, "Cum să mușcăm azi din pâinea zilei de mâine" (Ed. Minerva, 2006), din care și guvernanții așteaptă să obțină venituri la bugete, opinați că dumnealui ar putea propune și formarea de "coconauți în economie", "coconaut" putând fi chiar un cuvât folosit de domnul Vasilescu prin explicațiile dumnealui anterioare despre funcționarea băncilor , deci un fel de "specialiști" care să caute "bani prin cosmos" , "în căutarea veniturilor zilelor viitoare", confirmându-l astfel și pe domnul guvernator Isărescu în ziceri ale dumnealui publice precum, "ăștia sunt de pe altă planetă" ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray