2020-06-03 13:50

Isărescu nu a avut curaj să-şi publice cursul de politici monetare

 |  17:30
Isărescu nu a avut curaj să-şi publice cursul de politici monetare

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut nişte declaraţii cel puţin interesante. El a declarat miercuri că a scris un curs de politici monetare în anii 1996-1997 împreună cu Valentin Lazea, economistul-şef al băncii centrale, şi Mugur Tolici, actualul director de resurse umane, însă nu au avut curajul de a merge la o editură pentru a-l publica.

„Am şi eu un curs de politici mnonetare, dar n-am avut curajul profesorului Cernea, probabil nici timp, de a-l publica. Prin '96-'97, am încercat cu Valentin Lazea şi Mugur Tolici, dar n-am avut curajul să mergem la editură şi să ne publicăm cursul“, a declarat Isărescu, citat de Mediafax.

Tolici lucra în perioada menţionată de Isărescu la direcţia de politică monetară, pe care a şi condus-o timp de un an, până în 1999. Guvernatorul a precizat că este greu de scris un curs de politici monetare, întrucât sunt greu de sistematizat şi trebuie găsită balanţa şi dozajul între a fi ştiinţific şi a fi pe înţelesul studenţilor, pentru că trebuie să fie „citibil“ şi pedagogic totodată, însă fără a merge „prea jos“ cu explicaţiile, caz în care se trivializează, iar autorul riscă înţelegerea unui alt mesaj de către cititor.

Isărescu şi-a adus aminte de perioada când a fost profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, „prin 1994“, coleg pe atunci cu Silviu Cerna, făcând naveta timp de 3-4 ani între universitate şi familie.

„La Universitatea de Vest şi Timişoara, în '94-'95, au trecut 20 de ani de atunci, parcă a fost ieri, s-a lansat primul curs într-o universitate din România, înaintea ASE, despre politici monetare. Dânsul (Cernea, n.r.), membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, a complotat cu familia mea, am făcut naveta 3-4 ani şi am ţinut acel curs“, a povestit guvernatorul.

El a rememorat că la acea vreme politica monetară nu era înţeleasă de economişti, a avut multe probleme în comunicarea cu profesorii despre aspectele politicii monetare, „în sens de economie de piaţă“.

"Apăruse atunci prima cărţulie a Băncii Naţionale despre plăţile fără numerar, studenţii trebuia să înveţe ce era o cambie, un bilet la ordin, un cec de călătorie. Împreună cu profesorul Cerna am spus: dom'le, dacă omul nu înţelege ce-i cu politica monetară, cu mixul de politici, cel puţin să facă un pas să înţeleagă cum e cu plăţile fără numerar, plăţile cu zgârci, cum le ziceam, erau predominante", a relatat şeful băncii centrale.

De asemenea, în opinia lui Isărescu, colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a ajutat România să aibă un mix de politici de o "anumită consistenţă", acţionând ca un agregator, având în vedere comunicarea deficitară la nivel instituţional pe plan local, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Cu ce ne-a ajutat pe noi cel mai mult FMI? ... ca să dau şi eu un verdict după atâţia ani de colaborare cu ei. Faptul că mixul de politici a avut o anumită consistenţă, pentru că de multe ori nu prea vorbim între noi, avem probleme de feudalism târziu, să spun aşa. Şi mergeau din loc în loc (reprezentanţii FMI - n.r.), de la instituţie la instituţie şi spuneau: stai domnule, că ce faci aici nu prea se leagă cu ce face celălalt", a afirmat miercuri Isărescu în deschiderea dezbaterii "Politici monetare neconvenţionale".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-20Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
20 Mai 2015

pe cand o investigatie cu averea lui 666ISARESCU666?............probabil ca cei 25de generali care o sa ajunga in puscarie pentru el o sa fie cam suparati....asa ca ar fi bine sa-si faca bagajele si sa incerce sa-si roada oasele prin tari mai tropicale....sunt cam multe banci jefuite de camarila personala a lui 666ISARESCU666 si MAGUREANU.....si s-ar putea sa ceara socoteala cat de curand.....mai ales ca exista dovezi cat sa umplicamioane...mai ales de la SIMA....si procuratura europeana Apropos.....baieti......dati si voi o spaga la toti procurorii din UE????si la FBI.....asa cum ati cumparat procurorii si judecatorii din Romania?s-ar putea sa nu mearga smekeria......si sa scrie pe ecran GAME OVER.....INSERT COIN
CARACATITA DIPLOMATIEI
20 Mai 2015

Ai mincat bani de o viata a pensionarilor tari . Sa te trimeata in Coreea de Nord . Nu stie de bani furati din toate , bancile , societatile , mafia bancara , bani scosi afara si excroci care au trecut prin societate .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine