2019-12-13 06:10

Isărescu: Ideea că o Bancă Centrală poate să se ocupe de 10 obiective este periculoasă

 |  15:00
Isărescu: Ideea că o Bancă Centrală poate să se ocupe de 10 obiective este periculoasă

Ideea că o Bancă Centrală poate să se ocupe de 10 obiective este foarte periculoasă, a declarat, joi, într-o conferinţă referitoare la supravegherea pieţelor financiare, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"Ideea că o Bancă Centrală, şi nu o spun ca acoperire pentru ce facem noi, poate să se ocupe de 10 obiective este, de asemenea, foarte periculoasă. Nu vă gândiţi numai la FED (Rezerva Federală n.r.). FED se ocupă şi de creşterea economică. FED are un statut special, este vorba de o ţară specială şi aţi văzut ce a spus doamna Lagarde (Christine Lagarde, directorul general al FMI, n.r.) aici: "Bun s-a ajuns la politici neortodoxe, haideţi să vedem cu mare atenţie cum se va ieşi din ele". Cum se va ieşi din aceste politici neortodoxe? O simplă declaraţie a lui Bernanke (preşedintele FED, Ben Bernanke n.r.) a mişcat pieţele şi capitalurile, trilioane de dolari într-o parte într-alta", a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, Banca Naţională nu este în această poziţie.

Capitalizarea s-a făcut prin acumulare primitivă de capital

România nu reuşeşte să acceseze bani gratis, potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Isărescu a afirmat, joi, că a supraevaluat masiv şi dureros capacitatea administrativă a României de a absorbi fondurile europene.

"Inclusiv eu am supraevaluat masiv şi dureros pentru mine, capacitatea administrativă a României de a absorbi nişte bani gratis. Şi acum mă întreb, dar nu vreau să rămân în faţa dumneavoastră ca un tip ridicol, cu această întrebare, cum de nu reuşim să accesăm nişte bani gratis, când avem atâta nevoie de ei la nivel micro, vorbim de subcapitalizarea întreprinderilor. De aceea nu le dau băncile bani. Nu au bază de capital", a spus Isărescu, la colocviul 'Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare'.

Potrivit acestuia, istoric, capitalizarea s-a făcut prin acumulare primitivă de capital.

"Asta durează decenii. Vorbim de lipsa capitalului românesc şi astăzi. Citim că nu avem bănci cu capital românesc. Capitalul este floare la ureche? Îl creează cineva? ... e muncă, economisire, dar putem, avem aceste fonduri europene care ar putea să ajute la crearea capitalului românesc. Uitaţi că nu le-au accesat. Nu încerc să dau răspunsuri, pentru că nu am reuşit. La nivel macro putem să asigurăm din aceste fonduri o rezervă fără să ne împrumutăm, să dăm înapoi banii pe care i-am împrumutat fără să creăm mari tulburări şi telenovele: Ce se va întâmpla când România va da banii înapoi? Uitaţi că am dat vreo câteva miliarde de euro bani înapoi în această jumătate de an şi nu cred că a simţit cineva, dar telenovela continuă", a explicat guvernatorul BNR.

Banca Naţională a României organizează joi colocviul 'Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare'. La eveniment participă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel Dăianu, transmite Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-18Parerea ta...

Doresc sa comentezCITESTE SI...

România, campioana UE. Care este capitolul la care suntem lideri detașați Gospodăriile din Uniunea Europeană au cheltuit anul trecut peste 200 miliarde euro (echivalentul a 1,3% din PIB-ul Uniunii Europene) pentru comunicaţii (servicii poştale şi servicii şi echipamente de telefonie şi telefax), ceea ce reprezintă 2,3% din cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor, arată datele publicate marţi de Eurostat
03 Dec 2019 |
Trandafirul ofilit al Brăilei După o serie de contre și declarații contradictorii cu Victor Ponta, fostul premier din epoca Dragnea, Mihai Tudose, a demisionat, pe Facebook, din Pro România, postând chiar și o copie după demisie
02 Dec 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray