2020-02-19 18:19

Isărescu: Preţurile vor creşte cu 3% în prima etapă, în urma majorării TVA

 |  15:32
Isărescu: Preţurile vor creşte cu 3% în prima etapă, în urma majorării TVA

Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale de la 19% la 24% va conduceîntr-o primă rundă la o creştere a preţurilor cu 3%, a declarat vineriguvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care consideră că efectele de runda a douavor fi modeste, respectiv o creştere de 1% a preţurilor.

"Efectulde runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică otransmitere de 75% din scenariu de bază, pentru că existã un deficit pronunţatde cerere şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată.Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsaefectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti", aspus Isărescu.

El aexplicat că, din punct de vederearitmetic, efectul maximal al creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA vafi undeva la 4%. Vorbind despre evoluţia din trimestrul doi, Isărescu aarătat că preţurile administrate şi-au accentuat majorările în acest trimestru,la medicamente în mod substanţial. De altfel, el a menţionat preţurileadministrate şi printre incertitudinile viitoare privind evoluţia inflaţiei. Ela precizat că o ajustare sensibilă a avut loc şi la serviciile libere, înspecial telefonia, unde există o rapiditate extraordinară când "sesimte" o anumită depreciere a cursului.

Guvernula decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce CurteaConstituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.

Laînceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că potrivitultimelor evaluări. Ţinta de inflaţie aBNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2011de 3% plus minus un punct procentual.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-03-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine