2020-06-05 09:33

Isărescu respinge declaţiile şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn. România nu riscă să intre în incapacitate de plată

 |  19:20
Isărescu respinge declaţiile şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn. România nu riscă să intre în incapacitate de plată

Româniaar intra în incapacitate de plată doar în cazul în care moneda euro ar atingeun curs de 17 lei, şomajul ar fi de 30-40% şi datoria publică ar ajunge de la42 miliarde de euro în prezent la aproximativ 160 miliarde de euro, susţin consultanţii financiari, ca reacţie ladeclaraţiile şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn. Acesta a precizat că “în stateprecum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România etc., în care trebuie redresată situaţia (...),încetarea plăţilor este iminentă, prăpastia este chiar în faţă”. GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, a dat asigurări, ieri, că România nu se află în pericol dea opri plăţile externe.

Banca Naţională a României (BNR) şiconsultanţii financiari au reacţionat vehemenat la declaraţiile şefului FMI,Dominique Strauss-Kahn, potrivit cărora România se află pe lista ţărilor înprag de încetare de plăţi. Mai mult, consultanţii financiari exclud intrareaRomâniei în incapacitate de plată, dar consideră că şeful FMI a tras un semnalde alarmă referitor la ceea ce se întâmplă în România, Grecia, Irlanda, Letoniaşi Ungaria. „Plăţile externe ale României nu sunt făcute de FMI şi cu atât maipuţin nu sunt făcute de directorul Fondului Monetar. Sunt făcute de GuvernulRomâniei şi de către Banca Naţională. În calitatea pe care o am, de guvernatoral BNR, afirm cu toată tăria că nu există absolut nici un pericol ca plăţileexterne ale României să fie oprite”, a spus, joi, guvernatorul băncii centrale.Acesta menţioneză că a citit cu mare atenţie declaraţiile şefului FMI şi aobservat că acesta se referea la problemele unor ţări privind ajustărilebugetare, reducerea cheltuielilor bugetare şi la faptul că dacă aceste ajustăribugetare nu se realizează, există pericolul să oprească plăţile. “România eraşi ea enumerată, dar în orice caz, nu în primul rând, mai spre coadă”, aexplicat Isărescu.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn,a declarat miercuri într-un interviu acordat postului elveţian TV TSR că nici unstat european nu riscă să intre în faliment, însă există ţări mai vulnerabile,precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România şi altele, unde trebuieimplementate politici mai dure. „Ceea ce este dramatic, şi vorbesc de stateprecum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, România etc., state în care trebuieredresată situaţia - nu putem continua aşa, deoarece încetarea plăţilor esteiminentă, prăpastia este chiar în faţă - sunt cele care pătimesc mai mult, suntcele mai vulnerabile”, a afirmat Strauss-Kahn.

Blănculescu: „România intrăîn faliment general doar dacă euro ajunge la 17 lei“

Consultantulfinanciar şi fostul şef al Agenţiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB),Ionel Blănculescu, consideră că “trebuiereţinut semnalul de alarmă tras de şeful FMI”.“Într-un tabel economic de ansamblu, comparând cu situaţia din Argentina, din2001, atunci când această ţară a intrat în incapacitate de plată, vedem că ocondiţie pentru ca România să ajungă la faliment general este aceea ca euro săajungă la un nivel de 17 lei. Apoi, şomajul ar trebui să fie 30-40%, iardatoria publică de aproximativ 160 miliarde de euro”, ne-a explicat Ionel Blănculescu.

De asemenea, consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a declarat că„România nu poate intra în faliment cu o datorie publică de 35% din PIB”. „Doar dacă vom fi foartenetalentaţi se va întâmpla asta. Netalentaţi suntem deja, dar ar trebui să fimteribil de netalentaţi să ajungem într-o situaţie de faliment. Ar fi fost maibine dacă reducerile din sistemul bugetar erau mai mari. Nu mă refer aici laprofesori, ci la armata de funcţionari publici care nu face altceva decât să punăştampile. Dacă s-ar fi întâmplat asta, acum am fi avut mai mulţi bani la bugetşi am fi scăpat atât de corupţie, cât şi de birocraţia inutilă care este încontinuare în România. În sistemul bugetar a fost şi este în continuare oviermăraie de neconceput”, spune Baltazar.

Isărescu:„Nu sunt adeptul acordurilor cu FMI“

GuvernatorulBNR, Mugur Isărescu, afirmă că nu este adeptul acordurilor cu FMI şi nu seaştepta să mai fie nevoie de astfel de aranjamente după 20 de ani, dar suntnecesare întrucât rezolvă o problemă de conformare la nivel executiv. "Nusunt deloc adeptul relaţiei cu FMI. Acum doi ani am fost într-o întâlnire caaceasta. Am spus îmi pare rău că trebuie să mă retrag, dar mă duc la BNR pentrucă au început negocierile cu FMI, era ianuarie-februarie 2009, şi am spusatunci că nu mă aşteptam ca după 20 de ani, eu, cel, care am deschisnegocierile cu Fondul, să mai ajungem la mâna Fondului. Dar aceasta este ochestiune de conformare. Prima chestiune în discuţiile cu Fondul, pe care noi nuvrem s-o înţelegem, este ownershipul, să-ţi asumi programul. Prima condiţie cuFMI este să fii proprietarul măsurilor, să-ţi asumi proprietatea măsurilor. Nudoar ca să se spele pe mâini. Ei ştiu din experienţa atâtor ani că fărăownership implementarea măsurilor este falsă, dacă Guvernul nu esteresponsabil", a spus Isărescu la conferinţa "Guvernarea 1996-2000evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani". Şeful băncii centraleconsideră că actul de guvernare din 2000 şi până la aderarea la UE a fost coerenttot ca urmare a constrângerilor acordurilor cu FMI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-20

Mai multe imagini:
Isărescu respinge declaţiile şefului FMI, Dominique Strauss-Kahn. România nu riscă să intre în incapacitate de plată
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine