2020-06-05 10:25

Isărescu: Neplata datoriilor este un sport naţional în România, iar acum nu plăteşte nici statul

 |  16:39
Isărescu: Neplata datoriilor este un sport naţional în România, iar acum nu plăteşte nici statul

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat,vineri, că în România neplata datoriilor este "un sport naţional" şiar trebui ca statul să dea un exemplu pozitiv şi să îşi achite debitele, pentrucă altfel "se strică atmosfera asupra economiei de piaţă", transmitecorespondentul Mediafax. Isărescu a afirmat, într-un discurs ţinut laFacultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrulUniversităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, că într-o economie de piaţăcine a consumat a plătit, iar dacă nu respectă acest principiu este"eliminat din club". "Trebuie rezolvată problema arieratelor.Iarăşi am intrat în arierate, deşi credeam că am scăpat de ele. Nu ne plătimdatoriile. Nu este economie de piaţă. Într-o economie de piaţă ai consumat, aiplătit. Este un obicei care te scoate din club, te elimină, consumi şi nuplăteşti. Este un sport naţional, iar acum nu plăteşte nici statul. Statultrebuie să dea exemplu despre plata la timp a obligaţiilor sale, nu să deaexemplu negativ, pentru că atunci s-a stricat toată atmosfera economiei depiaţă", a afirmat guvernatorul BNR.

România vasolicita FMI a şasea derogare de la începutul acordului stand-by privind atingereaţintei de arierate. FMI a cerut Guvernului, la misiunea de evaluare aacordului, să plătească o parte semnificativă din arierate ca precondiţiepentru următoarea tranşă, după ce a constatat că la datoriile statului s-auadăugat din luna septembrie obligaţii de un miliard de lei numai la sănătate,deşi s-au achitat 2 miliarde lei către acest sector. Arieratele statului(restanţe de plată de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la douămiliarde de lei, aproape dublu faţă de ţinta stabilită în acordul cu FMI pentrujumătatea anului, de 1,09 miliarde lei, creşterea faţă de luna martie fiind de240 milioane lei. Plăţile restante ale statului către companiile private s-auredus pe parcursul acestui an cu doar 500 milioane de lei, valoarea arieratelortotalizând 1,5 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie.

Isărescu: Nusuntem în stare după zece ani să construim o autostradă de la Nădlac la MareaNeagră

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reproşatautorităţilor că nu au fost în stare să construiască o autostradă de la Nădlacla Marea Neagră, deşi aceasta este "o traiectorie europeană". "Spuneam în 2004, la Cluj, că ţaranoastră va trebui să aloce sume substanţiale pentru proiecte de infrastructurăcare să ne apropie de standardele UE. Să nu fim în stare după zece ani săconstruim autostrada de la Nădlac la Marea Neagră, când aceasta este otraiectorie europeană? Europa a ajuns la Marea Neagră. Păi a ajuns la MareaNeagră numai aşa, pe hartă, fără un sistem de transport bine pus lapunct?", s-a întrebat guvernatorul BNR. Mugur Isărescu a participat,vineri, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) dincadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca lamanifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la înfiinţarea primeiinstituţii de învăţământ economic superior în limba română, Academia de ÎnalteStudii Comerciale şi Industriale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine