2019-12-06 05:28

Jale printre firmele de asigurări

 |  21:01
Jale printre firmele de asigurări

O singură companie de asigurări din cele 13 supuse unor teste de stres de către ASF pe standardele Solvency II, aplicate de la 1 ianuarie 2016, ar îndeplini cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) de peste 100% în cazul unui cutremur, şi doar trei în cazul unor inundaţii. Evaluarea activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) şi testul de stres indică faptul că unele societăţi de asigurare din România trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii, potrivit Raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evaluarea activelor şi pasivelor şi testul de stres (Balance Sheet Review - BSR), consultat de PUTEREA. Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins şi EximAsig au un deficit de capital agregat de 1,6 miliarde lei (356 milioane euro) potrivit cerinţelor Solvency I, iar două dintre ele trebuie să prezinte ASF, până la 4 august, planuri prin care stabilesc măsurile pe care le vor lua până la 15 octombrie. Autoritatea a selectat în februarie companiile Deloitte, Ernst&Young, KPMG, PwC, Mazars şi Milliman pentru evaluarea activelor şi pasivelor a 13 companii de asigurare, care reprezintă peste 80% din piaţa de profil, valoarea contractului fiind estimată la 12,3 milioane de lei, cu TVA.

„În condiţii de stres, şi anume în condiţiile unor anumite scenarii adverse de pe piaţa financiară şi a asigurărilor, societăţile de asigurare participante nu ar avea capital suficient. Scenariile privind testele de stres specifice asigurărilor (şi anume scenarii privind testele de stres care implică şi catastrofe naturale, respectiv cutremur şi inundaţii) au cel mai mare impact asupra poziţiei societăţilor de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II“, se arată în Raportul ASF privind evaluarea activelor şi pasivelor şi testul de stres (Balance Sheet Review - BSR), consultat de PUTEREA.

În scenariul de catastrofă naturală cu cutremur, valoarea SCR agregată creşte de la 5,4 miliarde lei în scenariul de bază, la 6,4 miliarde lei, însă totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scăzut de la 174 milioane lei la -3,6 miliarde lei.

„La nivel individual, numai ING, o societate de asigurări de viaţă, a înregistrat, ulterior testării la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, în timp ce Allianz a înregistrat o valoare pozitivă a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societăţi de asigurare participante la exerciţiu au înregistrat în cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%“, notează raportul. Scenariul de catastrofă naturală cu inundaţii a avut un impact similar asupra companiilor participante, deşi mai puţin drastic, deoarece acest scenariu este mai puţin sever decât cel pentru cutremur.

Măsuri de urgenţă

„Evaluarea activelor şi pasivelor (Balance Sheet Review - BSR) şi testul de stres indică faptul că unele societăţi de asigurare din România trebuie să acţioneze rapid în vederea consolidării poziţiilor financiare şi a solvabilităţii. Evaluarea activelor şi pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudenţial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde lei (aproximativ 356 milioane euro), concentrat la patru societăţi“, se arată într-o declaraţie comună a ASF, Comisia Europeană şi a Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) privind rezultatele exerciţiului BSR. Pentru scenariul de stres de depreciere a leului, patru companii (Allianz, Generali, ING şi Omniasig) au înregistrat valori ale ratei SCR peste 100%, însă celelalte nouă societăţi nu îndeplinesc cerinţele de capital. Asirom, Groupama, Uniqa şi PAID au avut valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, pe când ceilalţi cinci asigurători au fonduri proprii negative. Cu mici diferenţe, scenariul de stres de apreciere a monedei naţionale are un rezultat similar în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor de capital. Cele patru societăţi de asigurări deţin capitaluri proprii negative după ajustări de 1,9 miliarde lei, astfel: Astra Asigurări - 1 miliard lei, Euroins - 553,48 milioane lei, Carpatica - 410,29 milioane lei, EximAsig - 2,67 milioane lei. La nivel agregat, cele 13 societăţi au capitaluri proprii negative după ajustări de aproape 5,2 milioane lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-16Parerea ta...

MAJORARI MASCATE!?
17 Iul 2015

Este o forma a statului de a demonstra cetatenilor de ce este necesara majorarea de taxe, mascate pe filiera privata.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray