2019-07-23 03:53

Isărescu: Agenţiile de rating cotează România pentru ceea ce nu face, nu pentru ce face în exces

 |  14:33

Agenţiile derating cotează România pentru lucrurile care nu sunt realizate, nu pentru celecare sunt făcute în exces, iar neimplementarea reformelor structuralereprezintă o mare problemă, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, MugurIsărescu. "Ţii rezervă ca să câştigi credibilitate, să-ţi îmbunătăţeştiratingul. Credeţi că dacă noi ajungeam la 46 miliarde de euro (rezervă - n.r.)ni se creştea ratingul? Cred că toate agenţiile de rating ne cotează pentruceea ce nu facem, nu pentru ce facem în exces. Nu facem reforme structurale,acolo cred că este o problemă mare şi acolo suntem cotaţi de agenţiile derating", a spus Isărescu, la conferinţa Romanian Financial Forumorganizată de Mediafax împreună cu Banca Naţională a României. Isărescu aarătat că dacă banca centrală ar ţine o rezervă prea mare, ar apărea întrebareade ce are nevoie România şi insistă să ţină rezerva, care acoperă 12-13 luni deimporturi, sub formă de cash, cu o răsplată slabă. "S-ar fi întrebat dacăRomânia ascunde ceva, o frică, un eventual default, o problemă de maturităţineaşezate bine în timp", a spus Isărescu. Oficialul băncii centrale aprecizat că idea de cost apare când rezerva nu este în limitele optime, pentrucă pot apărea costuri dacă rezerva este prea mare, arătând că, prin cumpărarede valută, BNR face emisiune monetară, iar lichiditatea excesivă trebuiesterilizată. "Mai degrabă în primăvară, când am cumpărat, ne-a costatceva. Pentru că am dat un activ cotat mai bine în materie de dobândă şi amcumpărat un activ pe care cu greu ne chinuim să-l plasăm pe pieţeleinternaţionale, pentru a obţine un randament de 0,5-0,6%", a spusIsărescu.

S&P i-aacordat României ratingul "BB+", cel mai ridicat din categoria"junk" (speculativ). În februarie, Fitch a îmbunătăţit perspectivaratingului României, de la "negativă" la "stabilă", şi aconfirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung în valută şimonedă naţională, la "BB plus" şi, respectiv, "BBB minus".

Isărescu:Cursul leului nu este artificial

BancaNaţională a României (BNR) a cumpărat euro de pe piaţa valutară în primultrimestru şi a vândut valută în lunile următoare, operaţiuni prin care aurmărit inclusiv gestionarea lichidităţii din piaţa interbancară, a declarat Isărescu."Anul acesta, nu vă spun sumele, am cumpărat în februarie martie, amvândut în lunile urmtoare. Ce-am urmărit? Inclusiv controlullichidităţii", a spus guvernatorul.Acesta a ţinut să precizeze că BNR nu a cheltuit 11 miliarde de euro înprin vânzarea de valută în piaţă în ultimii ani, aşa cum rezultă din uneleanalize, menţionând că nivelul actual al cursului nu este unul artificial. "Cursulnu este artificial. Ca să nu lungesc mai mult vorba, putea să fie mai volatil,mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante şi nufluctuante? Cursul flotant nu trebuie să fie un curs foarte variabil. Dacăintroduceţi datele Ministerului Finanţelor veţi vedea că actualul curs nu esteartificial. Probabil am evitat fluctuaţii mari de curs pentru că a transmismesaje în toate părţile", a afirmat Isărescu. Guvernatorul BNR a explicatcă Minsiterul Finanţelor Publice a avut în ultimii doi ani în conturile devalută 8 miliarde de euro, iar dacă sunt introduse toate fondurile structuraleşi împrumuturile de la bănci, sumele sunt mai mari. "Ministerul Finanţelora vândut, ce trebuia să facem cu suma aia? Dacă dădea în piaţă 8 miliarde deeuro cred că ducea cursul spre 3,5 lei/euro, poate chiar mai puţin", aexplicat Isărescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-06-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray