2019-10-14 21:51

ISĂRESCU: O instituţie centrală resimte toate dificultăţile istoriei naţionale

 |  13:11
ISĂRESCU: O instituţie centrală resimte toate dificultăţile istoriei naţionale

O instituţie centrală resimte toate dificultăţile istoriei naţionale, iar de cele mai multe ori se situează chiar în mijlocul evenimentelor, aşa cum s-a întâmplat şi cu BNR între 1916-1918, a declarat, marţi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la Simpozionul anual de istorie şi civilizaţie bancară 'Cristian Popişteanu'.

"O instituţie centrală resimte toate dificultăţile istoriei naţionale. De cele mai multe ori se situează chiar în mijlocul evenimentelor, aşa cum s-a întâmplat şi cu Banca Naţională a României între anii 1916 şi 1918", a spus Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, contemporan al acestor evenimente, pe care le-a trăit, fiind voluntar pe front, luptând şi la Mărăşeşti, cunoscutul economist român Victor Slăvescu, scria la câţiva ani după terminarea războiului, făcând referire la anul 1918, că, de când există România modernă, nu am avut de înregistrat un an în care să se fi petrecut evenimente mai hotărâtoare, mai grozave şi mai bogate în consecinţe.

Isărescu a menţionat, printre evenimentele petrecute în acea perioadă, mutarea Tezaurului BNR la Moscova şi împrumuturile acordate de banca centrală Guvernului din acea perioadă.

"Problema Tezaurului a fost una din marile griji ale Băncii Naţionale de-a lungul întregului an 1918 şi, după cum ştiţi, un secol de atunci încoace. Şi acum este grija noastră, a celor de la Banca Naţională. Atunci, în 1918, prima dintre dificultăţi era aceea de a afla ce se întâmplă cu adevărat la Moscova. În acelaşi timp, Guvernul de la Iaşi, prin trimisul său, Victor Antonescu, fost director în Banca Naţională a României, a iniţiat insistente demersuri diplomatice pe lângă statele Antantei pentru garantarea Tezaurului românesc. Nu întâmplător, de-a lungul întregului an 1918, chestiunea Tezaurului a reapărut sistematic pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului de conducere ale Băncii Naţionale a României", a spus Isărescu.

De asemenea, acesta a menţionat că în acea perioadă o altă problemă a reprezentat-o împrumuturile pe care le-a acordat Banca Naţională a României statului. Acestea au finanţat, în mare parte, efortul de război al României în anii 1917 şi 1918.

Banca Naţională a României organizează, marţi, ediţia a XXVI-a a Simpozionului anual de istorie şi civilizaţie bancară 'Cristian Popişteanu'. Tema simpozionului din acest an este: Reconfigurări statale şi instituţii financiar-bancare în Europa anului 1918.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-24Parerea ta...

LEVST.
24 Apr 2018

iar poprul a resimtit si resimte si mai acut, cand o asa institutie este condusa de unul dintre cei mai mari gangsteri din istoria Romaniei, ajuns miliardar , adevarat, nedeclarat, banditul stie cum sa fenteze orice sistem...Acest individ este unul dintre cei care -la o reala Justitie- va trebui sa fie pus in fata plutonului de executie...
ANONIM
24 Apr 2018

Dintre cei care a pus frana mersului inainte al societatii, acest individ este printre cei mai ferventi
BANI FARA NUMAR
27 Apr 2018

BA TILHARULE ; DE CE NU DAI UN PROCENT DE 2,5 SAU 3 LA SUTA , LA ECONOMIILE CETATENILOR ???? IAR TOTI VOR DEPUNE BANI LA CEC BANK . PREFERI SA INPRUMUTI DE LA BACI MAFIOTE , CU 5 - 8 - 10 LA SUTA
LOL
04 Mai 2018

Sa resimți greutățile istoriei pe multe mii de euro pe luna si eu as vrea. Dar eu am rămas fără loc de munca ani de zile , cu studii in domeniu peste medie. Eu am trăit din zero lei pe luna asa ca sa nu ne spună nenea Isărescu ce grea este viata! Daca tot veni vorba, haideți sa introducem si la BNR plata in acord: adică, a fost inflația 15% pe ultimul an? Ai minus 15% la salariau 12 luni, pentru următorul an. A fost inflația -3% pe an? Toti angajații BNR au 3% bonus pe luna. A fost inflația mai mult de 100%? Vii pe gratis la servici. Problema la BNR cam ca la orice instituție de stat este ca se iau salarii nesimțite indiferent de performață, sau de lipsa acesteia.
FREACA MENTA
04 Mai 2018

SPUNE REALITATEA SI DREAPTA , PE ACEIA ADEVARATA . NU NE AMETI CU PARABOLE SI SUBINTELESURI MESCHINE . TROMBONISTULE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray