2020-07-02 09:56

Isărescu: Nu băncile, ci românii s-au împrumutat şi au îndatorat ţara

 |  20:15
Isărescu: Nu băncile, ci românii s-au împrumutat şi au îndatorat ţara

Românii sunt cei careau îndatorat România, şi nu băncile comerciale, care au atras resurse dinexterior pentru a acoperi cererea de finanţare, a declarat, ieri, guvernatorul BNR,Mugur Isărescu.

"3,7milioane de debitori au credite de consum negarantate. Răspunsul meu estetranşant: este clar că decizia de îndatorare a fost democratică. (... ) Numaiîn 2007-2009 s-au cumpărat un milion de maşini noi, 17 miliarde de euro, decieu cred că la întrebarea cine a îndatorat România trebuie să avem în vedereacest lucru.Băncile au fost intermediari, putem spune că i-au ademenit(...), dar nu s-au împrumutat ele ca să îndatoreze România, s-au împrumutatromânii", a spus Isărescu la "Forumulbancar" organizat de FinMedia la BNR.

Numărulcelor care au luat credite se ridică la 4,5 milioane de persoane, adică 50% dinpopulaţia activă a României.Pe de altă parte, Isărescu a afirmat că antreprenoriatul românesc s-a dezvoltatgreoi în ultimii 20 de ani, perioadă în care au apărut mai mulţi"tunari" decât oameni de afaceri profesionişti. "Culturaantreprenorială s-a dezvoltat puţin şi greoi în ultimii 20 de ani. Cam mulţitunari, ca să fiu delicat în exprimare, şi cam puţini antreprenori", aspus Isărescu. În opinia guvernatorului, slaba calitate a antreprenoriatuluireprezintă una dintre cauzele unei absorbţii foarte reduse a fonduriloreuropene. "Problema la fondurile structurale este că sunt îmbâcsitecanalele de absorbţie de proiecte care n-au ce căuta acolo, sunt prost gânditesau sunt nebancabile", a spus Isărescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz