2020-05-31 21:08

Isărescu: Economia ar putea creşte peste 1,5% anul viitor, dar în nivelul de trai se va simţi în 2012

 |  17:06
Isărescu: Economia ar putea creşte peste 1,5% anul viitor, dar în nivelul de trai se va simţi în 2012

Populaţia va simţi o creştere a nivelului detrai abia în 2012, deşi economia ar putea avansa anul viitor chiar cu mai multde 1,5%, întrucât este nevoie de un an şi jumătate pentru ca îmbunătăţirea săfie sesizabilă la nivel general, a declarat vineri la RRA, guvernatorul BNR,Mugur Isărescu. "Eu am spus că, în conformitatecu datele pe care le avem în prezent şi cu programul de politici carefuncţionează, probabil creşterea nivelului de trai se va simţi de cătrepopulaţie în 2012, dar acest lucru nu înseamnă că în 2011 vom avea încontinuare scădere de activitate economică. Noi prognozăm pentru la anul ocreştere economică în jur de 1,5%, poate chiar mai mult. Nu va fi însăsuficientă pentru a se simţi în buzunarele oamenilor, ca un sentiment general.Există şi o regulă, după o asemenea ajustare şi după o reluare a creşteriieconomice mai este nevoie de un an - un an şi jumătate pentru ca populaţia săpoată percepe îmbunătăţirea, de aceea v-am spus 2012. Discutăm cu cifreglobale, la nivelul întregii ţări", a spus Isărescu. Oficialul BNR aarătat că este posibil ca anumite categorii ale populaţiei să simtăîmbunătăţirea mai devreme, dând ca exemplu exportatorii, unde se înregistreazăo creştere "sensibilă" de aproape 12 luni, iar dacă tendinţele vorcontinua, sectorul va închide acest an în urcare cu 20%. "Pot să fiesectoare care au făcut reforma mai repede şi unde lucrurile se îmbunătăţesc mairepede şi sectoare unde se întârzie, din cauza rezistenţei la schimbare, sau dincauze obiective, lucrurile trenează, iar acolo lucrurile se vor îmbunătăţi maitârziu de 2012", a arătat Isărescu.

Întrebatanterior de un reporter cât va mai fi rău şi când va începe binele pentrupopulaţie, Isărescu a spuns: "Depinde de ce înseamnă răul şi binele.Pentru un doctor, operaţia nu înseamnă rău, înseamnă bine, pentru pacient, pânănu iese din sala de operaţie şi nu scapă, e rău de tot". În opiniaguvernatorului BNR, corecţia nivelului de trai este inevitabilă şi vine după operioadă în care creşterile au fost excesive, inclusiv la venituri.

"Ajustareaeste inevitabilă, dar maniera în care se face depinde de Guvern. Distribuţia încare se face, modul în care se strânge cureaua sunt chestiuni de opţiunepolitică", a spus şeful băncii centrale. Potrivit lui Isărescu, sarcinaBNR este, în primul rand, să spună care e adevărul, chiar dacă uneori acestaeste cinic, iar în al doilea rand, să spulbere iluziile periculoase pentrupopulaţie. "Nu discutăm de o răutate la adresa pensionarilor dacă zicem căsistemul de pensii nu poate să reziste şi ori aducem mai mulţi angajaţi, orităiem din pensii. (...) Mişcarea discuţiei de la realităţi către vinovaţi esteşi ea periculoasă, pentru că tot căutând vinovaţii, deficitele curg", amai spus Isărescu.

FMIprognozează că Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, unul dintre cei mairelevanţi indicatori ai nivelului de trai, va reveni în România la nivelul dinanul 2008 abia în 2013. Astfel, dacă România avea în anul 2008 un PIB pelocuitor de circa 9.500 de dolari, indicatorul a scăzut la 7.500 de dolari anultrecut, respectiv 7.390 de dolari în acest an, şi urmează să urce la 7.700 dedolari anul viitor, 8.700 de dolari în 2012 şi 9.800 de dolari în 2013. După2013, FMI anticipează o creştere puternică, la 11.123 de dolari în anulurmător, respectiv 12.660 de dolari în 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine