2019-08-24 21:09

Isărescu: Noul Cod Fiscal, inaplicabil în forma actuală

 |  17:52
Isărescu: Noul Cod Fiscal, inaplicabil în forma actuală

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că retrimiterea în Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este o decizie înţeleaptă la care a recurs preşedintelui Klaus Iohannis. Șeful Băncii Centrale crede că actul normativ este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea pachetul de reduceri de taxe şi impozite asupra economiei, estimat de Isărescu la peste 17 miliarde de lei din Produsul Intern Brut.

"Există câmp de negociere, de aceea cred că trimiterea în Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru înţelept. Este dreptul preşedintelui să facă acest lucru. Important e că instituţiile statului reacţionează, chiar dacă el a fost aprobat cu 100%. Este o măsură înţeleaptă decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul hotărăşte, nu BNR sau Consiliul Fiscal", a spus Isărescu, citat de Mediafax, la un eveniment organizat la sediul BNR. Isărescu susţine că impactul asupra PIB ar fi de 2,3% (peste 17 miliarde de lei) dacă noul Cod Fiscal ar fi aprobat în forma actuală, fără a lua în considerare majorarea salarială din sectorul public, care ar mai adăuga 1,3% la deficit.

"Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe şi impozite este, din punct de vedere economic şi financiar, inaplicabil, pentru că nu poţi să pui în aplicare şase măsuri de acest fel. Nu e doar discuţia că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipseşte măsura. Aşa se conduce o economie de piaţă, trebuie măsură", a adăugat Isărescu. Potrivit lui Isărescu, România nu are capacitatea necesară de a face faţă unei creşteri economice de 6-8%.

"Impactul este major. Nu putem aplica asemenea măsuri, asemenea dimensiuni, fără să negociem cu partenerii noştri. Avem creştere de 4%, unde vrem să mergem la 6-8%? Ne ţin motoarele pentru 8%? Noi avem creştere de 4%, suntem la viteză de croazieră, ar trebui să stăm pe pilot automat, dar noi tragem de manşă brutal cu 2,3% din PIB, pentru că 2,3 ni se pare că e puţin, iar economiştii nu spun nimic. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade. Când ai creştere economică nu îţi trebuie deficite mai mari. Trebuie să ţii resursele să le cheltuieşti când economia scade", a completat Isărescu.

El a criticat decizia autorităţilor de a nu se consulta cu membrii Consiliului Fiscal, care au anunţat că noul Cod Fiscal este inaplicabil.

El susţine că Guvernul nu trebuie să repete pentru a doua oară greşeala de a pune presiune pe Bugetul de Stat, aşa cum s-a întâmplat în 2005 şi 2008.

Guvernatorul susţine că mulţi dintre analiştii economici nu înţeleg cum funcţionează economia românească şi nici ce ar însemna aplicarea Codului Fiscal în forma actuală.

"Câte am auzit şi citit în ultimele zece zile de la formatori de opinie pe baza Codului Fiscal mă pune pe gânduri. Sunt şase lucruri care, dacă erau clarificate, nu mai duceau la aceste discuţii. O discuţie în care criteriile economice sunt amestecate cu cele politice, sociologice, nu duce la nimic. Cele şase puncte care ar trebui clarificate sunt cum este condusă o economie de piaţă, politica fiscal-bugetară, viteza creşterii economice şi convergenţa, creşterea economică şi nevoia de deficit, relaţia cu creditorii şi finanţarea deficitului, respectiv analiza fiscal-bugetară din România şi rolul Consiliului Fiscal", a subliniat Isărescu.

Deşi şi-a plătit la timp datoriile externe, din cauza atitudinii "arţăgoase" în relaţia cu creditorii, România nu a primit niciun rating A din partea agenţiilor de evaluare financiară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray