2020-07-11 01:52

Jumătate din centralele din România sunt ineficiente

 |  21:01
Jumătate din centralele din România sunt ineficiente

Ministrul Andrei Gerea, care are în gestiune sectorul energetic de stat, se plânge chiar de domeniul pe care îl administrează. Şi pare că nu găseşte soluţie la această problemă. Mai mult, se lamentează la faptul că şi alte state au aceeaşi problemă. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat că aproape jumătate din capacitatea de producție a energiei electrice din România este ineficientă din punct de vedere economic sau se află la limita eficienței. Cele mai afectate sunt termocentralele pe cărbune, unele vechi de peste 30 de ani.

„Aproape jumătate din capacitatea de producție a energiei electrice din România ori este ineficientă din punct de vedere economic ori este la limita eficienței. Și aici vorbesc exact de producția bazată pe cărbune și energia eoliană, solară și pe biomasă. Deci aceste componente care reprezintă jumătate din capacitatea noastră de producție a energiei electrice sunt ori ineficiente ori la limită, pentru că au nevoie de scheme suport, au nevoie de variante de subvenții acceptate la nivelul Uniunii Europene și așa mai departe. Este o provocare pe care sunt convins că nu numai România o are, ci majoritatea țărilor care încă dețin tehnologii vechi de producție a energiei electrice”, a spus Gerea.

Ministrul a afirmat că România trebuie să gândească un cadru adecvat de finanțare, scheme de bonusare adecvate pentru că până acum suportul care a venit din partea statului practic s-a dus în acoperirea ineficienței economice și nu în dezvoltarea eficienței energetice.

„În ceea ce privește sursele regenerabile de energie, gestionarea acestui sector trebuie să fie înțeleasă în contextul funcționării pieței de energie electrică, în contextul asigurării securității sistemului energetic, în asigurarea securității funcționării sistemului energetic național și nu în ultimul rând în asigurarea unui preț suportabil la consumatorii finali. România nu își poate permite creșteri majore ale prețului energiei într-un timp foarte scurt”, a mai declarat Gerea.

De altfel, aproximativ 30% din capacităţile de producţie a energiei electrice din România au depăşit durata de 40 de ani de funcţionare, 25% dintre acestea au o durată de 30 de ani de funcţionare şi numai 15% au fost puse în funcţiune în ultimii 5 ani, conform Strategiei Energetice a României 2015-2035.

Producția brută de energie electrică a României a totalizat anul trecut 64.752 GWh, fiind mai mare cu 10,55% față de cea din 2013, în timp ce consumul s-a ridicat la 57.627 GWh, potrivit datelor Transelectrica.

În 2014, România a exportat o cantitate de energie de 9.937 GWh, de 2,09 ori mai mare față de cea din anul anterior, de 4.753 GWh. Importurile de energie electrică au fost de 2.811 GWh, în ușoară creștere față de 2013, când s-au ridicat la 2.737 GWh. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz