2020-01-27 04:17

KPMG: România, slab pregătită pentru a face faţă schimbărilor

 |  21:01
KPMG: România, slab pregătită pentru a face faţă schimbărilor

România ocupă locul 79 într-un top global privind adaptabilitatea la schimbare, în care au fost evaluate 127 de ţări cu privire la capacitatea de pregătire şi reacţie la schimbările cauzate de factori precum calamităţi naturale, şocuri economice şi politice, evoluţia demografică şi noile tehnologii. Studiul a fost realizat de compania de audit şi consultanţă KPMG în parteneriat cu Oxford Economics. Primele 10 poziţii sunt ocupate, în ordine, de Singapore, Elveţia, Hong Kong, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelandă, Qatar, Danemarca, Suedia şi Finlanda.

„Faţă de precedentul sondaj, realizat în 2013, România şi-a îmbunătăţit punctajul CRI (Change Readiness Index, Indicele de Adaptabilitate la Schimbare, n.r.) general, care reliefează capabilităţile pe trei piloni principali: mediul de afaceri, sectorul guvernamental şi oamenii şi societatea civilă. România a obţinut cel mai bun punctaj la capabilităţile oamenilor şi societăţii civile, deşi aceasta este singura mare categorie la care punctajul ţării a scăzut comparativ cu studiul precedent“, arată KPMG.

Deşi venitul este un factor declanşator important pentru creşterea adaptabilităţii la schimbare, România fiind inclusă în categoria ţărilor cu venituri medii - superioare (4.086 dolari - 12.615 dolari), a fost depăşită în clasament de 13 ţări cu venituri medii - inferioare şi chiar de 5 ţări cu venituri inferioare din Africa. România aparţine grupului de ţări din Europa de Est şi Asia Centrală în care s-a clasat pe locul 14 dintr-un număr total de 16 ţări, în timp ce Cehia, Ungaria şi Slovacia se situează pe primele trei poziţii.

Codaşi la inovare

România s-a clasat pe locul 79 la mediul de afaceri, care reflectă robusteţea companiilor şi capabilităţile antreprenoriale ale unei ţări. România stă mai bine la infrastructura tehnologică (locul 50), gradul de deschidere economică (locul 51) şi flexibilitatea pieţei muncii (locul 61). Subdivizia din această categorie care reprezintă un motiv de îngrijorare este Inovarea şi Cercetarea & Dezvoltarea, la care România ocupă locul 109 din cauza slabei finanţări şi cooperări între institutele de cercetare şi mediul de afaceri. România a înregistrat, de asemenea, un punctaj scăzut în privinţa mediului de afaceri (locul 95), reflectând astfel dificultăţile întâmpinate în deschiderea unei firme, nivelul de reglementare, legislaţia privind drepturile de proprietate şi a contractelor, fiscalitatea şi protecţia investitorilor. România nu a obţinut un punctaj satisfăcător nici la sectorul financiar (locul 93), acest indicator măsurând în principal eficienţa finanţării companiilor şi întreprinzătorilor.

Evoluţia demografică, „veriga slabă

Sectorul guvernamental reprezintă pilonul cel mai slab al României din perspectiva indicelui de adaptabilitate la schimbare, la care ţara se situează pe locul 86, în special datorită slabei planificări strategice a guvernului, dar şi datorită administrării fiscale şi bugetare deficitare. „Veriga cea mai slabă a României constă în evoluţia demografică, unde s-a clasat pe penultimul loc (locul 126 din 127), datorită unei rate scăzute a fertilităţii şi migrării uriaşe. Potrivit sondajului, România are deficienţe în privinţa protecţiei sociale şi capabilităţilor antreprenoriale datorită sprijinului redus din partea statutului. În schimb, România se clasează mai bine la utilizarea tehnologiei, creşterea favorabilă incluziunii şi sănătate, având o speranţă mare de viaţă (74,6 ani) şi o rată scăzută a mortalităţii infantile“, precizează realizatorii studiului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine