2020-02-18 20:28

Isărescu: „România - în zona euro, când o autostradă va trece Carpaţii!”

 |  21:01
Isărescu: „România - în zona euro, când o autostradă va trece Carpaţii!”

Eduard Ivaşcu

Cu ocazia prezentării raportului trimestrial privind inflaţia, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat, miercuri, o serie de semnale importante privind evoluţia economiei româneşti şi perspectivele de dezvoltarea ale acesteia.

Spre exemplu, referindu-se la obiectivul aderării la euro, guvernatorul a evitat să dea o dată exactă, apreciind doar că România va putea intra în zona euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carpaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât cele câteva enclave unde s-au concentrat investiţiile străine. Bucureştiul este pregătit să treacă la euro, dar este tras în jos de „Las Fierbinţi”, a spus Mugur Isărescu.

El a reluat tema autostrăzii care să treacă munţii întrebat de ce creşterea economică din ultimii ani nu se regăseşte în buzunarele românilor şi de ce cresc discrepanţele regionale, care duc, practic, la două Românii, cu realităţi diferite.

„Când cineva studiază economia, are producerea venitului şi distribuţia. Faptul că România are distribuţia mai mult sau mai puţin polarizată, că România se dezvoltă polarizat, în câteva enclave, mai ales în zone în care sunt investiţii străine directe - Bucureşti, Constanţa, Craiova, Piteşti, câteva zone din Transilvania -, ţine de altceva decât de un indice agregat care este legat de creşterea economică. Creşterea economică este evidentă şi n-o vedem într-o singură cifră, avem creştere de producţie industrială, 8-10% creştere de exporturi, dublarea exporturilor în câţiva ani. În aceste cifre vă asigur că n-ai cum să minţi, că nu e vorba doar de statistica noastră, e vorba de statistica celuilalt. Deci, când tu exporţi, celălalt importă. Dar că este vorba despre un alt tip de creştere economică faţă de ceea ce eram noi obişnuiţi, sau cel puţin generaţia mea, echilibrată, repartizată raţional pe întreg teritoriul ţării, este altceva”, a explicat Isărescu.

Oficialul BNR a arătat că, personal, este foarte preocupat de această problemă, precizând că a mai spus că intrarea în zona euro nu o vede în condiţiile unei Românii foarte enclavate.

„M-a întrebat cineva când văd România în zona euro şi i-am spus: când va trece prima autostradă Carpaţii, cam atunci. N-ai cum să dezvolţi alte zone dacă treci pe serpentine prin Carpaţi, asta aşa ca să vorbim puţin metaforic. Sunt lucruri diferite, am văzut că este o preocupare când se vede în buzunarul oamenilor. La unii se vede, la alţii nu se vede, asta este tipologia de creştere economică în care ne situăm, şi nu ne situăm de ieri, de azi, ne situăm de ani buni”, a adăugat Isărescu.

Prea puţine reforme structurale

Guvernatorul băncii centrale susţine nu doar că se pot schimba lucrurile repede, dar chiar este necesară o asemenea abordare pentru a putea adera la euro, întrucât zone întregi din ţară nu ar putea face faţă altfel unui asemenea proces.

„Eu aş vrea să schimbăm destul de repede, pentru că o să revin pe gluma aceea, trebuie să intre în zona euro şi cei de la «Las Fierbinţi», nu? Vă daţi seama că lumea nu se schimbă uşor, se schimbă mai greu. Bucureştiul poate să intre în zona euro, nici nu văd... 2 milioane, cam atât are şi o ţară baltică populaţia. Numai că nu poţi să-l desprinzi. Se agaţă cei de la «Las Fierbinţi» de noi şi-l trag în jos”, a afirmat guvernatorul BNR.

Isărescu a adăugat că, deşi indicatorii macroeconomici arată o situaţie bună, cu inflaţie scăzută, deficit mic de cont curent, creştere economică şi exporturi, mai sunt încă paşi de făcut în direcţia reformelor structurale.

Pe de altă parte, referindu-se la evoluţia favorabilă a inflaţiei şi la situaţia de pe piaţa dobânzilor, şeful BNR a afirmat că instituţia este pregătită să apropie dobânzile interbancare de rata dobânzii de politică monetară, în ciuda incertitudinilor privind fluxurile internaţionale de capital, pentru că băncile au nevoie de stabilitatea dobânzilor pentru a relua creditarea.

„Într-o asemenea situaţie nu putem să rămânem la infinit. Am venit şi cu dobânda foarte jos, nu mai avem inflaţie, deci micşorăm jocul dobânzilor. Să vedem cine se va mişca mai mult, rezerva, cursul de schimb, asta nu pot să vă spun acum, chiar dacă aş şti nu v-aş spune-o. Dar că suntem pregătiţi să apropiem mai mult dobânzile în piaţă de rata dobânzii de politică monetară, da, pentru că şi băncile au nevoie de o mai mare stabilitate a dobânzilor”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului privind inflaţia.

El a explicat că BNR a lăsat în ultimii ani să se decupleze dobânzile în piaţă de rata de politică monetară pentru că România are particularităţi de piaţă de capital nu prea adâncă şi volume mari de intrări, „nu pentru Londra”, care puteau duce la mişcări de curs de 10-15%.

Particularităţile României

„Ceea ce am făcut nu este nou, facem din 2006, ne-am mai certat cu băncile, ne-am spus şi cuvinte frumoase, dar am ţinut această variantă având în vedere particularităţile României, faptul că a avut o inflaţie ridicată, am fost rămaşi în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţelor de capital, pieţe înguste cu potenţial mare de variaţii de curs, cu mişcări relativ mici de capital pentru Londra, dar mari pentru noi”, a completat guvernatorul BNR.

Ratele dobânzilor pe piaţa interbancară sunt mult sub rata de politică monetară, chiar după tăierea operată luni de BNR, de la 3,5 la 3,25% pe an. Dobânzile pe o zi se plasau miercuri pe piaţa interbancară la 0,7 - 1,2% pe an, cele la săptămână la 0,8 - 1,3% pe an, cele la trei luni la 1,58 - 2,08% pe an, iar pentru depozite la un an la 1,88 - 2,63%.

BNR a redus luni încă o dată prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-07Parerea ta...

VICTOR PONTA (JEG)
07 Aug 2014

SPECIALIȘTII AU PRECIZAT CĂ, TOTUȘI, ”CESTIUNEA” VA FI POSIBILĂ CÎND AUTOSTRADA VA TRAVERSA CARPAȚII...DE-A LUNGUL LOR. (”ȚARĂ MINORĂ, ȚARĂ DE SECĂTURI!”)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine